AJÁNLÓ
 
17:41
2016. 09. 25.
Kaja a hűtőben! Itt elérhetők vagyunk: http://laligaloca.blog.hu/ 
A bejegyzés folyatódik
 
17:41
2016. 09. 25.
Sajnálattal közölendő a cím, mivel az utóbbi évek megszokott triója ismét összeállt...
A bejegyzés folyatódik
 
17:41
2016. 09. 25.
Három rangadónk is volt a bajnokság 24. fordulójában, ebből az egyik a legnagyobb derbi...
A bejegyzés folyatódik
 
17:41
2016. 09. 25.
A Sevilla csak nem akar leállni, az Atlético pedig mintha kifújni látszana az elmúlt...
A bejegyzés folyatódik
 
17:41
2016. 09. 25.
Az idei év kétségtelenül a Real Madridról szólt, legalábbis ami a sikerességet illeti....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

6. forduló: Sűrűsödik a mezőny

0 komment

A Barcelona csökkentette hátrányát az újra megbotló Real Madriddal szemben, a Villarreal és a Bilbao pedig továbbra is ott liheg a három nagy nyakán. Taktikával fűszerezve összefoglaljuk, mi történt a két gigász valamint az érdekesebb meccseken, és kihirdetjük a hét legérdekesebb történéseinek győzteseit is. Sűrűsödik a mezőny, érdemes megnézni, hogy az első 8 helyen egypontos különbség mutatkozik a csapatok között.

 

A címvédő Barcelona Sporting Gijón elleni játéka Luis Enrique gondolkodásának lehető legpontosabb gyakorlati kivetülése volt. A Sporting Gijón tipikus spanyol középcsapat benyomását keltette, ugyanis a szokásos 4-4-2-ben húzták fel védelmüket, majd területvédekezésre rendezkedtek be. Lucho érkezése előtt a Barcelona igyekezett ilyen esetekben minél inkább kapuja elé szögezni az ellent, rövid, védőfal körüli passzokkal, ám Enrique realizálta, hogy ezzel csak saját dolgát nehezítené meg. Rengetegszer okoz az problémát menedzsereknek, hogy többnek gondolják magukat, mint akik, így olyan eszközökhöz próbálnak nyúlni, amelyeket nem tudnak használni. Így ha mást nem is, ezt mindenképpen célszerű becsülni a spanyolban. Ez aztán ellenféltől függ, mennyire válik be európai porondon is, de a lényegesen kisebb csapatok ellen többnyire tökéletes. 

A Gijón ellen ez a felfogás támadás közben volt csak igazán szembetűnő. Nem koncentrálták kis területre embereiket, sokkal inkább próbálták széjjelhúzni a pályát, amihez a szélességet a felhúzódó szélsőhátvédek, Digne és Sergi Roberto adták. Nem léptek fel teljesen a csatársorig, sokkal inkább az ellen középpályáját akarták így gyengíteni. Mindeközben a csatársor igyekezett szűken helyezkedni, ami a gijóni védőnégyest is kis helyre húzta össze. Ezáltal nagy terület keletkezett a középpálya mögött, és a védelem mellett, amibe mind a fullbekkek, mind a szélsők vígan léphettek be. Ezek után nem meglepő Sergi Roberto kiemelkedő teljesítménye, és az, hogy a gólok többnyire szélről belőtt labdákból jöttek.

Azonban ez nem volt egy kőbe vésett rendszer, a játékosoknak megvan a lehetőségük a pozíciócserékre, a lényeg, hogy a filozófia megmaradjon. Így ha Digne hátul maradt, Neymar lépett ki a szélre. De hogy megmaradjon a csapat struktúrája, Arda lépett be a helyére, ám szigorúan lendületből érkezve. Ez aztán újabb komoly problémát okozott a Sportingnak, hiszen egy mélységbe beinduló embert sokkal nehezebb felvenni, mint egy statikusat. Mindehhez pedig a kulcs ismételten a pálya szélesítése volt.


És végül egy példa arra, hogyan is lehetett megtörni a Sporting 4-4-2-es védekezésének első két sorát. Busquets hátrahúzódik a védősorba, amelynek segítségével az széltében megnyúlhat. Ez lehetővé teszi a csatárkettes széthúzását hátsó labdajáratással. Mindez azonban nem lenne elég, hiszen a gijóni középpálya még mindig a helyén van. Így a két barcelonai belső középpályás fellép visszazár melléjük, és elvonja a figyelmüket, enyhe emberfogásra ösztönözve őket. Ezt aztán köszöni szépen Busquets, és a szabaddá tett passzfolyosóba már passzolja is be a labdát Neymar irányába.

Sporting Gijón-Barcelona 0-5

A Real Madrid ellenben már sokkal gyengébben teljesített, mint a katalán gárda, nem csoda, hogy nem is sikerült legyőzniük a Las Palmas együttesét, akikről egyébként itt olvashattok egy elemzést a tavalyi évből. A meccs kihangsúlyozta a madridiak problémáit, amelyek egy részére már a Villarreal ellen is fény derült, ám ezúttal néhány újabb észrevételt is tehettünk. Az első gyengesége a Real Madridnak a labdakihozatala volt. Egész egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a ténnyel, hogy van egy kiscsapat, amely kiválóan veszi ki a játékból egyszerre mind a két irányítójukat. Erre vagy a fedezőárnyékokat, vagy pedig a szoros emberfogást alkalmazták a kanárik, attól függően, a pálya mely részén kellett helytállniuk. 

Ezen túl megsüvegelendő volt, a labda nélküli kollektív helyezkedésük. Igyekeztek minél kisebb területet védeni, azt azonban minél jobban, és ezzel aztán nem is nagyon tudott mit kezdeni a Real Madrid. Bár Kroos és Modric problémáját annyival megoldották, hogy a két játékos hátrébb húzódott labdakihozatalnál, a játék következő fázisában megitták a levét, hiszen nem volt kinek felpasszolni a labdát. Újabb gyomros a madridi játéknak.

Hasonlóan komoly gondot okozott a Real Madrid számára a védekezés, és látszott, mennyire rosszul menedzselt pontja is ez a csapat játékának. A játékosok helyezkedése rendszerint teljesen kaotikus volt, azaz se embert, se területet nem védtek.

Az első képen jól látható, hogy a Real játékosai csak lézengenek az ellenfél térfelén, amelyet a jól megszervezett Las Palmas nem rest kihasználni, és egy pontos passzal máris átjátssza a madridiak fél csapatát. A második fotón pedig mindezt mély védekezés közben valósítják meg, amelyhez elég egy középpályásnak területet nyitnia.
Ám a legjava még hátravan: Ronaldo. Egészen hihetetlen volt, mennyire haszontalan volt a meccs folyamán, amit aztán Zidane is egy cserével honorált. Védekezésnél nem fogta se az emberét, se a területét, amivel megkönnyítette a Las Palmas előretöréseit, sőt, az erre a feladatra alkalmasabb Moratát is szélre kényszerítette. 

És jöjjön egy videó rögtön a meccs elejéről:


Már a beadásra való érkezése sem szolgálja a csapatnak hasznát, hiszen Morata nyakában liheg, a védekezése a legszembetűnőbb. Labdavesztés után Morata rögtön üldözőbe veszi a játékszert, míg Ronaldo csak sétálgat. Amikor aztán a környezetébe ér a labda, akkor is csak látszatból dolgozik, nem szolgálja a csapata érdekeit, majd miután elpasszolják mellette, ismételten megáll.
A Real Madridnál tehát valami nagyon nincs most rendben, és ha nem akar egy csúnya pofonba belefutni hét közben, célszerű lenne átgondolni a dolgokat az öltözőben.

Las Palmas-Real Madrid 2-2

Athletic Bilbao - Sevilla 3-1

A végig jobban akaró baszkok szép és küzdelmes meccsen, amelyen a keménykedés is szerepet játszott. Sirigut könyöklésért állították ki, amikor már nem számított, a Sevilla pedig idegenben megint kevés volt, igaz, most van némi mentség: jön a Lyon a BL-ben. Az andalúzok írd és mondd, 16 hónapja nyeretlenek idegenben bajnokin. Sampaoli csapata viszont így is előkelő helyen. A baszk oroszlánok a rossz kezdés (2 vereség) után 4 győzelemmel a tabella élmezőnyébe másztak.

Leganés – Valencia 1-2

A denevéreket, azon belül is a vámpírokat általában hagymával lehet elriasztani, így egyértelmű volt, hogy az uborka nem játszhat főszerepet. Az uborka jelen esetben a Leganés csapata, amely a gasztro kitérő ellenére azért megpróbálta, hátha a haldokló denevérnek megárthat. A Valencia állandó ügyeletes megmentője Voro González viszont otthon van a konyhában és ki is főzte az idevaló taktikát. Az ellenfelet fél óráig hagyjuk érvényesülni, utána egy erős leszúrással (Rodrigo) támadásképtelenné tesszük, majd a végső fázisban teljesen elpusztítjuk. De még mielőtt túlcsigáznám a történetet, azt el kell mondani, hogy pusztításról szó nincsen, de tény, hogy a második félidőre teljesen megtáltosodott a Valencia és előfordult, hogy szép passzokkal eljutottak kapuralövésig. Aki gyenge volt az elején, elfogadhatót nyújtott később, Voro döntései pedig mind bejöttek a felállás megváltoztatásán át a cserékig minden. Le kéne ülnie a padra szezon végéig, talán ez lehet a Valencia egyik utolsó esélye. Diego Alves megint büntetőt védett (lásd lejjebb). Ő maga hozta össze…tuti direkt. A másik oldalról is ki kell emelnem valakit mert így illik és mert nekem is szemet szúrt a teljesítménye: a gólszerző Alexander Szymanowski. A lengyel gyökerekkel rendelkező argentin támadó tavaly szép szezont futott a Segundában, ma pedig bemutatta, hogy első osztályú lélekről van szó. Kiemelkedőt nyújtott védekezésben és támadásban is, sokat futott el a széleken és húzódott be középre a fejelésekhez. Érdemes lesz figyelni rá a továbbiakban.

Espanyol – Celta Vigo 0-2

A szervezettség és a szervezetlenség majdnem tökéletes példája esett egymásnak és vártunk is valami ilyesmit, mint ami kikerekedett belőle. Az Espanyol játéka bíztatónak tűnik, még annak ellenére is, hogy az első győzelmet csak az ötödik körben sikerült megszerezni. Quique Sánchez Flores helye már csak ezért is lehet biztos a továbbiakban is, mert az elképzelés látszik, a csapatot kell csak helyre rázni. Mivel teljesen kicserélődött a keret, ez nem is fog egyről a kettőre működni. Az európai megmérettetésre készülő Celta gyenge rajtot fogott ki és az idei mérleg javítására nem tűnt alkalmas pódiumnak a Cornellá. Az a Cornellá, ahol Celta Vigo néven utoljára 2003-ban nyert csapat. 2003-ban annyit tudtam a fociról, hogy rettentő bénák vagyunk benne. Vissza a jelenbe! QSF pontosan érti, hogy kell egy ilyen ellenfél ellen meccselni. A Celta bár uralta a játékot, végig jelentős fölényben volt, a szűk területeken nem tudott komoly helyzetekig jutni. Ez volt az első félidő és a másodiknak kb. az első 20 perce. Az Espanyol itt próbálta megnyerni a találkozót középen labdaszerzésekkel és gyors támadásokkal és tudtak is annyit veszélyeztetni, mint az ellenfél. Kimaradt helyzetek márpedig nem maradhatnak büntetlenül, ezt Giuseppe Rossi is tudja. Az olasz egy gyönyörű emeléssel példát statuált a 91. percben, majd Pione Sisto a kitámadó Espanyolt egyedül kontrázta le saját tizenhatosától. Volt, nincs probléma. Vigóban készülhetnek az Európa Ligára, az Espanyolnak pedig továbbra is marad a várakozás, valamint a kemény munka.

A forduló csapata

Az Atlético Madrid végig irányította a Depor elleni mérkőzést, növekvő nyomásuk a 70. percben érett góllá, addig csak egy Carrasco kapufát meg lesről visszafújt támadásokat tudtak felmutatni. A Depor végig szívósan védekezett, mióta Gaizka Garitano az edző, ez nem igazi újdonság, a 3 kinti meccsükön összesen a gólkülönbségük 0-1. Mindezt 10 emberrel. Nagyot játszott a török Emre Colak és a védelemből a nagy öreg Alejandro Arribas is, a régebben nálam nagy betlikapus cimkéjű Germán Luxnak is jár a pacsi. Panaszra nem lehet ok, Cholóék kiizzadták, megérdemelten egyébként, a Bayern ellen meg paradox módon könnyebb dolguk lesz majd.

A forduló játékosa

Joaquín Sánchez győztes gólt fejelt a Málaga elleni derbin (már a harmadik derbijük sorozatban, a Granada ellen X, Sevilla ellen vereség, Málaga ellen győzelem, mindenből jutott egy-egy), majd igazi vezérként védekezett, és középről szervezett, űzte-hajtotta az övéit. Büszke is rá a Villamarín tábora. Egyébként a gladiátorharc egyik letéteményese éppen Gustavo Poyet edző, aki nagyon illik a Betis karakteréhez is.

A forduló védése

Ha ez a páros védés nincs, még nagyobb különbséggel nyer a Villarreal

A forduló statisztikája

Diego Alves 11-est védett. Már megint? A brazilnak 35 próbálkozásból 17-szer sikerült védenie, ez ligarekord a védések számában, arányában pedig mindenki más fölé tornyosul. Ezzel a a tizenhetedikkel különben a legendás Andoni Zubizzarretát taszította le a trónról. Mindezt egy olyan kapus csinálja, akit el akartak adni, mivel nagy a fizetése, és nadrágszíj-szorításkor pont a legendát akarta elűzni a vezetés. Ő inkább megküzdött a helyéért, és megint mutatott egy ilyet. Így néz ki a mindenkori top 5:

Diego Alves 17/37 - 44,44%, 2 alkalommal viszont nem kellett közbeavatkoznia, a 17/35-ös mérleg még impozánsabb: ez 48,57%, szinte a fele!

Zubizarreta 16/103  - 15,53%

Buyo 15/70  - 21,43%

Esnaola 14/68  - 20,59%

Cañizares 13/57  - 22,81%

A forduló hülyéje

Láttunk már ilyen égbelőtt büntetőt? Ramosé közelebb volt, talán Roberto Baggióé volt hasonló, de akárhogy is nézzük a meccset nagyjából végig uraló Eibar ezzel megszerezhette volna a vezetést, de Pedro León inkább a Föld körüli röppályát választotta. A labda valahol San Sebastiánban, vagy Bilbaóban ért földet.

Ha jövő héten nem lesz hasonló gikszer, a forduló hülyéje címet ki lehet osztani retrospektívan Salvatore Sirigunak is.

A forduló gólja

Bebe kegyetlenül beveri távolról az első sarokba:
 

A forduló képe

Luka, nem jössz inkább hozzánk? Mi jobban ki tudjuk használni a képességeidet!

Eredmények:

Betis-Málaga 1-0

Eibar-Sociedad 2-0

Gijón-Barcelona 0-5

Athletic Bilbao-Sevilla 3-1

Las Palmas-Real Madrid 2-2

Leganés-Valencia 1-2

Atlético Madrid-Deportivo La Coruna 1-0

Villarreal-Osasuna 3-1

Espanyol-Celta 0-2

Az Alavés-Granadát ma rendezik.

A cikk koprodukció: Faja, Lucci és Equinox is hozzátette a magáét.


További érdekességek, rövidhírek a spanyol fociról a facebook oldalunkon találhatók.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com