AJÁNLÓ
 
12:09
2014. 12. 06.
Pepe Mellel a galiciaiak sokáig veretlenek maradtak a La Ligában. A Mel-projekt szép ívet...
A bejegyzés folyatódik
 
12:09
2014. 12. 06.
"Spanyolország braziljai" - ahogy a kanáriakat nevezik. Quique Setién 18 hónap alatt...
A bejegyzés folyatódik
 
12:09
2014. 12. 06.
A BL- és EL-hullámvasút pszichedelikus körforgása után túrjuk be ismét a fejünket...
A bejegyzés folyatódik
 
12:09
2014. 12. 06.
Na igen, a jó öreg Granada. Hol egy kupac szedett-vedett, castingról behívott srácok...
A bejegyzés folyatódik
 
12:09
2014. 12. 06.
Két és fél éve az Eibar a másodosztály legszerényebb csapataként lett bajnok, és...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

14. forduló: Megyünk tovább

0 komment

"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

- Bill Shankly

Vannak számomra az életben megmagyarázhatatlan dolgok. Dolgok, amiket nem tudok megérteni, és egyszerűen nem is akarok. A fenti idézetet zászlóként eszetlenül maguk előtt lobogtatók valószínűleg soha nem értik meg, mi is az igazi mondanivalója a Liverpool egykori legendás skót mesterének. A futball az öröm mellett az ellenfél tiszteletéről, sportszerűségről, a becsületes tiszta küzdelemről kell, hogy szóljon, ez a lényege. Ugyanakkor jóval több is ennél: hit, elkötelezettség, összetartozás, egyfajta identitás, és igenis lehet akár nemzeti, akár politikai hovatartozás is egyben, de mindez soha nem léphet át egy határt. Vallás. Mindannyiónk vallása, ahol egyek vagyunk. Legalábbis egynek kellene lennünk...

14. forduló - Beharang:


16:00 Elche - Atletico Madrid

A hétközi Copa del Rey küzdelmeknek köszönhetően ezen a héten elmaradt a péntek esti "előjáték", így szombat délutánra került a forduló első összecsapása. A bajnoki címvédő kapitányával kiegészülve egyértelmű esélyesként látogat az idén igencsak halovány Elche otthonába, ahol többek közt érdemes lesz odafigyelni Jonathasra. Az rejtély, hogy a fickó ilyen adottságokkal miért "csak" az Elchében kergeti a labdát, de amennyiben így folytatja, nem sokáig marad a "Los Franjiverdes" kötelékében. A hazai csapat egyébként nincs túl jó passzban, a múlt héten igencsak beleszaladt a késbe, és kapott egy sima hármast a meglepően masszív és jó focit mutató Sociedadtól. Valószínűsíthetően a fővárosiak ellen sem lesz túl sok okuk örülni a végén, szóval Escribá mester pereputtya lassacskán elkezdhetne pontokat kaparászni, mert 13 forduló után 10 pont, az ide kevés!

Cerci távozóban... lenne ott egy üres hely?

18:00 Athletic Bilbao - Córdoba

Akkor kimondom én, ez a Córdoba (még) nem Primera División szintű csapat! Ami ment Ferrerrel szép szóval, tetszetős játékkal a Segundában, az idefenn kevés, mint atomtámadáskor a lehasalás. Djukic próbálja feléleszteni a tüzet a brigádban, de egyre biztosabb vagyok benne, hogy ez a szezon még nem a Córdoba szezonja, (hacsak télen nem lesz néhány minőségi igazolás). Bár az Elche ellen még sikerült betolni kettőt, majd bravúrosan elcseszni, a Villarreal ellen viszont momentumuk sem volt. Továbbra is az egyetlen csapat az élvonalban, aki még nem tudott nyerni. Bilbaóban Valverde mester viszont összekapta a brigádot, és az elmúlt 3 mérkőzésen a 9 pont megszerzésén túl a játék is sokat javult. Az ébredező baszk oroszlán a San Mamésban kitömni azért nem fogja Abel Gómezéket, de simán hozza a kötelezőt.

20:00 Real Madrid - Celta Vigo

WWWWWWWWWWWWWWWW? - a sorminta alapján mindenki kitalálhatja, mi jön most, ráadásul a Celta sincs túl jó passzban, miután az új suhanc Eibar vitt el pontokat a Balaídosból. Modric kiesése érzékeny veszteség, de szemernyi kétségünk se legyen afelől, hogy Carlo megoldja a zseniális irányító helyettesítését. Az olasz rendkívül okosan keveri a lapokat, csapata pedig kiegyensúlyozott és az eddigiek alapján a szezon toronymagas esélyese. Vigóban érdekes a helyzet, ugyanis a csapat nem játszik rosszul, de az embernek olyan érzése van, hogy hiányzik valami picike plusz, amitől egy sebességgel feljebb tudnának kapcsolni. Tavaly – való igaz – (otthon) sikerült megkarmolni a Realt, ráadásul Berizzo alakulata egyértelműen az egyik legtöbbet fejlődött csapat a bajnokságban, ettől függetlenül a fővárosiak olyan komótosan, de rutinosan rohannak majd át a vendégeken, mint Lenke néni a hús- és hentesárun.

Ideje újra villanni!

22:00 Deportivo La Coruña - Malaga

Estére maradt a másik kiesőjelölt Deportivo csatája az egyre jobb és masszívabb Malagával. Igen, tudom, a vendégeknek a legutóbbi két fordulóban 0 pontot sikerült összeszedni a 2 fővárosi gigász ellen, de ugyebár az ő céljuk nem is a "Top 3". Az Atletico ellen viszonylag küzdelmes, Ramosék ellen pedig egy rendkívül ellentmondásos meccs után (hazai helyzetek és kapufák, Kameni bravúrok, a másik oldalon pedig egy vitatható Benzema gól) szívhatták a fogukat. La Coruñába egyértelmű esélyesként utaznak Javi Gracia növendékei, sőt ideiglenesen akár kupaindulást érő helyre is felugorhatnak, ha a sárga tengeralattjáró léket kap hazai vízben.

December 7.

12:00 Rayo Vallecano - Sevilla

A Rayo támad, odalép, mindig a 3 pontért játszik, a Sevilla pedig szeret keménykedni és gyors ellentámadásokkal odacsapni az aktuális ellenfelének. Semmi óvatoskodás, semmi ismerkedősdi, itt csattogni fognak a bokák, és gólok is potyoghatnak szép számmal. A Rayóban mostanság Leo Baptistao és Alberto Bueno is kedvet kapott a gólszerzéshez, vendégoldalon pedig viszonylag gyorsan sikerült feledtetni a Barcától elszenvedett náspángolást. Az előző fordulóban gurítottak egy ötöst a Granadának, majd a királyi kupában szintén egy ötössel zárták rövidre a vitát a Sabadell ellen, ahol Iago Aspas 4 perc alatt szerzett mesterhármast. Bár imádom Paco Jémez nyíltsisakos mentalitását, talán itt most a taktikusabb Emery banda lesz a befutó. Ínyenceknek kötelező! 

17:00 Barcelona - Espanyol

Névre a forduló legnagyobb párosítása a mindig pikáns barcelonai derbi lesz, ahol túl sok izgalmat azért nem várunk. Xaviék egyre jobban összecsiszolódnak, és ha Suarez is elkapja a fonalat képesek lehetnek tartani a lépést Ronaldóékkal. A hétvégi Valencia elleni idegenbeli győzelem után (ami még nagyon sokat érhet a későbbiekben), duzzadó önbizalommal várhatják a spanyol MTK-t, akik finoman mondva idegenben nem túl acélosak. Sergio Garciáék erejéből, távol a Power8 arénától, eddig 2 döntetlenre futotta. A derbi viszont derbi, és a múlt heti zuhogó esőben elért Levante elleni győzelem erőt adhat. A két gólszerző Felipe Caicedo és Sergio Garcia hadra fogható, így Sergio Gonzáleznek már csak a védelmet kell megszervezni – ennél mi sem egyszerűbb – a Barca ellen. Vendégoldalon bónuszként még ronthatja az esélyeket Iniesta visszatérte, akit ha már neveztek a szerdai kupameccsre, hát lőtt egy irgalmatlan nagy gólt is. Kemény meccsen akár többgólos hazai is lehet a vége.

19:00 Villarreal - Real Sociedad

Moyes jött, leporolta az Evertonos kis noteszét, és kiváló taktikával laposra verte az Elchét a múlt héten. Ha jól tudom, amerikai fociban van a csapatoknak egy emberük, aki felülről nézi az ellenfél taktikáját, hogy aztán arra pillanatok alatt tudjanak reagálni. Iszonyat jó lenne egy ilyen szabadon választható kameraállás a meccs közben is, mert ha mondjuk Fran Escribának lett volna egy ilyen muksója, mint a tojáslabdásoknak, akkor láthatta volna (velem együtt) David Moyes egyszerű, de nagyszerű taktikájának működését. Stabil, tömörülő védekezés, hirtelen letámadások létszámfölény kialakításokkal kombinálva, hosszú keresztlabdák a szélekre, gyors kiugratások... mintha hónapok óta edzené a Socit. A Villarreal ellen azért nem lesz ennyire egyszerű, de tény, a taktika működhet Marcelino csapata ellen is.

Ha a csapat szereplése is ilyen "sima" lesz, nem lesz gond mester!

21:00 Granada - Valencia

Ha van "győzelemmel felérő vereség", akkor az a múlt heti valenciai rangadó az volt. Nuno csapatának helyzete volt dögivel, és már-már azt hittük, a kemény játék eredményre vezethet, de a végén jött Busquets... és a vizes flakon... és a pénzérme... és a köpet. Veszve azonban nincs semmi, a csapat megmutatta, hogy fel tudja venni a versenyt a nagyokkal, és a Mestallából csak úgy senki nem visz el pontokat. Ennek függvényében nem irigylem a Granadát, akiknek mostanság kissé döcög a szekér. Ötöt kaptak Sevillában, előtte 2 gólnéküli döntetlen, négyes a Reáltól, döntetlen az Eibarral… Utoljára szeptember 20-án nyertek az akkor még rettenetes Bilbao ellen. Ha a denevérek komolyan gondolják dobogós álmaikat, az ilyen meccseket hozniuk kell. Több hiba nem fér bele, egyik oldalon sem. Batman, kapd össze magad!

"..szé nem megy!?"

December 8.

17:00 Eibar - Almería

Az Eibarra rosszat mondani egyszerűen nem lehet. Újonc törpeklub létükre szolid védekezéssel, bátor játékkal a 11. helyen tanyáznak, ráadásul teljesen megérdemelten! 16 pontot gyűjtöttek úgy, hogy már játszottak az összes hazai BL résztvevő csapattal, azaz 13-ból 9 meccsen mertük mondani, hogy van esélyük pontszerzésre, és lám, volt is. Az Almeria utoljára a Depor ellen nyert még szeptember végén, és bár a mutatott játék nem is mondható rossznak, nagyon hiányzik a konzisztens teljesítmény Ruben Martinezéktől. Az Ipurúa igazi kis kelepcékkel teli barlang, ahova nem szabad nagypofával beállítani, mert csípős kis pofon lehet a vége.

19:00 Levante - Getafe

Múlt heti kérdésünk továbbra is aktuális: Sikerül-e Alcaraz mesternek behúznia a Levante 100. élvonalbeli győzelmét is? Ha a Getafén múlik, akkor nem. Cosmin Contra fiai egyre jobb focit játszanak, sőt, megkockáztatom az "imitt-amott nézhető" szóösszetétel használatát is, ráadásul az eredmények sem maradnak el. A kezdeti dögledezés után 13 forduló elteltével a 13. helyen utaznak a masszív kis Levantéhoz legalább az X reményében, akik legutóbbi 2 hazai meccsüket bizony behúzták, ráadásul az utóbbit a Valencia ellen kifejezetten jó játékkal. 

Megyünk tovább...

További híreket és érdekességeket a Facebook oldalunkon olvashattok.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com