AJÁNLÓ
 
17:30
2015. 02. 20.
A 33. fordulónak már úgy futunk neki, hogy az élbolyban szereplő csapatok bajnoki célkitűzései...
A bejegyzés folyatódik
 
17:30
2015. 02. 20.
Volt ám sajtóvisszhangja a hétközi játéknapoknak. Ha Lewandowski 9 perc alatt elért...
A bejegyzés folyatódik
 
17:30
2015. 02. 20.
Mielőtt még egy kézlegyintéssel elintéznénk a két gigász mai meccsét és vele a...
A bejegyzés folyatódik
 
17:30
2015. 02. 20.
Nagyon fáj ez nekem. Tulajdonképpen nincs csapat, amelyik megérdemelné a kiesést. A...
A bejegyzés folyatódik
 
17:30
2015. 02. 20.
Diego Simeone a lefújást követően egyesével gratulált a játékosainak. A sajtótájékoztatón...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

24. forduló: galíciai derbire hangolva

0 komment

A héten spanyol sikerekkel folytatódtak az európai kupaküzdelmek, amik kedvező alapot nyújthatnak egy esetleges tavaszi meneteléshez. A kettős terhelés viszontagságai azonban átírhatják egyes csapatok bajnoki célkitűzéseit. A formálódó mezőny és az élesedő rivalizálás végigkíséri a spanyol pontvadászatot, ám bizonyos esetekben egy-egy párharc relevánsabbá válik az említett jelenségnél. A 24. fordulóban a galíciai derbi lesz az.

Gyanítom, hogy mindenki unja (én nagyon) az ilyenkor sablonszerűen előkukázott ókori statisztikai adatokat, amikből megtudhatjuk, hogy az első derbit az 1928/29-es szezonban rendezték, még a másodosztályban. Éppen ezért a magam részéről lerendezném annyival a történelmi áttekintést, hogy a 63 La Ligában lejátszott összecsapásból 24-et a Depor, 22-t a Celta nyert, és 17 alkalommal végeztek döntetlenre a felek. Az látszik, hogy bizonyos regnálásoktól függetlenül (Szuperdepor pl) kiegyenlített a párharc. Múltja van tehát a "Derbi gallego”-nak, aminek révén mára már világsztárokká lett játékosok neveit ismerhette meg a futballtársadalom, gondoljunk csak Diego Tristánra, Valerónra, vagy David Silvára. De mi is várható szombat este?

A dicső múlt fényei már rég kialudtak a Riazorban, és a csapat fejvesztve ingázik a Primera és a Segunda között. Idén is a kiesés elkerülése a legfőbb cél, ami nem látva a színtelen-szagtalan játékukat, megfelel a realitásoknak. A Celta részéről jogosan bíztunk benne, hogy Luis Enrique örökségét sikeresen viszi tovább Berizzo, ám szezon közben valami megtorpant. A nyeretlenség még hagyján, a góltalanság már inkább… A Batman filmekből tudjuk, hogy "csak úgy javulhat a helyzet, ha előtte romlik”, ennek megfelelően a Celta kikecmergett a saját maga által ásott gödörből. De derbiről lévén szó, itt a formának vajmi kevés ráhatása van a meccs alakulására – csak, hogy alig puffogtatott közhelyet említsek. Abból ugyanis volt elég a játékosok nyilatkozataiban, a "különleges atmoszféra” vagy a "derbi az derbi” kifejezéseknek se szeri, se száma. Lucas Pérez volt az, aki továbbment és határozottan állította, hogy a Depor Galícia legjobb csapata, amit szombat este demonstrálniuk is kell. Jonny (Celta) sem fukarkodott a szavakkal, gyakorlatilag a feledés homályába taszította a Deport, mondván a jelen és a jövő, ami számít.

"Derbi gallego" - több, mint egy meccs

Ami még számíthat, az a hiányzók listája. Hazai oldalon biztosan nem lép pályára Laure eltiltás miatt, Hélder Postiga és Toché pedig sérüléssel bajlódik (Farina játéka kérdéses még). A Celta Hugo Mallo és Borja Oubina szolgálataira nem számíthat, azaz gyakorlatilag a legerősebb összeállításban rohamozhatják Fabricio kapuját.

Szombat 22:00 Deportivo – Celta Vigo!

Barcelona – Málaga

Leginkább a "vár állott, most kőhalom” szövegrészlet inverzével lehetne kifejezni a katalán fővárosban uralkodó közhangulatot. A fordulópontként felemlegetett Anoeta óta 11 meccset nyert meg zsinórban a Barca, amivel beállította Guardiola rekordját még a 2008-2009-es szezonból. Messi elmondása szerint az önbizalom és a sikeréhség mellett a megváltoztatott mentalitás az, ami a sikerek útjára terelte őket. Tény, hogy ez a játékstílusokból fakadó kettőség működik, de a kispad hossza és minősége alapján feltehető a kérdés, hogy meddig. Addig is viszont lehet, és kell is tartani a katalánoktól, mert az Atlético elleni nyertes párharcok bizonyítják, hogy ami eredményre vezetett ellenük az elmúlt években, az idén már kevés. A szigorú taktikai rendszert felváltották az egyéni megoldások, ami a támadószekció kreativitására épít. Nincsenek kötött posztok, Neymar ficánkol, Suáreznek több gólpassza van, mint gólja, Messi pedig ismét a saját nem létező határait feszegeti. Az argentin egyébként a spanyol gólrekord mellett immár az assistok számában is az élen jár (106), Figót megelőzve (105). Már a keddi BL meccset szem előtt tartva Luis Enrique biztosan él a rotáció eszközével a Málaga ellen, és több kulcsjátékosát is pihenteti. Ettől függetlenül a győztes kiléte aligha lehet kérdéses, pláne annak fényében, hogy eltiltás miatt sem Amrabatra, sem Ignacio Camachora nem számíthat Javi Gracía vezetőedző. Samu Castillejo ezzel szemben optimista, és az elmondása szerint "pontokért utaznak a Camp Nouba”. Az őszi összecsapásukból meríthetnek az andalúzok, hiszen a Barca négyes győzelmi sorozata a La Rosalédában ért véget, ahol a kaput sem sikerült eltalálniuk. Ez szombaton is megtörténhet, fordított szereposztásban.

Az edzőkomplexum immár a 'Camp Tito Vilanova' nevet viseli

Atlético Madrid – Almería

A Celta ellen elszenvedett vereséggel az Atlético gyakorlatilag kiszállt a bajnoki versenyfutásból. Mindezt úgy, hogy egy héttel korábban kivégezték a Real Madridot. A fene se érti, még ha Arda Turan, Raúl García és Koke nélkül is kellett fellépniük a Balaídosban. Most hétvégén viszont csak Kokét kell nélkülöznie Simeone mesternek, aki még a szerdai BL meccsre sem lesz bevethető állapotban. Rotációra itt is lehet számítani, ám az előzetes várakozásokkal ellentétben nagy hiba lenne lebecsülni az Almeríát. Juan Ignacio Martínez együttese az otthon megszerzett 7 pontot további 16-tal(!) toldja meg az idegenbeli szereplések alkalmával. Az edző maximalizmusát bizonyítja, hogy az előző fordulóban elért 2-2-es döntetlen után (vs Sociedad), JIM a csalódottságát fejezte ki, mert a saját elmondása szerint többet érdemeltek volna. Ezzel a mentalitással lehet keresnivalójuk a Vicente Calderónban, ahol Diego Godín ismételten bevéste magát a történelemkönyvbe: 143. pályára lépésével egalizálta Luiz Pereirát.

Elche – Real Madrid

Valószínűleg még sokan emlékeznek a tavalyi összecsapásukra, amikor is egy 95. percben megítélt jogtalan büntető jelentette a két csapat közti különbséget. Na vasárnap este senki ne számítson ilyen drámai végjátékra. A szennylapok által megszellőztetett madridi válság lehet valós, ám ez az eredményeket egyelőre nem befolyásolja. Persze lehet jönni az Atlético elleni csúfos vereséggel, Cristiano formahanyatlásával vagy az instabil játékkal, de a száraz tények nem hazudnak: továbbra is listavezetők a bajnokságban, és szinte biztos továbbjutók a Bajnokok Ligájában. Az egyéniségek közötti ellentét viszont lényeges probléma, ahogy azt a Sky Sports stúdiójában is megénekelték. Lampard CR-től várna felszólalást az ügyben, Henry szerint egyfajta túl-kompenzáció ez a portugál irányába, míg Glen Hoddle nem érzi természetesnek Balet, ami miatt a legjobbjától is messze elmarad. Pontosan ez a szituáció a legnagyobb hátulütője a Pérez féle igazoláspolitikának. De kár is ebbe hosszabban belemenni, foglalkozzunk inkább az aktualitásokkal és a pozitívumokkal. A blancókkal kapcsolatos hír, hogy Luka Modric három hónapos távollét után elkezdte az edzéseket, ám a visszatérésére még hetekig várni kell. Hazai oldalon is lehet ok az örömre, hiszen az előző két bajnokijukat egyaránt megnyerték, ráadásul gólt sem kaptak (2-0 vs Rayo, 1-0 vs Eibar). A kiesőzóna veszélye ezzel együtt nem múlt el, de a 4 pontos különbség nyugalmat hozhat Fran Escribá öltözőjébe. Az Elchében Lombán, Cisma és Pedro Mosquera alkotják a maródiak listáját, viszont a legnagyobb veszélyforrás, Jonathas okozhat kellemetlen perceket a Real Madrid megtépázott védelmének.

A kritikák kereszttüzében

További meccsek:

Getafe – Espanyol

Córdoba – Valencia

Real Sociedad – Sevilla

Bilbao – Rayo Vallecano

Villarreal – Eibar

Levante - Granada

További infók a spanyol fociról a facebook oldalunkon!


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com