AJÁNLÓ
 
07:30
2016. 12. 26.
Felrúgja? Visszarántja? Fellöki? Megüti? Leköpi? Egy lószart! A Celta Vigo chilei támadója...
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2016. 12. 26.
Kaja a hűtőben! Itt elérhetők vagyunk: http://laligaloca.blog.hu/ 
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2016. 12. 26.
Pepe Mellel a galiciaiak sokáig veretlenek maradtak a La Ligában. A Mel-projekt szép ívet...
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2016. 12. 26.
A BL- és EL-hullámvasút pszichedelikus körforgása után túrjuk be ismét a fejünket...
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2016. 12. 26.
Sorozatunk a 20. század utolsó évtizedének LaLiga-egyéniségeit mutatja be. Rovatunkban...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Azok a kilencvenes évek: Haim Revivo, az első izraeli a La Ligában

0 komment

Haim Revivo Celta Vigo Azok a kilencvenes évek EuroCelta

Sorozatunkban a XX. század utolsó évtizedének legnagyobb LaLiga-egyéniségeit mutatjuk be. Az MDF-piacok, a másolt kazetták, a kívánságműsorok és az érthetetlen frufruk korszakának egyik meghatározó egyénisége a Celta Vigo szélsője, Haim Revivo, aki a spanyol bajnokság első izraeli játékosa volt.

 

Az európai topligákban a kilencvenes években kezdtek megjelenni izraeli labdarúgók. A zsidó állam játékosainak újkori exodusát az tette lehetővé, hogy az ország labdarúgó szövetsége több évtizedes hányattatott sors után, végül hazára lelt Európában: az Eretz Israel Football Association (1928) előbb az ázsiai (AFC), majd az óceániai (OFC) szövetség égisze alatt harcolt - néha szó szerint -, mígnem 1974-ben csatlakozott az UEFA-hoz, így bekapcsolódott az öreg kontinens futballéletébe. 

Az európai versengésben Izreal labdarúgóira is több fény vetült, aminek egyenes következménye lett, hogy legnagyobb tehetségeik idővel felkeltették a topbajnokságok klubjainak az érdeklődését is. Az "olcsón jót" elv a feltörekvő csapatok transzferpolitikája lett: bátran halásztak a zavarosban, mivel nem kellett komolyan a zsebükbe nyúlniuk egy-egy ígéret elcsábításakor, akik így kockázatmentes befektetésnek számítottak.

Revivo az Anfielden szerzett történelmi gólját
újszülőtt fiának dedikálva ünnepli.

Haim Revivo Celta Vigo Azok a kilencvenes évek EuroCelta

Haim Revivo 1996-ban igazolt a Celtához. A hazájában szupertehetségnek tartott támadó 19 évesen debütált a profiknál a Bné Jehúda Tel Aviv csapatában, majd három sikeres szezon után (1990-1993: 76 meccsen 20 gól) átigazolt a városi rivális Hapoelhez (1993-94: 36/12). Nem maradt sokáig. Egy év után már a Maccabi Haifánál találjuk, ahol virágot bont: két egymás utáni szezonban lett gólkirály (1994-1996: 57/45). A Celta mellett több kérője is volt, de a támadó kizárólag a La Ligába vágyott. A legenda szerint csak látogatóba érkezett Vigóba, s mielőtt folytathatta volna útját Angliába, ahol szerződésének aláírására várták, a galiciai klub elnöke, Horacio Gómez Araújo (1995-2006) lecsapott rá...

A kelta kaland döccenővel indult, első idénye (1996-1997) tragikusra sikerült: az akkor átalakuló keret, melyben a friss igazolás Mazinho és Mosztovoj is helyet kapott már, épp csak megmenekült a kieséstől (offtopic, de érdekes: ekkor volt utoljára 22 csapatos a spanyol bajnokság!). 

Pár arc a legendás EuroCeltából!

Haim Revivo Celta Vigo Azok a kilencvenes évek EuroCelta

A pokoli idény után Fernando Carlos Santos mester repült, az öltözőbe visszavezették a melegvizet(!) és a klub edzőpályáit is modernizálták. A csapatot megerősítették, érkezett többek között Michel Salgado (Salamanca) és Karpin (Valencia), az együttes felkészítését pedig Javier Irureta kezébe adták. Az eredmény nem maradt el, a Celta szárnyra kapott!

A következő két idényben olykor vezetve is a tabellát a kelták végül UEFA-kupás helyen végeztek. A keret eközben tovább izmosodott: az akkor már EuroCeltaként emlegetett együtteshez olyan klasszisok csatlakoztak, mint Makelele (Marseille), Benni Mccarthy (Ajax) vagy Gustavo López (Zaragoza). Irureta 1998-ban elnyerte az El País és a Don Balón szavazásán az Év edzője díjat, majd megköszönve a lehetőséget, a tartományi rivális Deporhoz igazolt... A kelta kispadra Víctor Fernández ült le. A váltás nem hozott törést. Sőt, a sikertörténet folytatódott!

Az EuroCelta földbe tapossa a Juventust a Balaídosban (4-0)!

A Celta akkor már kinőtte az Ibériai-félszigetet. A sportlapok hasábjain olyan elragadtatott mondatokat is lehetett akkoriban olvasni, hogy Európa legszebb futballját a Celta Vigo játssza. Revivo pedig ennek az együttesnek alapembere volt. Félelmetes ballábát rettegte a liga és a kontinens: a szakírók az izraelit mai napig a spanyol bajnokság legjobb szabadrúgáslövői között, azaz Cristiano Ronaldóval, Rivaldóval, Beckhammel és Ronaldinhóval egy szinten emlegetik.

A La Liga első zsidó játékosa hite miatt is kitűnt a tömegből. A szélsőről köztudomású volt bigott vallásossága. Revivo az izraelita közösség mizrahi irányzatához tartozik, mely szigorú szabálykövetésen alapul. A szóbeszéd szerint, egy vallási ünnep kapcsán a Celta egyszer arra kényszerült, hogy a ligánál kieszközölje egy, a Real Betis ellen vívott bajnokijának pár órás halasztását, hogy Revivo legalább az első félidőben pályára léphessen... 

Revivo varázslatos estéket szerzett a Balaídosban. Korszakában a Celta 4-0-ra oktatta Ancelotti Juventusát, történetének legsúlyosabb nemzetközi vereségét mérte a Benficára (7-0), és a Michael Owen-Robbie Fowler duó vezette Liverpoolt is megleckéztették (3-1).

Az izraeli szélső, akit fénykorában a Real Madrid és a Barcelona is csábított, Spanyolországban csak a Celta mezét viselte. Pályafutása utolsó nagy dobásaként elhagyva a Galiciát, Isztambulba tette át székhelyét, ahol a Fenerbahce (2000-2002) és a Galatasaray (2002-2003) szerelését is magára öltötte. Megjárta a BL-t is, majd az Asdódban vonult vissza. Ma Izraelben, válallakozásaiból él.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com