OLVASTAD MÁR?
 
Florin Andone: Játékra születtem!
Pepe Mellel a galiciaiak sokáig veretlenek maradtak a La Ligában. A Mel-projekt szép ívet írt le a tartományi derbi elvesztéséig (Depor-Celta Vigo, 0-1): a Barca legyőzése mellett az Atletitől is pontot csentek a sasok. A kiesés ellen menekülő kék-fehér klub...
 
Setién távozásával a tiki-taka is elillan a szigetről?
"Spanyolország braziljai" - ahogy a kanáriakat nevezik. Quique Setién 18 hónap alatt a bajnokság legszórakoztatóbb csapatává faragta a Las Palmast, de az utóbbi időben annyira elmérgesedett a helyzet az edző és a vezetőség között, hogy szombat délben Setién...
 
La Liga, 27. forduló: derbi vasco és rengeteg fűszál
A BL- és EL-hullámvasút pszichedelikus körforgása után túrjuk be ismét a fejünket a LaLiga bugyraiba, amihez többek között egy baszk rangadó kínál ürügyet. Még mielőtt legyintenénk, hogy ez már smafu, akkor jó, ha felvéssük magunknak, kötelező feladatok...

Futball, póker, gyorstüzelő legendák - villám mesternégyesek

0 komment

Alberto Bueno csapata szombati bajnokiján a 23. és a 38. perc között mesternégyest vágott, amivel a Rayo szétcsapta a Levantét. A hispán szaksajtóban csak pókerként említett hőstett több szempontból is kiemelendő: a darazsaknál először fordult elő, hogy egy játékos bajnoki mérkőzésen négy találatot jegyezzen, ráadaásul ehhez oly csekély időre volt szükség, amivel Bueno bekerült a La Liga gyorstüzelő legendái közé. Íme, a Primera Divisiónban esett villám mesternégyesek ötös listája! 

Bueno, vagy ahogy a Marca elkeresztelte, "Muy Bueno" (nagyon jó) pályafutása során még egy valamire való mesterhármast sem tudott összehozni, amikor is a Levante ellen egyből négyig jutott. A varázslat 15 percig tartott, végeredményeként pedig a darazsak Vallecasban tartották a három pontot (Rayo Vallecano-Levante, 4-2). A bámulatos teljesítmény amellett, hogy bekerült a klub történelemkönyvébe, a spanyol bajnokság  statisztikusait is megörvendeztethette: szűk elit rajzolható ki azon labdarúgókból, akik hihetetlen gyorsasággal érték el ezt a góltermést a Primera Divisiónban. Lássuk, kik ők!

Alberto "Muy" Bueno - mesternégyes 15 perc alatt

Az abszolút csúcsatartó Bebeto, aki Depor-mezben az 1995/96-os szezonban mindössze 6 perc alatt ért el négy találatot a Deportivo-Albacete bajnokin (5-0). 

Bebeto a 83. és a 89. perc között négyet vert az Albacetének

A képzeletbeli dobogó 2. és 3. fokán két legenda áll, akik a negyvenes években kergették a labdát. Mundo (Valencia) és Campanal (Sevilla) egyaránt 10 perc alatt jutott el négy találatig az 1941/42-es kiírásban. Előbbi a txuri-urdint fektette két vállra (Valencia-Real Sociedad, 6-0) gólparádéjával, míg utóbbi az Espanyolt tángálta el (Sevilla-Espanyol, 6-0) keservesen.

Edmundo Suárez de Trabanco, azaz Mundo - a La Liga csatárlegendája

Egy évtizeddel később Kubala is feliratkozott a listára: a magyar származású Barca-legenda az 1951/52-es szezonban a Sporting 9-0-ás legyalulásában vette ki a részét (Barcelona-Sporting Gijón, 9-0). A támadó 13 perc alatt talált négyszer a kapuba. A Les Corts a lábai előtt hevert. Bámulatos!

Kubala - a kitartó zseni

Bueno, bocsánat, Muy Bueno tehát illusztris társaságba került. A La Liga történetének 5. leggyorsabb mesternégyese az övé. S bár korunk aligha fogja nevét a labdarúgófenoménok között emlegetni, a futballmágia a halhatatlanok közé emelte. Megcsinálta, így gratulálunk!

- Mundo: 10 minutos (1941-42 / Valencia 6-0 Real Sociedad)
- Campanal: 10 minutos (1941-42 / Sevilla 6-0 Espanyol)
- Kubala: 13 minutos (1951-52 / Barcelona 9-0 Sporting)
- Bueno: 14 minutos (2014-15 / Rayo 4-2 Levante)
- Hermida: 16 minutos (1949-50 / Celta 10-1 Nastic)
B

comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com