AJÁNLÓ
 
10:22
2016. 01. 09.
Kaja a hűtőben! Itt elérhetők vagyunk: http://laligaloca.blog.hu/ 
A bejegyzés folyatódik
 
10:22
2016. 01. 09.
Sajnálattal közölendő a cím, mivel az utóbbi évek megszokott triója ismét összeállt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:22
2016. 01. 09.
Három rangadónk is volt a bajnokság 24. fordulójában, ebből az egyik a legnagyobb derbi...
A bejegyzés folyatódik
 
10:22
2016. 01. 09.
A Sevilla csak nem akar leállni, az Atlético pedig mintha kifújni látszana az elmúlt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:22
2016. 01. 09.
Az idei év kétségtelenül a Real Madridról szólt, legalábbis ami a sikerességet illeti....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

19. forduló: A januári túlélőtúra elején

0 komment

A hétvégén lejár a La Liga első fele, így már egész teljes képet kaptunk a csapatokról. Ugyanakkor a kupával terhelt naptárat elnézve, aki eléri a hónap végén rendezendő negyeddöntőket, az 31 nap alatt 11 meccset fog játszani. Aki ezen sikerrel túllesz, azt el is küldhetjük Bear Gryllsszel túrázni egyet, hogy tanítson neki egyet s mást a túlélésről.

A hétközi kupameccseken nagy meglepetés nem történt, de azért ismételjük át. A két európai csapat meccse jó gólgazdag lett, a Bilbao kétgólos hátrányból állt fel, ez végülis várható volt, esetleg az nem, hogy az egyébként jól védekező Villarreal 3-at nyeljen be (a vége 3-2). Persze, a kiállítás. Így már érthető. Döntetlent játszott az Atlético a városszéli szomszéddal és a Deportivo a Mirandésszel, egyikre se mondhatjuk, hogy bombameglepetés, egy oda-visszavágós kupában ez benne van (majd otthon, elvégre). A Valencia és a Barca simán nyert (4-0 és 4-1), utóbbi egy elég szikrázó és ellenséges hangulatú derbin, míg előbbi a szezon legjobb produkciójával. A Sevilla megint nyert egy idegenbeli a kupameccset (csak a bajnokságban nem megy, úgy látszik), ezt a Betis bánta (0-2), mivel otthon derbit veszteni nem túl szívderítő, Pepe Mel látszólag nem tud mit kezdeni a helyzettel. A Celta idegenben is dózerolt, a harmadosztály tetején vitézkedő Cádiz ellen, ez is várható volt (0-3), míg a két elsőligás kiscsapat meccsét a Las Palmas nyerte Eibarban, gólváltás és hátrányból fordítás után, 3-2-re. Nem mindenki pihentetett, így lássuk mire számíthatunk a bajnoki fordulóban néhány nappal a történtek után.

Így állnak most a nyolcaddöntők:

 

A forduló meccse:

Sevilla – Athletic Bilbao (szombat, 18:15)

A forduló meccsének a Sevilla – Athletic Bilbao ígérkezik. A dolognak külön ízt ad, hogy először játszik bajnokin nevelőklubja ellen Fernando Llorente. A Sevilla idegenbeli mérlege rettenetes, így nagyon meggyőző hazai forma kell nekik ahhoz, hogy az európai helyek közelében legyenek. Ez meg is van, de a Bilbao játéka van annyira összeszedett, hogy ne vegyük reflexből hazainak a meccset. A kupában Muniain már kezdett, a bajnokin nem fog, de pályára lépni valószínűleg igen. A meccs nem dönti el a BL-helyet, meg az EL-helyeket sem osztja le, de köze lesz hozzá. Rendszerint hazai győzelem születik a két csapat találkozóin.

Úristen, most a Bilbaónak kell gólt lőnöm?

Emery nem sokat pihentetett a Betis elleni kupameccsen, egy derbin nem is sokat lehet, így a várható kezdők közül csak Reyes, Gameiro és Konopljanka szállt be a padról. Nem értettem, miért jegelte eddig Carriçót, mikor hetek óta felépült, és tavaly is bevált a középső védő posztján. A legfrissebb nyilatkozata szerint játszani fog a portugál, főleg mivel Rami eltiltott. Vendégoldalon sokat kivehetett a keretből a hátrányból fordítós siker, de a csapat hangulatát is rendesen feldobta. Aduriz a padról jött egyenlítő gólt szerezni (azzal lett 2-2), míg a Laporte-Etxeita páros várhatóan Laporte-Gurpegire fog módosulni. Két olyan csapat játszik majd, amelyek a kupában nyertek hétközben (a Sevilla helyzete könnyebb, mivel 2 gól és egy hazai meccs várja őket), így a fáradtság is számíthat. Szűk hazai győzelemre számítok.

Félórát játszott, de így sem maradt gól nélkül

Lássuk a többi meccset sorban!


Barcelona – Granada (szombat, 16 óra)

A katalánok nagyon fontos győzelmet arattak a kupában (4-1), egy keményen, már-már a durvaság határát átlépő derbin, ám még nincs vége a szomszédharcnak, jövő hét közepén is egymásnak feszül Barcelona két csapata. Ám eme meccsek között itt van az a Granada, amelyik 4-et kapott a Valenciától kísérleti felállásban (három védővel állt ki Sandoval). Nagy reményeik a Camp Nouban sem lehetnek, ez a Barca csak azt nem filézi ki, akit nem akar, kis túlzással. Az alsóházból mindenki biztos áldozat, a Granadának az lehet az esélye, ha az MSN mindent kihagy (ne feledjük, Suárez eltiltása csak a kupára szól!). Erre vajmi kevés sansz mutatkozik, a Barca-gálát esetleg egy vendéggól teheti rendhagyóbbá, ha a tizenéves venezuelai megint betalál. Egyébként gránátvörös-kék fronton Aleix Vidal és Arda Turan ligás debütálása is ma jöhet el, utóbbi kezdetése szinte biztos.

19 éves sincs, és már van 4 gólja a Primerában 7 meccsen!

Getafe – Betis (szombat, 18:15)

Hazai fronton minden rendben, kiesési rangadót nyertek Gijónban két ellentétes félidő után, így Fran Escribá legényei jelentősen eltávolodtak a vörös zónától (5 pontra). Már az sem jellemző rájuk, hogy idegenben rá sem lehet ismerni az otthon nagyon szervezett és szívós csapatra, szóval jól áll a kékek szénája. Mintha csak a tavalyelőtti Elchét látnám, annyira látszik Escribá keze nyoma a madridiakon. A Betis viszont nem egy szívesen látott vendég az idei szezonban. Amennyire nem megy otthon, annyira megy idegenben, legutóbb viszont egy ritka nagy pofonba szaladtak bele Barcelonában, ahol a két középső bekkjük is lesérült, és még a szerencse sem volt velük. Ha Pepe Mel lemond, Juande Ramost is emlegetik utódként. Az új-kasztíliai mesternek van kötődése mindkért sevillai klubhoz, így esetleges kinevezése nem fog nagy felhördülést kelteni a zöld-fehér hívekben. A Betis idegenbeli formája inkább csak megszokás, a Getafe hazaija viszont nem, a kékeket látom erősebbnek.

Arra tartunk a tabellán

Real Madrid – Deportivo (szombat, 20:30)

Ki ne tudná, hogy hazai fronton debütál edzőként a klub egyik galaktikusa, Zinedine Zidane? A spanyol sajtó Z-vitaminról beszél nagyon találóan, mivel a madridisták újra reménykednek, hogy minden jóra fordulhat. Nagy várakozás előzi meg a találkozót, minden a fehérek új hozzáállásáról szól, meg arról, hogy a nagy Zizou mit változtat a döcögő gépezeten? Mindenki megfeledkezik viszont arról, hogy van egy ellenfél is, amely idén nagyon szép szezont fut, és szintén a csapat egyik sikerkovácsa edzi őket, Víctor Sánchez. Lucas Pérez lett december hónap játékosa, így a vendégek csatárától lehet valami extrára számítani.

Az edzők a pályáról is ismerik egymást, mivel években mérhető az a periódus, amikor meghatározó középpályásai voltak annak a csapatnak, amelyet most edzenek. Víctorék a Barcával is leikszeltek kétszer, nem lehet félvállról venni őket. Ember a talpán, aki tudja követni, hogy mi mindent mondtak el Zidane-ról, de a francia is jól tudja, az első igazán lényeges dolog az lesz, hogy a csapat jobb lábbal kezdi-e az együttműködést. A Realnak nem volt kupameccse, a Deportivo pedig a cseresorral leikszelt Mirandésben, a továbbjutást eldönthetik hazai pályán is.

A legutóbbi pozitív bajnokik galiciai oldalról, a Bernabéubeli nyertes kupadöntőt  is számítva rég nem termett babér a Depornak

A forduló egyik fontos meccse, ám mivel nem ígérkezik feltétlen kiegyensúlyozottnak, az is lehet, hogy egy megszokott gigász vs többiek típusú erődemonstráció lesz. Ne így legyen!

Levante – Rayo Vallecano (szombat, 22:05)

A békásoknál 5 rossz meccsre jut egy jó, így nem nagyon lehet bentmaradni. Rubíval úgy tűnt, lehet még keresnivalója a Levanténak, de az egy szem gijóni meglepetés után sorban kikaptak a Granadától, Bilbaótól és a Málagától is, az Atléti ellen pedig hiába játszottak jól, nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb beviszi a győztes találatot a rendületlenül próbálkozó bajnokjelölt. Így a Levanténak már 6 pontos deficitet kell ledolgoznia az utolsó bennmaradó hely eléréséért is, sok más lehetőségük nem lesz, mint támadni, amihez minden adott. A Rayo lassan megint felszállóágba kerül, a kupás hozzáállás is ezt bizonyítja, az Atléti elleni 1-1 akkor is fontos, ha tudjuk, hogy Simeone rotációja miatt volt lehetséges. Szépen támadtak a darazsak, vezettek, megérdemelték, hogy értelmet adjon ez az eredmény a visszavágónak. Ami fontosabb most, az a Levante ellen nyerni, ami teljesíthető feladat, főleg úgy, hogy idős csékájuk (Juanfran) sérüléssel bajlódott a meccs előtt. A védelem hatékonyságán ez nem sokat változtat viszont. Lehet, hogy debütál az új szerzemény Cuero is a Granotában, a támadójátékukat elnézve, rájuk is fér. A Levante mellett az szól, hogy a kupából már kiestek, így pihentebben várják a sorsdöntő menetet. Nagy roncsderbi lesz, de játékban reményeim szerint nem fog megmutatkozni, mivel habár az utolsó kettő játszik, de muszáj a rámenni győzelemre, így nyílt meccsre van kilátás. A Rayo visszakapott önbecsülése és frissebb támadójátéka miatt a vendégek lehetnek előnyben.

Villarreal – Sporting Gijón (vasárnap, 12 óra)

A Madrigalban egyoldalú meccset rendeznek. A hazaiak nagyszerű formában vannak, ezt még az sem árnyékolja be nagyon, hogy a kupában kikaptak Baszkföldön (egy több mint hússzoros kupagyőztestől nem szégyen, a Bilbao amúgy is jó csapat), és volt már példa erre, Marcelino kikapott az Huescától is egy körrel korábban, aztán csak továbbjutottak otthon. Ott is jó formában zakatolt a Submarino (bocs a képzavarért), a vezetés tudatában széteső Gijón ellen pedig nem nagyon lehet mást várni, mint hazai győzelmet. Bruno Soriano nagyon elkapta a fonalat, a legutóbbi 2 bajnokin mindhárom gólt ő szerezte.

Abelardo nagyon reménytelenül nézett a semmibe a hazai verés után, elég a januári programjukat kicsit megvizsgálni, és mindjárt érthető: Villarreal, Real Madrid (mindkettő kint), Sociedad otthon, Valencia kint. Otthon úsztak el január egyetlen ésszerűen bekalkulálható pontjai a Getafe ellen. Nagyon kemény lesz ez a hónap az északiaknak. Még szerencse, hogy nincs kupameccsük, mert teljes lehetne a letargia.

Real Sociedad – Valencia (vasárnap, 16 óra)

Eusebio csapata egyre szebben támad, ám ha nem lennének pontrúgások, nem szereznének ennyi gólt. Szerencsére vannak, mellesleg Bruma egymás után két meccsen lőtt szépségdíjas találatot. A másik oldalt Vela játssza be, így Agirretxe hiányát centerposzton (és Canalesét is mögötte) túlélték a baszkok, már csak Jonathas kellene villantson valamit a jól sikerült elchei időkből ihletet nyerve. A Valencia eddig csak a kupában nyert Gary Neville irányítása alatt (Barakaldo, Granada). A denevérek érzik: itt az idő végre egy bajnoki skalphoz is. Andre Gomes hiányát csak akkor érzi meg a csapat, ha a kupában nagyot játszó Enzo Pérez, vagy az újra jó labdákat adó Parejo mélyen a tudása alatt játszik. Mindenképpen szoros meccsnek ígérkezik, két nagyon motivált és támadó szellemű csapattal, amelyeknek feljebb lenne a helye a tabellán. Szórakoztatási faktorban a hétvége harmadik csemegéje nálam, a Sevilla-Bilbao és a Real-Depor után vagy mellett.

Meglesz-e ma az első bajnoki győzelem Garyvel?

Eibar – Espanyol (vasárnap, 18:15)

Nem akar kipukkadni ez az Eibar a bajnokságban. Élményszámba ment, ahogy ledózerolták a Villamarínt a hétvégén, a kupában nem is számít, hogy kiesésre állnak, fontosabb most összeszedni a bennmaradásra valót, bár jelenleg nem arról szól a történet, hanem sima középmezőnyről. Európába ésszerű számítás szerint úgysem juthatnak. Ha Keko és Bastón (a két matracos kötődés) megint úgy alkot, mint a Betis ellen, itt a papagájoknak is beköszönhetnek, akár többször is. Két Barca-menet között Galca Pericója meginoghat, Eibarban egy pihent Espanyol is ráfázhatna.

Nézzük meg még egyszer Borja Bastón múlt heti kapásgólját!

Las Palmas – Málaga (vasárnap, 18:15)

A Las Palmas otthon nagyon szűkmarkú az ellenfelekkel. Összesen három csapat nyert a szigeteken (Rayo, Eibar és Deportivo), de ponto(ka)t vesztett a Villarreal és a Sevilla is, a Málagára is nehéz menet vár. A sárgák nagyon szép támadófocit játszottak Bilbaóban is (pont lett a jutalma) és Eibarban is (itt pedig a kupás továbbjutás lett nagyon valószínű ezzel): mondhatjuk, hogy fekszik nekik a baszk terep. Hazai pályán az andalúz csapatok közül eddig sikerült megverni a két sevillait, most a régió harmadik legnagyobb csapata érkezik, a Málaga, mégpedig bombaformában. 6 meccs óta veretlen Javi Gracia és csapata, ebből az utolsó 4 egyenesen győzelem volt. A Málaga már kiesett a kupából, így pihentebb lesz a déli csapat, de a nagyon jól támadó hazaiak és a nagyon jól védekező vendégek csatájából azon kívül, hogy stílusok harca lesz, nehéz eldönteni, hogy mi a valószínűbb. A Málaga támadójátéka egyre jobban néz ki, így még az is lehet, hogy sok gólhoz asszisztálhatunk. A hazai csapat a legutóbbi 2 meccsén 5 gólt szerzett.

Celta Vigo – Atlético Madrid (vasárnap, 20:30)

Augusto Fernándeznek érdekes napja lesz. Néhány hete még égszínkékben futott volna ki erre a meccsre, mára viszont már átesett a matracos tűzkeresztségen is, a kupában debütált a Rayo ellen a tapasztalt argentin. Amikor a középpálya egyik legjobbját eladják, a csatársor legjobbja meg lesérül, akkor nem biztos, hogy a Celtának áll a zászló. Az Atlético szenvedélyes játéka engem akkor is lenyűgöz, ha épp meccsenként csak egyet sikerül lőni, mivel a játékosok rengeteget dolgoznak az eredményekért, az ilyen mentalitású csapatok nem szoktak szétesni. A kupában lehetett egy kicsit kísérletezni, itt már kevesebb változtatás lesz, olyan mintha nem is ugyanez a klub játszott volna hétközben, tehát a fáradtság nem lesz tényező. Ami azt illeti, a hazaiaknál sem sok kezdőjátékos játszott Cádizban a 3-0-án. A Celta nincs mire tartalékoljon, a kupás továbbjutás megvan (hacsak jogosulatlan játékost nem neveznek a visszavágón, ugye...), így meg lehet próbálni ellenállni az Atlétinek. Szerintem nem fog sikerülni. Bár az elázott vizes talaj segíthet ebben.

További hírek, érdekességek a blog Facebookján!


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com