AJÁNLÓ
 
12:00
2014. 06. 13.
(fotó: AFP) Mindannyian láttuk, mi történt tegnap, de alighanem kevesen értjük....
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2014. 06. 13.
255 nap. Ez az az időszak, amit Javi Martínez labdarúgás nélkül töltött. 2014 augusztusában...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2014. 06. 13.
A megtépázott spanyol armada Huelvában fogadja ma este a fehérorosz nemzeti együttest....
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2014. 06. 13.
Mint az ismeretes, e rovat keretében időről-időre berobbantjuk a Deloreant, hogy a spanyol...
A bejegyzés folyatódik
 
12:00
2014. 06. 13.
Végülis nincsen abban nagy meglepetés, ha a spanyolok elvesztik az első vb-meccsüket. Kedvenc...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csoportkör: Spanyolország – Hollandia

0 komment

Aki kicsit is szereti a labdarúgást az pontosan tudja, hogy 2010. július 11. óta milyen rémálmai vannak Arjen Robbennek. Az a bizonyos momentum, amikor a 62. percben Iker Casillas-szal megvívta (és elbukta) minipárbaját Johannesburgban, ott és akkor fájdalmasan hosszú és megismételhetetlen pillanatnak tűnhetett, s lám, 4 évvel később rögtön a torna elején itt az alkalom a „törlesztésre”. Sovány vigasz, de a tüske mélyen van.

A spanyol armada esélyeiről már elmélkedtünk Simonnal nem is olyan régen, sőt a tulipánosok keretéről is szót ejtettünk Pulga által, szóval itt az alkalom, hogy felmérjük, mire számíthatunk ma a Sneijderék ellen.

A szakik szerint nem várható újabb spanyol vb-győzelem, de mint tudjuk, a fociban minden lehetséges (kivéve ha az ember a magyar válogatottnak szurkol). A Konföderációs Kupa döntőjében elszenvedett csúfos vereség során a „selección” becsületén elég nagy csorba esett, s bár a selejtezőcsoportot nyerték a franciák előtt, a gallok igencsak megnehezítették del Bosque fiainak dolgát. Másik szempontból pedig lehet, hogy épp ez a pofon kellett Xaviéknak, hogy leszálljanak a földre és újrakezdjék a kemény munkát a világ legjobb trénerének a kezei alatt.

A keretet ismerjük, a játékosok tudásával tisztában vagyunk. Van akit hiányolunk, van akit nem értünk, de az kétségtelen, hogy néhány kivételtől eltekintve a világ bármely csapatában kezdőként kapnának helyet. Vicente del Bosque legendás edző, a játékosait úgy ismeri, mint a saját tenyerét, és mindig tudja mi az a bizonyos plusz, amire szükség van a győzelemhez… Akkor meg mi baj lehet?
Nos az, ami minden korszakos csapatnál bekövetkezik. Elavult taktika és kiöregedő játékosok. Sokak szerint idén már óriási hiba az FC Barcelonára alapozni, és több értelme lenne egyfajta Atleticos stílusra váltani, hisz láttuk mire jutott a Xavi vezényelte katalán csapat, de ha onnan vizsgáljuk a történetet, hogy mi, illetve kik is hiányoztak igazán a válogatott gerincét adó sztáralakulatból máris szélesebbre húzódik a mosoly a szánkon. A Casillas-Ramos-David Silva-Diego Costa tengely megadhatja azt hiányzó pluszt, amivel újra a legjobb négy közé keveredhetnek Iniestáék.


A holland csapat legnagyobb erőssége a támadó szekción kívül kétségkívül Luis van Gaal. A „szimpatikus arcú” mester híres az öltözőn belüli fegyelemről, többek közt ezért sem igazán tudjuk hova tenni a hétfői edzésen lejátszódott jelenetet. Minden játékosa pontosan tudja mi a szerepe a pályán.  Centire kidolgozott taktika, pontos passzjáték, labdatartás majd villámgyors befejezések. Bár a jelenlegi kerete sok holland szaklap szerint is erősen megfiatalított, de a füveseket narancsosokat senkitől nem kell félteni. A támadó részlegük konkrétan félelmetes erőt rejt. A Van Persie-Robben-Bergkamp-Lens hármas pillanatok alatt képes átszáguldani az ellenfél védelmén, ráadásul ott van még Sneijder is, aki bár mostanság a török fürdőkben áztatja a tökeit tetkóit és túl van a zeniten, de játékintelligenciája és precíz labdái még mindig gólokat érhetnek a tulipánosoknak. Taktikai szempontból tehát két rendkívül rutinos edző áll egymással szemben, kérdés, ki hogyan tologatja a bábukat a sakktáblán.

Paraszt üti huszárt!?

Mire számíthatunk?

A meccs pikantériája és egyben legnagyobb kérdése is az lesz, hogy melyik csapat adja fel a labdatartós taktikáját, ill. kinek sikerül ráerőltetni a stílusát a másikra. Az oranje megtehetné, hogy visszaáll és kontrázik, s mert bár a középpályán még csak-csak elbírna de Jongékkal, de a védelme finoman szólva sem egy (már-már az orgazmusig összekombinált) de Boer - Koeman duó. Mellettük szólhat azonban a frissesség, az ifjonti hév és fizikai adottságaik, amit Xaviék rutinnal próbálhatnak ellensúlyozni... most még úgy gondoljuk sikerrel. Amire talán a legnagyobb hangsúlyt kell fektetni, az a túlságosan magasra tolt védelem, valamint, hogy az oranje ne tudja nagyon széthúzni a spanyolok hátsó fertályát. Egy olyan ragadozónak mint Robben, egy védő kb. annyi mint egy bólya, pláne ha az nem Jordi Alba lesz (a szélvészgyors spanyol bekk könnyebben megsérült az utolsó felkészülési meccsen, így kérdéses a játéka), hanem mondjuk Azpilicueta. Ami még pozitívumra adhat okot spanyol oldalon, az a - hosszú évek után talán épp MOST legerősebb csapatrész - a hátsó négyes lehet. Juanfran személyében végre úgy fest del Bosque talált egy tökéletes jobb bekket a Piqué - Ramos duó mellé (és többé nem kell Arbeola miatt szívni a fogunkat akárhányszor arra keveredik a labda), akiket a bal oldalon a már említett Alba segít ki. Ebben a négyesben minden megtalálható amit Pintér Attila az ember elvárhat. Gyorsaság, rutin, dinamika, erős passz és fejjáték, kiváló játékolvasás, magabiztosság és mindez hosszú évek alatt összehangolva..

Azt is gondolom, mindannyian tudjuk, hogy HA van Gaal azt szeretné, hogy saját fiai diktálják a tempót, akkor egyszerűen le kell törölnie a Xavi(Xabi Alonso)-Busquet-Iniesta-Fabregas(David Silva) sort a középpályáról. Nos, hogy ez mennyire lehetséges azt talán ne firtassuk, de arra számíthatunk, hogy Sneijderék izmozni fognak, amikor kell és amíg a bíró (Nicola Rizzoli) engedi. Fasza gyerekek miatt persze a spanyol király szeme fényeinek sem kell a szomszédba menniük, elég ha csak Diego Costa rájuk mosolyog, vagy a fantasztikus formában lévő (és talán e pillanatban a világ legjobb belső védője) Ramos kicsit odateszi magát, de neadjisten a padról beszálló Koke ill. Javi Martinez is elvégezheti a piszkos munkát. Mindenesetre hisszük, hogy Del Bosque hű marad a stílusához (amennyire szükséges), ugyanakkor örömmel nézzük, ahogyan igyekszik az exbrazil neospanyol atletico csatárt (a fals kilences Fabregas helyett) beépíteni a csapatba, s ezáltal is haladni a korral, és ha kell váratlan taktikai húzásokat alkalmazni akár elöl, akár a megújuló(?) középpályán.

A Marca közben megszavaztatta a jónépet kivel kellene felállnia „don bajusznak” a mai meccsen

Az elsődleges információk szerint Gál Lajos csapata 5-3-2 felállással indít, névszerint a Cillessen; Janmaat, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Blind; De Guzman, Sneijder, De Jong; Robben, Van Persie tizeneggyel. Feyenoord védelem megbolondítva néhány világsztárral elöl nem is rossz, de Iniestáék láttak már töményebbet is.

Ezen az oldalon a kérdés csak annyi, Vicente del Bosque újra az EB-n látott 2 szűrős rendszerrel lép pályára és akkor don Andrés kimegy a szélre kavarni, vagy megkockáztatja a Busquets - Xavi - Iniesta szentháromságot ez ellen a bizonyítani vágyó keret ellen, és inkább gyors emberekkel kombinál a széleken, azaz Pedrito - David Silva vagy Cazorla (hol vagy Navas?!?). A hamis kilences szerepe szintén nagy kérdés lehet, de egy Diego Costát beáldozni egy könnyebben bedarálható Fabregas kedvéért, aki finoman szólva sem érzi túl otthonosan magát a támadószekció közepén nem lenne túl logikus döntés.

Ebből kérünk még egyet mester!

A tegnapi pofás kis VB nyitómeccs után máris egy kicsivel okosabbak lettünk. A bíráskodás például semmit sem javult, Horvátország rengeteg szimpatizánst szerzett, a brazil csapat pedig messze még a csúcsformától, s bár egy meccs után nem szabad óriási következtetéseket levonni, de talán nem is akkora favoritok, mint azt sokan hitték. Az esély megvan, a játékosok adottak, s talán a nyomás sem akkora a spanyol válogatott vállán. Óriási csatára számíthatunk már a második napon, úgyhogy ma este szemeket a képernyőre, 21:00-kor a selección megkezdi dél-amerikai menetelését, remélhetőleg egészen a döntőig!

További információkhoz a spanyol focival kapcsolatban a Facebookon oldalunkon keresztül juthattok.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com