Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért szerez ennyi fejesgólt a Real Madrid?

0 komment

Az idei év kétségtelenül a Real Madridról szólt, legalábbis ami a sikerességet illeti. Az esztendőben mindössze két alkalommal szenvedtek vereséget, ami egyedülálló teljesítmény, a játékukat azonban nem kerülték el a kritikus hangok, főleg a középpályás játék stílusát kérdőjelezik meg. Ennek ellenére szinte képtelenek vereséget szenvedni, amelynek egyik legfőbb oka az, hogy szinte mindig képesek magukat saját hajuknál fogva kirángatni a kellemetlen helyzetekből, leginkább fejeseik révén. Hajtás után megvizsgáljuk, mi okozhatja ezt az úgymond jelenséget, azaz mitől ilyen veszélyesek fejjel?

Azok a kilencvenes évek: Haim Revivo, az első izraeli a La Ligában

0 komment

Haim Revivo Celta Vigo Azok a kilencvenes évek EuroCelta

Sorozatunkban a XX. század utolsó évtizedének legnagyobb LaLiga-egyéniségeit mutatjuk be. Az MDF-piacok, a másolt kazetták, a kívánságműsorok és az érthetetlen frufruk korszakának egyik meghatározó egyénisége a Celta Vigo szélsője, Haim Revivo, aki a spanyol bajnokság első izraeli játékosa volt.

14. forduló: A Klasszikus árnyékában

0 komment

A tizennegyedik körre készülünk Hispánföldön, amelynek a legfőbb kérdése, hogy eldőlhet-e a bajnokság idejekorán egy esetleges Madrid-párti forgatókönyvvel? Egyéb nagy rangadót nem tartogat a játéknap két kisebb tartományi derbin kívül. Hajtás után lássuk, mi vár ránk a hétvégén!

Amikor Don Ramón órákat ajándékozott a matracosoknak

0 komment

Rendszeres olvasóink tudják, időről időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát, hogy felevenítsük a spanyol labdarúgás egy-egy szimbolikus pillanatát. Ezen alkalommal 1990 szeptemberébe utazunk vissza, több mint egy negyedszázados távlatból megnézzük, hogyan is történt meg az, hogy a Real Madrid pénzéből gyártottak atlétis órákat a város (akkor még jelentősen) szegényebbik felében!

Azok a 90-es évek: John Aldridge

0 komment

90-es évek John Aldridge Real Sociedad

Új sorozatunkban a XX. század utolsó évtizedének legnagyobb LaLiga-egyéniségeit énekeljük meg. A sort a Márka Meggy, a rave és house zene, a petyhüdt, negédes Friderikusz show-k, a Buffalo cipők, és a vasárnap délutáni Disney mesedélutánok korszakának egy üde színfoltjával kezdjük, aki külföldiként hódította meg az Atotxát. Terítéken John William "Aldo" Aldridge, a kegyetlen.

Casemiro-szindróma

0 komment

La Liga 11. forduló Sevilla Barcelona Real Madrid Real Betis Poyet

Jön a 11. forduló! BL-ből, EL-ből lógó nyelvvel visszakullogó csapatokkal. Minden szem a Ramón Sánchez Pizjuánra szegeződik, ahol vasárnap este a negyedik Sevilla fogadja a második Barcelonát. Mindössze egy pont különbséggel. A játéknap kérdései között szerepel továbbá, hogy a Betis edzője, Gustavo Poyet meg tudja-e menteni állását, illetve, hogy mit kezd a Real Madrid gyengélkedő védelme a feljutó Leganés kontráival. Zidane együttese a La Liga egyedüli veretlen csapata. Node meddig?

IDŐGÉP: Bobo nullszögből berakja

0 komment

Christian Vieri Atlético Madrid UEFA-kupa PAOK mágikus gól

Rendszeres olvasóink tudják, időről időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát, hogy felevenítsük a spanyol labdarúgás egy-egy szimbolikus pillanatát. Most 19 évet vágtázunk vissza az időben, hogy lássuk, ahogy az Atlético Madrid legyalulja a Calderónban a PAOK-ot, többek között Christian 'Bobo' Vieri mágikus góljával.

Akiknek nem teljesült az álma..., aztán mégis!

0 komment

Barcelona Real Madrid La Fábrica La Masía utánpótlás

A La Masía és a La Fabrica megítéléséről, azaz a Barcelona és a Real Madrid utánpótlás-központjainak spanyol futballban játszott szerepéről sokat lehet olvasni. Olykor kimagasló eredményeiket dicsérik, máskor a futball alma materek berkein belül folyó képzés és nevelési módszerek árnyoldalairól cikkeznek. Kétségtelen, minden évben tömegével érkeznek a világ minden pontjáról fiatalok, gyerekek e két bázisra, hogy álmukat valóra váltsák, de csak töredéküknek jut osztályrészül, hogy bemutatkozzanak az első csapatban. A resztli szélnek ered ugyan, de jó részük megragad a La Ligában. Róluk lesz most szó.

Az Atlético lehet a Bayern mumusa?

0 komment

Bár sokan finnyásan húzták el szájukat a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása után, miszerint a csapatok már játszottak egymás ellen, úgyse tudnak új dolgokat mutatni, azért a többség mégis izgatottan várta/várja a csoportbeli küzdelmek rangadóit. Ezek egyike volt a tavalyi elődöntős párosítás megismétlése, mégpedig az Atlético Madrid és a Bayern München összecsapása. Miután Pep Guardiolát kiutálták elbúcsúztatták a bajorok, egyből jelentős reményeket fűztek a frissen érkezett olasz tréner munkájához. A meccs aztán végül inkább a spanyol csapat szurkolóit tölthette el örömmel, hiszen egészen impresszív teljesítményt nyújtva végül két vállra fektették a német óriásklubot.

6. forduló: Sűrűsödik a mezőny

0 komment

A Barcelona csökkentette hátrányát az újra megbotló Real Madriddal szemben, a Villarreal és a Bilbao pedig továbbra is ott liheg a három nagy nyakán. Taktikával fűszerezve összefoglaljuk, mi történt a két gigász valamint az érdekesebb meccseken, és kihirdetjük a hét legérdekesebb történéseinek győzteseit is. Sűrűsödik a mezőny, érdemes megnézni, hogy az első 8 helyen egypontos különbség mutatkozik a csapatok között.

5. forduló: Foci volt, játék nem

0 komment

Barca Atlético Real Madrid Sevilla Betis Simeone BL Ramos Valencia Nasri

A Barca-Atlético akkor lett érdektelen, amikor épp érdekes lett volna, a Sevilla-Betis hozta a szokásos gyilkolászást, miközben Zidane nagy sorozata pont a Bernabéuban szakadt meg. Összefoglaló a hétközi eseményekről, fókuszban a három rangadóval.

Ide lett a Nyúl elásva!

0 komment

Barcelona Real Madrid Málaga Sevilla Saviola Andorra El Conejo

Eltűnt. Pedig Saviola (becenevén el Conejo, azaz a Nyúl) csillaga sokáig ragyogott a nemzetközi futball egén: játszott a Barcelonában és a Real Madridban, megfordult a Monacóban, a Sevillában, a Benficában, a Málagában, a görög Olympiakoszban és a Hellasz Veronában is. A River Plate-től vonult vissza, majd hirtelen nyoma tűnt. Most az AS.com megtalálta. A Pireneusok lankái között, völgyországban. Javier Saviola jelenleg az andorrai FC Ordino segédedzője.

Történelmi momentum: spanyol nélkül a Sevilla!

0 komment

La Liga 4. forduló Sevilla spanyol nélkül kezdőcsapat

A La Liga 2016-17-es kiírásának 4. fordulója sporttörténelmi momentumot is tartogatott: soha nem fordult még elő ugyanis korábban, hogy bajnoki mérkőzésen hispán együttes kezdőjében spanyol labdarúgó nélkül álljon fel.

La Liga, 4.  forduló: BL és EL után, fáradtan

0 komment

La Liga 4. forduló

Álmosan, fáradtan dől rá a hispán pontvadászat a 4. fordulóra, mivel a topcsapatok legjobbjai a válogatott-La Liga-BL hármasfogat sorozatterhelése után néznek elébe az újabb megmérettetésnek: karikás szemekkel, ólomlábakkal. A Barcelona, a Real Madrid, az Atlético Madrid, a Sevilla, a Villarreal, a Celta Vigo és az Athletic Bilbao is pályán volt hétközben, így a játéknap kérdése, hogyan sikerül rehabilitációjuk.

Itt az idő! - La Liga 3. forduló  

0 komment

Ancelotti: Soha sem tudnám edzeni az Atléticót vagy a Barcelonát!

0 komment

Ancelotti interjú Atlético Madrid Real Madrid Barcelona Bayern München

Az olasz bulldog szeptember utolsó napjaiban a spanyol fővárosban teszi tiszteletét: a Bayern München élén érkezik Madridba, hogy a bajorokat sikerre vezesse a Bajnokok Ligájában. Csoportellenfelük az az Atlético Madrid lesz, mely a talján mester életét épp úgy megkeserítette már, mint a bőrgatyásokét. Ancelotti-interjú.

Tudta? Iker előtt minden más volt!

0 komment

Iker Casillas válogatott La Roja debütálás minden más volt

Augusztus 26-án, 16 év után előszőr fordult elő, hogy Iker Casillas nem kapott meghívót a spanyol nagyválogatottba. San Iker 167 La Roja-meccsel a háta mögött került parkolópályára. Debütálása korszakhatár. Casillas 2000. június 3-án mutatkozott be a La Rojában (Göteborg, Svédország-Spanyolország, 1-1, barátságos mérkőzés), amikor még minden más volt, tényleg minden...

Lopetegui: Tisztában vagyok a rám nehezedő felelőséggel!

0 komment

selección La Roja Iker Casillas Julen Lopetegui

A Lopetegui-éra egy Belgium elleni barátságos mérkőzéssel indul útjára szeptember 1-jén. A La Roja új szövetségi kapitánya augusztus 26-án hirdetett keretet, melyből (meglepetésre?) kimaradt Iker Casillas - 20 év után először. Mi lesz veled Selección? Mit vár el az új kapitány a labdarúgóktól? A forradalom (revolución) helyett átalakulást és fejlődést (evolución) ígérő Lopeteguivel az As.com beszélgetett a világbajnoki selejtezők előtt. Interjú.

Itt az évad első hülyéje: Angulo 

0 komment

Granada José Angulo szerződésbontás blama kokain

Bár épp csak elkezdődött a szezon, máris megvan a szezon blamája. A Granada augusztus első felében jelentette be az ecuadori José 'Tin' Angulo szerződtetését. Tegnap robbant a bomba, a dél-amerikai csillag, akit az andalúzok az Independiente del Valle csapatától csábítottak Európába, akár két éves eltiltást is kaphat. Az ok profán: kokainfogyasztás.

A totális futball diadala

0 komment

Sevilla Sampaoli taktika Bielsa Espanyol totális futball La Liga

A mélyről indult kis ember igaz története, aki Dél-Amerika meghódítása után most Európában is nevet követelne magának.

La Liga 2016/2017: így gondoljuk Mi

0 komment

Pato La Liga Barca Real Atlético Sampaoli Zidane BL

Pénteken elrajtol a La Liga 2016/2017-es szezonja, mi pedig szokásunkhoz híven igyekszünk megtippelni az előttünk álló idény legfontosabb történéseit. A bajnoki címért ezúttal is hármas versenyfutást várunk, mivel a Sampaoli kezei alatt formálódó Sevillán kívül nincs igazi kihívója a nagyoknak. Az Espanyolnál és a Málagánál meglepetést szimatolunk, a legnagyobb kíváncsisággal mégis Patót figyeljük, aki a megroggyant(?) Villarrealnál építené újjá magát.

A la Primera: Deportivo Alavés

0 komment

a la primera feljutók Alavés baszk baszk foci uefa uefa kupa

Az elsőosztály újoncait bemutató sorozatunk utolsó darabjában a baszk Deportivo Alavést fogjuk bemutatni. A kék-fehér klub nem ismeretlen vendég a La Ligában, még Európában is letette a névjegyét adott ponton, de ne szaladjunk ennyire előre.

A la Primera: Pamplona ékszerdoboza

0 komment

osasuna javier aguirre patxi punal uefa kupa primera division

Sorozatunkban bemutatjuk a spanyol első osztály 2016-17-es szezonjának újoncait. A Leganés-Alavés-Osasuna hármas közül most a Pamplona ékszerdobozaként tündöklő Osasunán a sor. A közelmúlt eseményeit elevenítjük fel, hogy honnan hová jutott az a csapat, amelyik bő tíz éve még a Barca és a Real előtt vezette a bajnokságot. Múltidézés, megvesztegetés, táplálkozási tanácsadás.

Köszönöm, a Barcába nem megyek!

0 komment

Barcelona Luis Enrique La Liga Santander csatárgondok

A nyár egyik leghosszabb hercehurcája - culebrón total - a Barcelona nevéhez fűződik, mely a homlokverejtékes hónapok során mindent megtett, hogy megtalálja a csapat MSN mögé keresett negyedik támadóját, de a kiszemelt játékosok eddig rendre visszautasították a katalán klubot. Micsoda?! Létezik olyan, hogy valaki nem akar a Barcelonában játszani?

A la Primera: Club Deportivo Leganés

0 komment

feljutó feljutás Club Deportivo Leganés La Liga

Sorozatunkban bemutatjuk a spanyol első osztály 2016-17-es szezonjának újoncait. A Leganés-Alavés-Osasuna hármas közül elsőként a mardidi kicsikkel foglalkozunk, akik történetük során először szerepelhetnek az elit kategóriában. Nézzük, mit kell tudni a Club Deportivo Leganésről!

Jó, speciel CR7-nek nem volt rossz éve...

0 komment

Cristiano Ronaldo Európa-bajnok 2016 bámulatos Aranylabda

s még hol van a vége! Íme, az Aranylabdás.

Időgép: Az ember, aki nagyot akart fingani, de végül csak beszart!

0 komment

időgép Martín Palermo Copa América tizenegyes elhibáz

Időről időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát, hogy felelevenítsük a hispán labdarúgás egy-egy emlékezetes pillanatát. Most elhagyjuk az Ibériai-félszigetet, hogy a Villarreal (2001-2003), a Real Betis (2003-2004) és az Alavés (2004) korábbi csatárának, Martin Palermónak mélyrepülését kísérjük nyomon. Az argentin támadó mai napig egyedülálló bravúrt hajtott végre 1999. július 5-én: a Copa Américán három tizenegyest hibázott egy mérkőzésen.

Kész vagyunk? Az edzők már megvannak!

0 komment

edzők kispad La Liga 2016-17-es szezon

Tegnap hivatalossá vált, amit hetek óta lehetett olvasni, Unai Emery a PSG-hez igazol. A baszk mester távozásával megüresedett sevillai padot a munkamániás argentin futballőrült, a korábban a chilei válogatottat sikerre vezető Jorge Sampaoli vette át. A cserével az edzőkeringőknek vége. Minden pad elkelt. Lássuk, kik maradtak és kik érkeztek! Itt a 2016-17-es kiírás 20 csapatos Primera Divisiónjának mesterlistája. Vajon melyiket fogják először kirúgni?

Del Bosque: Készen állunk!

0 komment

Del Bosque interjú La Roja Európa-bajnokság

A spanyol válogatott június 13-án Toulouse-ban kezdi meg Európa-bajnoki szereplését Csehország ellen. Del Bosque még az Ile de Ré szigetén berendezett Eb-főhadiszállás elfoglalása előtt adott interjút az As.com újságírójának, melyben szóba került a kapitány válogatási elve, a tervezett hispán hadrend és a La Roja sikerének titka is. INTERJÚ.

Monchi FC – Aki 200 játékost szerződtetett

0 komment

1992, Sevilla. Adott egy 23 éves cserekapus, a keret (egyik) legjelentéktelenebb tagja, egy olyan csapatban, amely épp most igazolta le Diego Maradonát, akivel hősünk csapattárs volt az argentin legenda pályájának leszálló szakaszában. Olyan csapattársai voltak huszonpár éve is abban a csapatban, mint Diego Simeone, Davor Suker vagy a klub elsőosztályú meccsrekordere, a csapatot később a BL-ben is edző Manolo Jiménez. Monchi akkor még nem sok vizet zavart, de ma már az egyik legfontosabb ember Sevillában, legalábbis annak piros-fehér felében.

La Liga BBVA - szezonzáró, 2015-2016

0 komment

Mielőtt teljes erővel rástartolnánk az Eb-re, számot kell vetnünk a La Liga BBVA 2015-16-os kiírásának legfontosabb történéseivel. Bombameglepetések ugyan nem tarkították a szezont, de a 20 csapatos bajnokság így is felemésztett 10 edzőt, ami viharvert időkről árulkodik. A nemzetközi kupában nem színeztek, hanem satíroztak a spanyolok: madridi BL-házidöntő mellett az EL-elődöntőben két hispán csapat szerepelt. Az idény végén több egykori csillag elbúcsúzott: Juanfran, Valerón vagy Manuel Pablo nevét már ne keressük többet a keretek ismertetésénél. Zár a krimó, az égbolt és mi is. A Getafe kapta a szezon első gólját és a madridi kicsik szerezték az utolsót a kiírásban, nézzük, mit foglal keretbe e két pillanat!

A csodálatos kanárik

0 komment

Amikor a Las Palmas visszajutott az elsőosztályba, az első reakciónk az volt, hogy na mostmár a Villarreal számára is van értelme az idegenbeli szerelésnek. A második az, hogy mindig jó, ha ilyen festői szépségű szigetekről jut fel egy csapat, akkor meg főleg, ha nagy tömegbázisa, és nem tizenkevésezres futottak még szurkolótábora van. A harmadik dolgot is azonnal rögzítettük: tiszta jó, hogy feljutottak, így Juan Carlos Valerón elsőligás szezonnal fog elbúcsúzni a labdarúgástól. A negyediket tavasszal tapasztaltuk meg az addig elég sótlan kiscsapat kapcsán, éspedig a játékukról, amelyről maga Quique Setién mondta: "Nagyon büszkévé tesz, amikor az emberek dicsérik, hogy hogyan játszunk". Erről írt nekünk Faja (alias Saúl Ñíguez) egy kimerítő és nagyon izgalmas posztot.

Eddigi és leendő Las Palmas-szimpatizánsoknak és -fanatikusoknak melegen ajánlott! A továbbiaknak saját hangján mondja el nekünk, miért is jó eme csapatot nézni, valamint legfőképpen azt, hogy mit érdemes látni:

Átlép Zidane a francia edzők BL-átkán?

0 komment

Bajnokok Ligája Real Madrid Zidane francia átok

Eddig még francia tréner nem nyert BL-döntőt, pedig már négyszer is állhatott gall mester a legrangosabb európai kupaviadal fináléjában. Szombat este az is kérdés lesz, vajon Zidane-nak sikerül-e megtörni az átkot, és a Real Madrid mestereként elhódítania a BL-serleget.

Az Atlético Madrid és a 4-4-2 reneszánsza

0 komment

simeone taktika atlético madrid bl

Miben rejlik Cholo Simeone és az Atlético Madrid sikerének titka? Erre a kérdésre keresi a választ vendégszerzőnk, Saúl Niguez (faja), aki a Vicente Calderón gyepszőnyegén kapott taktikai utasításokat osztja most meg velünk.

Időgép: Larsson beáll és a Barca behúzza a BL-t!

0 komment

Barcelona Bajnokok Ligája Henrik Larsson Belletti Eto'o

Időről időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát, hogy hátrafelé nyilazva vágtázzunk vissza a múltba, így énekelve meg a spanyol labdarúgás egy-egy felejthetetlen pillanatát. Most 10 évet szakítunk az idő aranyfonalán, hogy lássuk, amint a Barcelona vert helyzetből fordítva, a 10 emberrel küzdő Arsenal orra elől elhódítja a BL-serleget. Ünnepeljünk, hiszen 2006. május 17-én emelték magasba Ronaldinhóék a Bajnokok Ligája-trófeát!

Hasta el último minuto

0 komment

la liga barca real madrid valdano paco jemez tenerife

Mielőtt még egy kézlegyintéssel elintéznénk a két gigász mai meccsét és vele a bajnoki címmel járó izgalmakat, ugorjunk kicsit vissza az időben. Nem is olyan régen a Barcelona hazai pályán maradt alul a csalódást keltő Valenciával szemben, amivel a hosszú hónapok alatt összeszorgoskodott előny gyakorlatilag semmissé vált. A bajnokság megszűnt maraton lenni többé, helyette egy öt fordulós sprint vette kezdetét. A sprint lényege, hogy nem hibázhatsz, minden egyes levegővételnek, mozdulatnak döntő jelentősége van. Ebben a kegyetlen mentális teherrel járó versenyfutásban az Atlético Madrid botlott meg először, amivel búcsút is intett a La Ligának. Maradt tehát a két örök rivális, a Barcelona és a Real Madrid. Tiszta sor, hogy a blancók csak akkor lesznek bajnokok, ha megverik a Deportívót és közben a Granada pontot rabol a katalánoktól. Ehhez egyébként a spanyol futball Platinije is adhat egy kis extra motivációt, ami tegyük hozzá gyorsan, teljesen jóhiszemű ilyen helyzetben.

Az Alcorcón most cuki vezérszurkolójával hódít!

0 komment

Alcorcón Paula vezérszurkoló

A csapat neve a Copa del Rey sorozatból lehet ismerős sokaknak, amikor az akkor Segunda B-ben harcoló "kicsik" kiejtették a Pellegrini által vezetett Real Madridot a Király-kupából (2009/2010). A csodát a spanyol sajtó Alcorconazo néven ma is emlegeti. Most újra felkapta a csapat nevét az internet: az Alcorcón ugyanis kijátszotta a cuki-kártyát, ami elsőre ugyan émelyítően édes, de nem lehet nem megenni!

Időgép: A Nayim-legenda 

0 komment

Real Zaragoza Nayim Időgép KEK Arsenal Víctor Fernández

Időről időre berobbantjuk Doki és Mcfly DeLorean-jét, hogy a csodagép segítségével visszasuhanjunk a múltba és felelevenítsük a spanyol labdarúgás egy-egy meghatározó pillanatát. Most 21 évet repülünk tova, hogy lássuk, amint 1995. május 10-én a Zaragoza magasba emeli Nayim csodagóljával a KEK trófeát.

La Liga 37. forduló - Runaway

0 komment

la liga beharangozó Barca Real Madrid Atlético Madrid Sevilla valencia athletic bilbao villarreal kiesés

Nagyon fáj ez nekem. Tulajdonképpen nincs csapat, amelyik megérdemelné a kiesést. A Levante persze más, tőlük már fájdalmas búcsút is vettünk, de a még harcoló csapatok közül maradhatna az összes. Sok ismeretlenből áll az egyenlet, amelyből megkapjuk a három kiesőt és a bajnokot. Még a BME-n se tanítják és én sem próbálom most megfejteni, egyrészt mert matematikából gyenge voltam mindig is, illetve nem szeretném ha a kedves blogot böngészőben megnyitó és olvasó elkeveredne a számmisztikában. Lesz az utolsó előtti kanyarban kiesési rangadó, városi derbi és Celta - Málaga is. Lássuk tehát mi vár minket az ötórai tea vagy az estebéd mellé:

Liverpool-Villarreal, elemzés

0 komment

villarreal európa liga taktika

Az El Madrigalban aratott 1-0-ás győzelem után Marcelino serege tehetetlennek bizonyult a Kloppball ellen, így az Európa Ligában nem rendeznek spanyol házidöntőt. Hajtás után Saúl Niguez (faja1234) részletes taktikai elemzése következik.

Időgép: És a Barca felrobbantja a Bernabéut!

0 komment

Ahogy azt megszokhattátok, időről időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát, hogy visszavágtázva a múltba, felelevenítsük a spanyol futball egy-egy emlékezetes pillanatát. Most 7 évet csapatunk át, hogy lássuk, amint a Barcelona tönkre veri a Bernabéuban Juande Ramos Real Madridját. 2009. május 2-án történt, hogy a katalánok 2-6-ra győztek a királyi szentélyben.

Sevilla - idegenben siralom

0 komment

Sevilla idegenbeli mérleg

Azért az valahol mégis röhej, hogy az EL-elődöntőben harcoló Sevilla a La Ligában 36 forduló alatt idegenben egyszer sem tudta győztesen elhagyni a pályát...

Mindenki nyugodjon le: az Atleti lesz a bajnok!

0 komment

Barcelona Atlético Madrid pontazonosság bajnoki cím

33. forduló: Quique Setién, az én emberem!

0 komment

33. fordulo Quique Setien Las Palmas Atletico

Néhány hete sokan már lefutottnak tekintették a spanyol bajnokságot. Néhány hete az egyetlen kérdés az volt, mikor dönti el az FC Barcelona a Liga sorsát. Nos, ahogyan azt már megszokhattuk a világ legőrültebb ligája újra megrázta magát, és szinte minden fronton nyitottá tette a kérdést. Hajtás után 33. forduló egy-egy kérdéssel és a sárga-kék csodával.

32. forduló: Van, akinek már nem olyan fontos

0 komment

7 körrel a vége előtt már szoktak lenni olyan csapatok, amelyek szinte akármit csinálnak, a szezonjuk már megmérettetett, és jelentős előre- vagy hátralépést sem láthatunk tőlük. Az idei La Liga sem kivétel ez alól, de azért rendeznek több presztízsmeccset is ebben a fordulóban, és sokan még a szezonvégi céljaikért harcolnak. Eme találkozók közül a tavalyi BL-csata emelkedik ki, a Valencia-Sevilla, amely a forduló meccse, még így jelen formában is.

Az égből nem hull még a manna, de talán közelít a kánaán?

0 komment

A spanyol liga kétpólusúsága a múlté, évek óta mindenki a három nagyról beszél, és ha ez így megy tovább, a jól építkező többiek is felzárkózhatnak majd. Reményeink szerint ez így is lesz. Íme, mire alapozzuk bizodalmunkat!

Tavaly ugye volt ez, amit már rég nagyon vártunk:
 

Lennebb pedig láthatjuk az idei és a jövő évi becsült adatokat. Nincs már sokáig tévéspénzből eredő aránytalanság, és status quo sem.

Boldogító látni, hogy, írd és mondd, jövőre annyi bevétele lesz a Las Palmasnak, mint tavaly az Atlétinek. Idén már kisebb a szakadék, jövőre ez az ugrás már egyenesen elsimul, és fokozatos csökkenés várható a nagyoktól kezdve a kicsik irányába.

Nem az a kérdés, hogy jó irányba haladunk-e, mert az világos. A kérdés az, hogy ez a felzárkózás elég gyors-e, mert elnézve a britek tévés pénzének mértéktelen növekedését, ez az előrelépés lehet, hogy csak egy kisebb léptékű válaszreakció a Premier League gigantikus tv-s szerződésére, és a pénzügyi fölényből következő elszívó erő továbbra is megmarad majd az angol alsóház részéről (is). Meglátjuk.

 

Zidane nyerte meg az El Clásicót a Realnak?

0 komment

Real Madrid Barcelona el Clásico Zidane taktika

A spanyol futball örökrangadója után két nappal az AS.com azzal állt elő, bizony, megszerezte Zidane és stábja el clásicós feljegyzéseit! Az ügy kicsit zavaros. Maga a médium is hangsúlyozza, hitelesnek tekinti a dokumentumot, ám teljes bizonyossággal nem tudja állítani (értsd bizonyítani), hogy a mérkőzés előtti percekben(!) hozzá eljuttatott feljegyzések valóban a Real öltözőjéből származnak. A lényeg: Zidane nyerte meg, nem Luis Enrique veszítette el!

30 for 30

0 komment

ramos real madrid barca el clásico

Sportszakmailag aligha lehetne érdektelenebb a mai Clásico. A Barcelona kilenc tíz pontos előny birtokában és egy kőkeménynek ígérkező Bajnokok Ligája párharc előtt fogadja a legnagyobb riválist, míg a Real Madrid koncepció nélküli gépezete már inkább a következő szezonra összpontosít. A Clásico viszont Clásico. A meccs. A meccs, amelyet ha megnyersz, a félresikerült idényt is a feledés homályába taszítod.

Memo Ochoa: Soha nem kételkedtem magamban!

0 komment

Memo Ochoa Málaga interjú Javi Gracia Kameni kapussors

 La Liga 30. forduló - Mi lesz veled La Coruna?

0 komment

La Liga 30. forduló Barcelona Real Madrid Atlético Madrid Valencia Sevilla Villarreal

A hétközi európai hepaj után halad tovább a bajnokság és már lassan mondhatjuk, hogy már a harmadik etapban járunk, még 8 kanyar van hátra a célegyenesig, úgyis elkezdődött a Forma-1. Boldogok lehetünk egyébként, az összes spanyol csapat, amelynek volt esélye a továbbjutásra, az tovább is ment, a Valencia csak azért hasalt el, mert spanyol volt az ellenfél. Nézzük mi vár ránk a liga ezen fordulójában, két rangadóval a végén:

La Liga, 29. forduló: Csodafejesek

0 komment

La Liga 29. forduló összefoglaló

La Liga, 28. forduló: Építők és rombolók

0 komment

Csúcsdöngető Barcelona, jövőt építő madridiak, dobogóról álmodozó Villarreal, Európáért hajtó Bilbao-Sevilla-Celta kombó, töketlen Valencia, és az életéért küzdő hátsó hatos a mai kínálatunk a spanyol liga étlapján. Hajtás után a 28. fordulóval megkezdődik a végjáték.

La Liga, 27. forduló: Paco nem látott bírót

0 komment

27. forduló csütörtök Barcelona Granada Rayo Vallecano Sporting Gijón Real Betis Espanyol bírói hibák

A 27. forduló záró, csütörtöki játéknapján nyert a Barcelona, a Granada és a Real Betis. Hiába Messi mesterhármasa, Vargas bődületes szabadrúgás gólja, a játéknap a bírói alakításokról marad emlékezetes.

Időgép: debütál Santiago Bernabéu

0 komment

Santiago Bernbéu bemutatkozás Real Madrid

E rovat keretén belül időről-időre felcsapjuk a spanyol futball históriás könyvét, hogy megénekeljük e csodás sportág egy-egy kiemelkedő pillanatát. Most 1912. március 3-át állítunk be a Delorean műszerfalán, hogy ott legyünk Santiago Bernabéu madridi bemutatkozásán. Indulás!

La Liga, 27. forduló: És Kameni bepaskolja...

0 komment

27. forduló szerda

A Real Madrid nem csillogott, de nyert, s most királyiaknál ennek is örülni kell. A Bilbao Valencia után a Deport is lelépte, a Celta nem bírt a Villarreallal, míg a Sevilla és a Valencia minimálgyőzelmet aratott. Itt vannak a szerdai játéknap góljai.

La Liga, 27. forduló: Hamis péntek neve kedd

0 komment

27. forduló kedd Getafe Las Palmas Atlético Madrid Real Sociedad

A 27., hétközi forduló két pénteki mérkőzéssel indult el, melyen a hazai csapatok diadalmaskodtak: az Atleti lelépte a txuri-urdint, míg a Las Palmas meghosszabbította a Getafe szenvedését. A Real Madrid szerdán, a Barcelona csütörtökön lép pályára.

La Liga, 26. forduló: Ettől féltettük Zidane-t!

0 komment

La Liga 26. forduló összefoglaló

A most futó szezonban a Barca még soha nem érezhette ennyire bajnoknak magát, mint a 26. forduló után. A Real Madrid válsága mélyült: a blancók a városi derbi elveszítése miatt már 12 pontos hátrányt halmoztak fel a katalánokkal szemben és búcsút inthettek a trónfosztásnak. Zidane kínpadon. Ettől féltettük!

La Liga, 25. forduló - Elszállt a Real?

0 komment

La Liga 25. forduló összefoglaló

Kínkeserves harcokat tartogatott a La Liga 25. fordulója az élmezőnyt alkotó Barca-Atleti-Real hármasnak, amiből a katalánok jöttek ki győztesen. A culék vért izzadva ugyan, de diadalmaskodtak a Kanári-szigeteken, míg az Atleti képtelen volt feltörni a Submarino páncélját, és a Real Madrid zátonyra futott a Rózsakertben. A Barca így már 8 pontot ver az Atletire, 9-et a blancókra. Az As.com vasárnap este nyitó oldalán be is jelentette: a Real Madrid kiszállt a bajnoki címért folyó harcból! Ezzel kapcsolatban én azért még tamáskodom... A fordulóban két hónapos csendjét törte meg az Espanyol, a txuri-urdin bevette a San Mamést, a Valenciát irányító Gary Neville pedig már második diadalát számolja a La Ligában - beszarás. Javallom, nézzük mi mindent történt még! Kattints, ámulj!

„Holnap aláírsz a Real Madridhoz, aludj, ahogy tudsz”

0 komment

Nagyon érdekes sztori látott napvilágot tegnap Juan Calatayud jóvoltából, aki hétfő este az Área Málaguista című műsorban vendégszerepelt. A Fehérváron is nagy favoritnak számító kapus a málagai szurkolók kedvence volt, és többek között arról is mesélt egy rádióműsorban, hogyan hiúsult meg a Real Madridba igazolása.

Hazugságban éltünk

0 komment

barca messi suárez coppens cruyff büntető

De minimum megtévesztésben.

24. forduló: Aki veszít, távozik

0 komment

Lassan lejár két tucat forduló, és ismét körvonalazódik egy edzőváltási hullám az elsőosztályban. Jövő héten bizonyos csapatok számára kezdődnek az európai küzdelmek, így jön a februári hajtás. A Real Madrid pl. 8 meccsre készül egy szűk hónap leforgása alatt. Edzőváltós természete okán számomra kiemelkedik a Valencia-Espanyol mérkőzés, hajtás után pedig megnézzük az egész fordulót.

Denevér vagy papagáj?

Időgép: A kezdetek kezdete - 1929

0 komment

La Liga kezdetek időgép 1929

Rendszeres olvasóink tudják, időről-időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát, hogy felevenítsük a spanyol labdarúgás egy-egy szimbolikus pillanatát. Most 87 évet vágtázunk vissza az időben, egészen a kezdetek kezdetére. 1929. február 10-én indult útjára a La Liga első kiírása.

Gary, please let it go!

0 komment

Valencia kudarc Gary Neville edzőválság

Immár 12 forduló óta nyeretlen a Valencia a La Ligában. Nuno Espirito Santo felállítása után Peter Lim Gary Neville-t rendelte a kormányrúd mellé. A döntés melléfogásnak bizonyult. A MU egykori válogatott védője nem vált be: szerepvállalása csak mélyítette a denevéres válságot. Ennek ellenére az angol nem mond le. "Hiszek a munkámban" - ismételgeti az újságíróknak, a szurkolóknak, s igen, saját magának is. Eltökéltség vagy rögeszme?

La Liga - 23. forduló. Transzfer utáni csődület

0 komment

La Liga 23. forduló

Az átigazolások után folytatódik a bikafuttatás Spanyolországban. Helyezés szempontjából néhány nagy összecsapással, de igazi rangadó nélkül következik a 23. forduló.

A Simeone-paradoxon

0 komment

barca atlético la liga simeone taktika

Diego Simeone a lefújást követően egyesével gratulált a játékosainak. A sajtótájékoztatón nem beszélt félre, magára vállalta a felelősséget csapata mentális összeomlásáért. Harminc percig teljes kontroll alatt tartották a játékot a Camp Nouban, majd a Barcelona egyéni villanásai után darabokra estek. Miért?

Európa legjobb védelme az MSN ellen - kommentfogó

0 komment

la liga barca atlético msn kommentfogó

Hamarosan becsengetnek a Camp Nouban, a világ szeme pedig Undiano Mallenco az Atlético Madridra szegeződik. A tét a bajnoki diktatúra elkerülése. Európa legjobb védelme az MSN ellen. Mi sem feledkezünk meg a csörtéről, ám az előzetes találgatásokkal ellentétben, az utólagos elemzésre fókuszálunk. A mérkőzés hevében viszont biztosan lesz mondanivalótok, úgyhogy tenkintsetek kommentfogóként erre a posztra. Vagy felvezetőként a holnapi összefoglalóra.

Ipiapacs, Unai Emery!

0 komment

Unai Emery ipiapacs Sevilla Calderón Atlético Madrid

A La Liga idei kiírásának eddigi legmókásabb jelenete zajlott le a 21. fordulóban. Nem, most nem az olajfa-ültetésről van szó, sőt, azt sem boncolgatjuk tovább, Viettónak hogyan sikerült egy csellel Vitolót és Emery-t is kiállíttattnia. Képzeletbeli kameránk fókuszát arra irányítjuk, mit tett a Sevilla edzője miután leballagott a pályáról. Embercsempészet, kispadhoz vezető földalatti járatok, falazás és egy kabát történetét mesélik el a sevillai kispad mozgolódását rögzítő felvételek....Komolyan mondom, ezt az akciót Joaquín "Chapo" Guzmán drogbáró is megirigyelte volna.

La Liga - 21. forduló: Világbéke pokoli meccsekkel

0 komment

La Liga 21. forduló összefoglaló

Ahogy az a képen is látható, a játéknap bővelkedett érdekes jelenetekben. Az Atleti-Sevilla találkozó például egy jelképes gesztussal idult: a két csapat kapitánya egy, a pápa által is megáldott olajfát ültetett el a világbéke megőrzéséért. A találkozó persze már nem a barátság jegyében zajlott: Vitolo és Emery is a kiállítás sorsára jutott. A forduló egyébként a gyors gólokról szólt. A Sporting, a Barca, az Espanyol, a Granada és a Betis is hamar hálót zörgetett. Az Atleti és a Real botlott, a Barca nyert. Kattintsunk és nézzük a gólokat!

La Liga - 20. forduló: Amikor Paco Jémez majdnem felakasztotta magát!

0 komment

La Liga 20. forduló összefoglaló

Nyert a Barca, a Real és az Atleti, így az élboly tovább

La Liga - az első kör számai

0 komment

La Liga első kör statisztika

Túl vagyunk a La Liga 2015/16-os kiírásának első körén , így adja magát a kérdés: Hogy állunk? Rövid statisztikákkal mutatjuk be a spanyol pontvadászat legjeit. Hangsúlyozzuk, féltávnál.

Féltávnál – a 19. forduló góljai

0 komment

La Liga 19. forduló videóösszeállítás

Rohan az idő. Koncz Zsuzsa slágerét, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a La Liga 2015/16-os kiírásának első köre már el is lobbant. Féltávhoz érkeztünk. Zidane debütált, Pepe Melt kirúgták. Itt vannak a 19. játéknap gójai. Videóösszeállítás.

19. forduló: A januári túlélőtúra elején

0 komment

A hétvégén lejár a La Liga első fele, így már egész teljes képet kaptunk a csapatokról. Ugyanakkor a kupával terhelt naptárat elnézve, aki eléri a hónap végén rendezendő negyeddöntőket, az 31 nap alatt 11 meccset fog játszani. Aki ezen sikerrel túllesz, azt el is küldhetjük Bear Gryllsszel túrázni egyet, hogy tanítson neki egyet s mást a túlélésről.

A hétközi kupameccseken nagy meglepetés nem történt, de azért ismételjük át. A két európai csapat meccse jó gólgazdag lett, a Bilbao kétgólos hátrányból állt fel, ez végülis várható volt, esetleg az nem, hogy az egyébként jól védekező Villarreal 3-at nyeljen be (a vége 3-2). Persze, a kiállítás. Így már érthető. Döntetlent játszott az Atlético a városszéli szomszéddal és a Deportivo a Mirandésszel, egyikre se mondhatjuk, hogy bombameglepetés, egy oda-visszavágós kupában ez benne van (majd otthon, elvégre). A Valencia és a Barca simán nyert (4-0 és 4-1), utóbbi egy elég szikrázó és ellenséges hangulatú derbin, míg előbbi a szezon legjobb produkciójával. A Sevilla megint nyert egy idegenbeli a kupameccset (csak a bajnokságban nem megy, úgy látszik), ezt a Betis bánta (0-2), mivel otthon derbit veszteni nem túl szívderítő, Pepe Mel látszólag nem tud mit kezdeni a helyzettel. A Celta idegenben is dózerolt, a harmadosztály tetején vitézkedő Cádiz ellen, ez is várható volt (0-3), míg a két elsőligás kiscsapat meccsét a Las Palmas nyerte Eibarban, gólváltás és hátrányból fordítás után, 3-2-re. Nem mindenki pihentetett, így lássuk mire számíthatunk a bajnoki fordulóban néhány nappal a történtek után.

Piqué és a "csodálatos kisebbség"

0 komment

Piqué Barcelona Espanyol Király-kupa

Nem először szóltak a spanyol hírek Gerard Piqué "vicces" kijelentéseiről. Valószínűleg nem is utoljára. Ilyen vagyok - állítja magáról a játékos, s ezzel minden felelősséget le is pörrent magáról. Most azonban saját földijeinek sózott oda. Egyesek szerint viccesen, másoknak vérlázító módon. A Barca spanyol(?) válogatott védője bántóan kisemmizte az Espanyol-híveket Katalóniából, pedig a Marca szerint egyikükkel bensőséges kapcsolatot ápol! Hol van már Puyol vagy Xavi példamutató kiállása? Gerardnak még sokat kell tanulnia e téren, ha azt akarja, egy napon a nevét az előbb említett két fenoménnal együtt említsék!

Copa del Rey nyolcaddöntő - Vízkereszt, vagy amit akartok!  

0 komment

Mindig is tudtam, hogy kíváló drámákat ír Shakespeare, de hogy ennyire képes beletalálni a közepébe! Egy napon barcelonai, madridi, sevillai derbi és még egy minden mástól független rangadó is bemutatásra kerül az első felvonásban. Vessünk is egy pillantást a legendás drámaíró szereposztására:

18. forduló - Szuperhősök, avagy élre állt az Atleti

0 komment

La Liga összefoglaló 18. forduló

A Barca ismét fájó pontokat hullajtott el, amit az Atleti könyörtelenül kihasznált és élre állt a tabellán. A Real nem járt szerencsével Valenciában, ahol a forduló rangadóján csupán döntetlenre futotta erejéből. A Sevilla továbbra sem tud győzni idegenben, míg a Málaga folytatta parádés szériáját. Itt a forduló videóösszeállítása.

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com