AJÁNLÓ
 
08:22
2015. 04. 17.
Pepe Mellel a galiciaiak sokáig veretlenek maradtak a La Ligában. A Mel-projekt szép ívet...
A bejegyzés folyatódik
 
08:22
2015. 04. 17.
"Spanyolország braziljai" - ahogy a kanáriakat nevezik. Quique Setién 18 hónap alatt...
A bejegyzés folyatódik
 
08:22
2015. 04. 17.
A BL- és EL-hullámvasút pszichedelikus körforgása után túrjuk be ismét a fejünket...
A bejegyzés folyatódik
 
08:22
2015. 04. 17.
Na igen, a jó öreg Granada. Hol egy kupac szedett-vedett, castingról behívott srácok...
A bejegyzés folyatódik
 
08:22
2015. 04. 17.
Két és fél éve az Eibar a másodosztály legszerényebb csapataként lett bajnok, és...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

32. forduló: küzdeni az utolsó leheletig!

0 komment

Sokaknak már a könyökén jön ki a spanyol foci, mert ahová néztünk az elmúlt két hétben, hispán csapatok összecsapásaiba botlottunk. Egyszerűen az van, hogy ami nem jött össze II. Fülöp legyőzhetetlennek hitt armadájának (1588), ami az ibériai ország iparának lehetetlen küldetés, azt a futball elintézi: a spanyol pontvadászat Európa vezető hatalma, a La Liga klubjai pedig a kontinenst félelemben tartó füstölgő ágyúcsövek. De hagyjuk is a barokkos ömlengést és a rokokós csipkézést, térjünk a tárgyra! Alapvetően három kérdéskörrel kell foglalkoznunk a 32. forduló kapcsán: (1.) hogyan alakul a két gigász versenyfutása, (2.) mi történik a harmadik helyért folyó harcban, (3.) miként szerepelnek a kieső pozícióban álló csapatok.

 

Péntek – lapozzunk

Az Espanyol ahhoz a hisztis, kiesőjelölt Levantéhoz látogat, mely az utóbbi öt fordulóban egyszer nyert, négyszer kikapott. A perico nagy király, mivel ez alatt az idő alatt nem talált legyőzőre és bebiztosította bentmaradását a La Liga Primera Divisiónjában: 41 ponttal állnak, így tapsolva is kihúzzák már a végéig a vonal felett. A csörte a vendégeknek áll, de egy jó iksz is benézhet. Barral ha ma gólt szerez a Granota színeiben, történelmet írhat: a Levante legtöbb gólt szerzett támadója lehet a Primerában - pontosabban 1-el csak Riga rekordját állítja be, kettő kell neki, hogy egyedül vezesse a listát. (Levante-Espanyol, péntek, 20:45).

                                               Caicedo - ha neki jól megy, az Espanyol szárnyal

Szombat – lesz-e helycsere az élen?

A spanyol szakírók azt jósolták, hogy a Barca a Sevilla és a Valencia elleni találkozókon bukhatja el a bajnoki címet. Nos, a culék a Pizjuánban botlottak, így a Real a 31. fordulóban öt pontos diadalt húzott be az Éibar legyőzésével. Szombaton újra porondon a két gigász: (1.) a Barca - Iniesta nélkül - a Camp Nouban fogadja a 3. helyért güriző Valenciát (Barcelona-Valencia, szombat 16:00), míg a Real Madrid a vendégként gyengélkedő (5 győzelem, 2 döntetlen, 8 vereség), ám óriásölő hírében álló Málagát látja vendégül (Real Madrid-Málaga, szombat 20:00). A Barca dolga nehezebbnek tűnik, mivel a klub Ché a 21. fordulóban veszített utoljára (érdekes, akkor pont a Málaga viccelte meg Nuno csapatát), s bitang erős elől: idegenben a 4. legtöbb gólt Negredóék pofozták össze a La Ligában, ami ad némi reményt a denevéres híveknek. A Real túl van egy BL-es madridi derbin, ami rengeteg energiát kivett a csapatból, s mivel a Málagát nem lehet kézlegyintéssel elintézni, Ancelotti nagyon nem pihentethet... Marad a dara, dara, dara. A rohanás rohadás. Benzema sérülés miatt biztos kihagyja a találkozót. A tény kezdőbe lökheti Iscót. A nevezettek listájáról Coentrao és Khedira újfent hiányzik. Ez nem meglepetés.

A játéknap másik kérdése is eldől a hétvége első napján, hiszen az Atletit a Riazorba szólítja a kötelesség (2.). A kiesési zónától menekülő Depor nemrég esett át edzőváltáson: Víctor váltotta Víctor Fernándezt – csak azért, hogy a keretnek ne kelljen új nevet megtanulnia. Lényeges újítás nem látható (hogy is látszódna bármi...), hiszen az új seprű eddig egy találkozón van túl - az Anoetában az iksz nem annyira rossz. A Simeone-csapatnak mindenképpen nyernie kell. Ha a Camp Nouban denevéres csoda történik, a 3. helynek akár végleg búcsút inthet a címvédő matracos klub. Izgalom a tetőfokon, egy apró hiba és megy a levesbe a szezon. Az összecsapás szomorú emléke, hogy a két klub ultrái az őszi idényben rendezett Atlético-Depor bajnoki kapcsán halálos kimenetelű összecsapást (Jimmy que descanses en paz) rendeztek a Calderón környékén, mely után a szövetség és a liga karöltve ultra-mentesítési programot indított útjára. Reméljük a legjobbakat és drukkoljunk az erőszakmentes szurkolásnak. (Deportivo-Atético Madrid, szombat, 18:00).

A királyölő Oblakra most is nagy feladat vár!

Az estét az Athletic-Getafe zárja, melyen két, tulajdonképpen már megnyugodott csapat fröccsen a gyepre. A hazai pálya miatt Valverde serege esélyesebb. (Athletic Bilbao-Getafe, szombat, 22:00). És kezitcsókolom, tovább is libbennék.

Domingo – (ki)esős vasárnap

Ha a szombat az élbolyról szól, kijelenthetjük, a vasárnap egyértelműen a „pokolfajzatoké”. A kiesési helyeken veszteglő Córdoba-Granada párost és az Almeríát is tetemre hívják a piros betűs napon, ráadásul egymás után esnek az arcunkba a mérkőzések. Azért is lovagolnék a témán egy csöppet, mert hét forduló van még hátra és az idei lehet az utóbbi évtized egyetlen olyan szezonja, amikor akár 37 pont alatt is bent lehet maradni az első osztályban…. Mondjuk, ehhez a bolygók együttállása is kell, de azért borzalmas, nem? De!

Thievy Bifouma - az Almería és Sergi egyetlen esélye

A napot az Almería nyitja egy deles labda-kergetőzéssel (futballra nem nagyon emlékeztetnek eme napszakban útjára engedett találkozók), melyet Vallecasban rendeznek. A Rayo időről-időre hősi halált hal, legutóbb a Balaídosban estek saját eszetlen attakjaiknak az áldozatául (6-1), de hát ezért szeressük őket. Nem? De! Már megint igazam van! Paco Jémez amúgy megérdemelne egy eposzi jelzőt. Lehetne ő például a spanyol támadófutball „állhatatos, hosszan tűrő harcosa”, de nekem, s nincs jobb hasonlatom rá, tiszta Leónidász király, aki mindent leszarva embereivel beleáll a harcba, majd ezután szépen elvérzik.

„...Vándor, vidd hírül a vallecasiaknak: Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza”

  - un beso y una flor, Paco Jémez

Furcsa lenne, ha a kiesőjelölt Almería is megtréfálná a darazsakat, de ettől a Rayótól bármi kitelik....(Rayo Vallecano-Almería, vasárnap, 12:00). A Córdoba több mint 70 év után tölthetett el egy szezont a legjobbak között (igen, már a múltidőt is használhatjuk), de nem fogott rajtuk se Albert Chapi Ferrer bűbája (nyolc fordulós nyeretlenségi széria után állították fel), se a Djukics-mágia (hagyjuk is), így Morillával száguldanak tovább a Segunda felé. Menthetetlenül. A zöld-fehérek mostani ellenfele a végére kicsit kipukkadó Villarreal. A Submarino a 26. fordulóban nyert utoljára. Azóta eltelt 5 kör és a csapat két ponttal gazdagodott…., így az EL-indulás miatt muszáj lenne nyerni a tökutolsó, 31 forduló alatt 19 pontot gyűjtő Córdoba ellen. O qué piensas, Marce…? (Villarreal-Córdoba, vasárnap 19:00)

                      Marcelino: Nyugodjunk le a picsába és nyerjünk má' végre!

A Granada még reménykedhet, de Abel Resinóval sem tudott stabilizálódni az andalúz védelem: a piros-fehérek a 3. legtöbb gólt kapták eddig a szezonban (a nem túl előkelő listát amúgy a kamikaze Rayo vezeti (59 bekapott gól), melyet a töketlen Levante (58 gyufa) követ). A gond az, hogy most már nem lehet várni, hogy majd kibekkelik a mérkőzéseket és „csuripontokkal” szépen megindulnak felfelé. A Granadán már csak a győzelem segíthet a hátralévő fordulókban. Az EL-ben csütörtökön érdekelt Sevilla vélhetően nem fog rárontani a házigazdákra, de azért sokat elárul, hogy Emery a Zenit ellen takarékra vette a kezdőt, például Baccát és Vitolót is erre a bajnokira pihentette - nem voltak kezdők. Nem hiába, a Sevilla még nem tett le róla, hogy a BL-indulást jelentő negyedik helyre odaér (Granada-Sevilla, vasárnap, 17:00).

Bacca a góllövőlista élén - mert ilyeneket tud!

Az Éibar és a hétfőre jutó Elche is otthon fogadja biztos bentmaradó ellenfelét. Előbbi a 18. és a 30. forduló között nem nyert, s Csipkerózsa-álmából csak most ocsúdik fel, míg az utóbbi szimplán rapszodikus. Közös bennük, hogy 31 ponttal állnak, azaz két győzelemre a fent meghirdetett, bentmaradást jelentő 37 ponttól. A baszkok a Rayót elporoló Celtát fogadják Ipuruában, míg az Elche a Real Sociedadot látja vendégül. Nem lesz egyszerű dolguk, de küldetésük sem reménytelen. Azt hiszem ezzel teljesen kimerítettem a közhelyszótárat, kezemre ütök és el is szégyellem magamat.

Adeu a tothom!


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com