AJÁNLÓ
 
14:23
2015. 12. 05.
Kaja a hűtőben! Itt elérhetők vagyunk: http://laligaloca.blog.hu/ 
A bejegyzés folyatódik
 
14:23
2015. 12. 05.
Sajnálattal közölendő a cím, mivel az utóbbi évek megszokott triója ismét összeállt...
A bejegyzés folyatódik
 
14:23
2015. 12. 05.
Három rangadónk is volt a bajnokság 24. fordulójában, ebből az egyik a legnagyobb derbi...
A bejegyzés folyatódik
 
14:23
2015. 12. 05.
A Sevilla csak nem akar leállni, az Atlético pedig mintha kifújni látszana az elmúlt...
A bejegyzés folyatódik
 
14:23
2015. 12. 05.
Az idei év kétségtelenül a Real Madridról szólt, legalábbis ami a sikerességet illeti....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

14. forduló – Avagy meddig bírja az emberfeletti góltermést a Barcelona?

0 komment

Lejárt a kupa első olyan fordulója, ahol a nagyok is bekapcsolódnak, az európai kupák csoportköre is a végéhez közelít, nagyjából mindenki hozta, amit elvártunk, nézzük át azért, hogy melyik csapat hogyan teljesített. A BL-ben ugye, néhány éve már kérdés nélkül 3 naggyal számolhatunk, 2 már matematikailag is csoportelső (Barca, Real), az Atlético is biztosan továbbjutó, de Lisszabonban meccsel majd a csoportgyőzelemért a Benficával, a váratlan hazai vereség miatt. A két kisebb BL-csapatból az „örökös” EL-győztes a halálcsoportból már nem juthat tovább, nincs is saját kezében a sorsa, de az EL-be menő 3. helyet még megcsípheti, ehhez viszont nyernie kell. Az Európa Ligában mindkét spanyol csapat első helyen áll, a Villarreal ha nyer, csoportelső marad, a Bilbao pedig matematikailag is az. Ezek a tényezők rányomhatják a bélyegüket a bajnoki fordulóra is. Lássuk is, hogy miből élünk a hétvégén!

 

A forduló meccsét a Mestallában rendezik szombat este.

Valencia – Barcelona

Általában ez egy kutyakemény feladatnak ígérkezik katalán részről, nem volt olyan rég, hogy egyenesen a Camp Nouban győztek a denevérek 3-2-re. Valencia fronton bajnokin debütál majd a Voro, Phil Neville kettős, hogy Neville fivérének készítsék elő a terepet. Voro beugróként húzta már ki a kátyúból a szekeret: 6 meccsén 5 győzelmet aratott 2009-ben, az egy szem Barca elleni 0-6 mellett. Ráadásul az is pont egy ilyen, helyét nem találó Valencia volt.

Ez nem olyan rég volt, mégis alig emlékszünk rá

Bár még nem kap szerepet hivatalosan, már minden szem a leendő edző személyét pásztázza: Gary csak a Lyon ellen debütál, de már lázasan készül a nagy melóra. Családostól költözik Valenciába, mivel fontosnak tartja, hogy az elhivatottság látsszon is meg. Aprólékos tervezésű, nagy taktikai tudású szakembert kap majd a Mestalla népe, kérdés, hogy edzői minőségében mennyire jönnek ki belőle ezen képességek (motiváció, meccselési érzék). A mérkőzésről: a Valencia ellenfele a bombaformában játszó Barcelona lesz, amelyre nincsenek szavak. Gyakorlatilag a teljes kezdő hiányában hintettek hatot a Villanovensének, ráadásul úgy, hogy a meccs végén 10 emberrel tartották magukat, hogy nehogy lesérüljön az egyik pihentetett alapember. Luis Enrique fiai egyre jobban elkapták a fonalat, ember legyen a talpán, aki megállíthatja a katalán úthengert. Szerintem meggyőző katalán győzelem lesz, de ha valahol borulhat a papírforma, az épp ez a stadion. Csak ezt nem nagyon lehet racionális érvekre alapozni. A futball viszont nemcsak racionális játék, az érzelmek óriási energiákat szabadíthatnak fel egy bizonyítani akaró csapatból.

A többi meccsről sorban:

Real Madrid – Getafe

Kisebb madridi derbi, amely szorosabb volt azokban az időkben, amikor a Getafe komoly középcsapat volt. Most sem könnyű megverni őket, de a hétközben összehozott nagy adminisztrációs blamát valahogy feledtetni illene fehér fronton. A tavalyi szezonzáró örömfocijához hasonlatos 7-3-at ne várjunk, de a Real magabiztos győzelme nem nagyon lehet kérdés. Akkor sem, ha a játékukból nem fog feltétlen következni 2-3 gól. A vendégeknél Megyeri védett a kupában, sok köszönet nem volt a csapat játékában viszont, 2-0-ra kikaptak egy másik madridi derbin, a Rayótól a Vallecasban. A Real hiába verte meg a Cádizt, az andalúzok fognak továbbjutni a Real szervezési hibája miatt. A Getafe viszont sokat hozott a konyhára a múlt héten, 3 be nem kalkulált pontot akasztott Escribá mester az EL-fáradt Villarreal ellenében nagyszerű játékkal. Álvaro Vázquezt érdemes megemlíteni, a kékek katalán csatára az idegenbeli meccseken meglepően jó teljesítményt nyújt, 3+3-mal áll a kanadai táblázaton, tőle épp lehet gólra számítani, de a múlt héten remeklő Lafitától is akár. Mindezek ellenére a király megmutatja, miért király, a Getafénak lesznek nyerhetőbb meccsei is. Avagy a sebzett vad mindig veszélyes.

Sok elsőosztályú csapatnál (Granada, vagy épp Getafe) nincs ilyen szurkolás mint Cádizban

Granada – Atlético Madrid

Tavaly ez is a szezonzáró része volt, egy barátságos meg nem támadási egyezmény keretében lejátszott 0-0 volt az, amely mindenkinek jó volt. Most Cholónak nem jó az X, pedig idegenbe megy, és győzelemre törő matracosokat fogunk látni. A kupában pihent a keret, a Granadáé csak részben, és amúgyis a jobb edző, jobb keret, nagyobb távlatok a vendég piros-fehérek előtt adódnak, minden adott a vendégsikerhez. Tiago helyén a nagyon igyekvő Thomas vagy Saúl kezdhet. Mindketten piros-fehér csíkos csapatokban bizonyítottak már, az Almeríából és a Rayóból már tudjuk, hogy nem rossz spílerek. Saúl egyre több szerepet fog kapni véleményem szerint, ő a jövő Gabija lesz. A Granada 1973 óta nem verte meg az Atlétit. Országos kettes, de gálát azért ne várjon senki, elvégre azért ott van az meccs Lisszabonban...

Ez a harcmodor általában eredményre vezet Griezmannéknál

Deportivo – Sevilla

A galíciai-sevillai menet egyik fele itt játszódik (a másik feléről meg később). A Deportivo szervezett védekezéssel lekontrázta a Las Palmast néhányszor idegenben, a Sevilla pedig játékban elsöprő fölénnyel mondatta le a Valencia éléről Nunót. A két csapat eddigi szezonja kapcsán két dolog feltűnő: az egyik túlteljesít, a másik pedig alul, bár ennek okait a naptárban lehet keresgélni, a Sevilla eddig 5-tel több meccset játszott, mint Víctor sasai, és vár még rájuk egy kemény menet a Juventus ellen is (a többit ennek függvényében meglátjuk). A Sevillára jobban ráférne a pontszerzés, mivel a 10. hely méltatlan, a minőség adott minden fronton, így várható, hogy feljebb mászik majd az EL-győztes. Az ellenfelek Deportivo kapujára lőnek a legkevesebbet, míg a Sevilla ellen a legtöbbet, természetesen a csapatvédekezéssel összhangban. A kupában mindkét csapat idegenben nyert, a kezdőcsapat magjának pihentetése ellenére, így a hangulat jó, a kitűzött célok felé jól halad mindkét klub. Emery szereti az ilyen szituációkat, a rotálás mestere le fog csapni, sok kezdője pihent ugyanis. Banega hiányát viszont meg kell oldani. Iborrával?

A Sevilla Logroñóban, a Depor Llagosterában nyert

Betis – Celta

A játéknap másik galíciai-sevilla partija a Villamarínban lesz. Ránézésre a jobb formában levő csapatok itt fognak játszani, érdekes módon itt is két friss kupás győztes néz szembe majd egymással. A Betisnek volt nehezebb dolga, az elsőosztályú rivális Gijónt intézték el 2-0-ra, míg a Celta a Segundában sereghajtó Almeríában (Carrillo reméljük, feltámasztja az andalúzokat a végére) nyert végig vezetve és jobban játszva. A Betis otthon, mintha nem is lenne előnyben, csaerébe a legjobb vendégcsapat a Real Madrid mellett! Nem mehetünk el szó nélkül viszont amellett, hogy zsinórban négy vereségük van hazai pályán, ötször meg még a történelem során soha nem kaptak ki otthon egymás után. A Celta ugyan még negyedik, de legutóbbi 3 mérkőzéséből 2-t elveszített, s Gijónt meg nem kis szerencsével verte meg. Lehet, hogy leszállóágban a kelták? Pepe Mel profitálhat ebből, az első hazai győzelem már jól esne a zöld-fehér híveknek.

Sociedad – Eibar

Mindkét csapat vesztett a hétközi kupában, igaz Eusebio legényeinek van még reménye, az Eibar meg lehet, nem is lélekben, hanem kezdettől feladta az energiát kíméletlenül fogyasztó hétközi rotációs kalandot: 3-0-ra kapott ki Ponferradában a helyi másodosztályú felsőházi csapattól. A Sociedad ismét kikapott a Kanári-szigeteken (a bajnokságban épp az ottani vereség tette be a kaput Moyesnak). Eusebio keze alatt viszont formálódik egy szépen játszó csapat, amely baszk derbire készül a szezon meglepetését okozó fegyverkovácsokkal szemben. A Sociedad méltatlanul alacsonyan található a táblázaton, a felzárkózáshoz az ilyen meccsek kellenek.

Miért nem hittünk benne? Attól függetlenül, hogy mit ér el vasárnap, kalap jár neki

Villarreal – Rayo Vallecano

A hétvége legszebb támadó meccse kerekedhet ki ebből, ha mindkét csapat hozza, amit tud. A darazsak átléptek otthon az energiát máshova tartogató Getafén, a Villarreal pedig áldozatul esett Anquela Huescájának. Egyik csapat sem pörgött maximális fordulatszámon, így a főmenü az vasárnapra marad. Kontracsapat magasra tolt labdát szerető vendégek ellen, ebből nemigen lehet más, csak élvezetes tüzijáték. Musacchio egyébként kezdett a kupában, végre felépült az argentin oszlop.

Sporting Gijón – Las Palmas

Két feljutó meccse a vélhetően jobbik otthonában. Lent Abelardo két 1-1-et játszott a szigetiekkel, akiket Paco Herrera irányított még. A Las Palmas otthon nagyon combos teljesítményre képes, vendégként pedig jobbára tisztes vereségekre tellett, de egyik nagycsapat sem alázta meg a sárga-kékeket (a 2 nagy Madrid, Barcelona, Valencia) – legutóbbi meccsükön egyenesen győzelmet érdemeltek. A kupában jól állnak, nem úgy a Gijón – Abelardo kikapott Sevillában, hogy kiesni akart-e, vagy így sikerült, az még rejtély, nálam ők az esélyesek, ha nem is sokkal. Szoros 1-0?

Athletic Bilbao – Málaga

Javi Graciát szerencsére nem rakta ki a sejk, de attól még nincs nyugalom a Rosaleda környékén. A Bilbao szinte a teljes kezdőt pihentette hétközben, nyert is simán idegenben, jól telik a tél kezdete Valverde serege számára. Az EL-küzdelmek februárig háttérben maradhatnak, lehet teljes gőzzel a ligára koncentrálni. Nem éppen ideális ellenfél a pontkényszerben levő Málaga, de ennyi pihent alapemberrel ezt otthon meg kell tudni csinálni. Aduriz egy teljes hetet várta, hogy enyhítsen góltalansági periódusán. Már egy hete, hogy tökéletes mesterhármast szerzett a Vallecasban.

Öregember nem vénember

Espanyol – Levante

A kupában is létrejött ez a párharc, az Espanyol idegenben is jobban muzsikált, mindezt úgy, hogy mind a két keretet forgatta a mester. Sergio eddig is azt csinálta, hogy aki ellen lehetett erőből, megpróbálta erőből, a nagyok ellen meg bekkeltek orrvérzésig. Rubí Levantéja ellen meg lehet erőt demonstrálni hazai pályán. Joggal favorit a hazai csapat, a Levante nem fog tudni úgy embert fogni, mint az Atlétiék, akik teljesen kikapcsolták Asensiót. Marcos fiunk pedig ha lesz tere, fog tudni kulcspasszokat osztogatni. Az Espanyol támadójátéka amúgyis jól néz ki, a békásoktól jött Diop pedig segíthet a társaknak a volt csapat gyengéinek feltérképezésében, ha szerepet nem is kap majd.

További információkat, érdekességeket a spanyol fociról hivatalos Facebook csatornánkon találtok.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com