Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy fejezet vége: Spanyolország – Ausztrália

0 komment

Egy esős márciusi napon keresztanyám szomorúan sétált haza a szomszédoktól. Belépett a házba, majd odaszólt keresztapámnak:

- Képzeld, meghalt a Marika néni a szomszéd utcában. - mire keresztapám így szólt:

- Nah, akkor oda sem kell többé locsolni menni.

Ez a kis anekdota nagyon jól mutatja családunk pozitív hozzáállását az élethez, és ez alól természetesen én sem vagyok kivétel. Igaz, nehezen viselem a változásokat, főleg ha addig jól működő dolgokon kell változtatni. Hajlamos vagyok újabb és újabb esélyeket adni, bizalmam töretlen, ha arra rászolgáltak a múltban. De be kell, hogy lássam, vannak dolgok, jelek, időszakok, amik fölött már nem lehet átsuhanni, vagy elintézni egy legyintéssel, egy "nemtörténtsemmi"-vel, egy újabb eséllyel, és egyszer eljön az idő, amikor azt kell mondja az ember fia, elég volt.

Tiki-taka, haláltánc

0 komment

Ezer és egy okot lehetett olvasni a spanyol sajtóban a Chile elleni második csoportmérkőzés előtt, miért is tud majd gólzuhataggal visszatérni a vb-re a hollandus tömegszerencsétlenségben megrogyott La Roja. Mind hamisnak bizonyult. Besült a csodafegyver, így a tiki-taka átka, mely végzett anno a Barcelonával, majd idén a Guardiola vezette Bayernnel, most újra lecsapott. Adiós Mundial, adiós campeón! Adíós, generación de oro!? Hogyan tovább?!

Kapussorsról, döntőről és minden egyébről: avagy kapós-e még a chilei salétrom?

0 komment

Végülis nincsen abban nagy meglepetés, ha a spanyolok elvesztik az első vb-meccsüket. Kedvenc csapatunk 4 éve is nyögvenyelősen kezdte a tornát, a svájciak bekkelték ki őket hatékonyan, de ott csak egy alig bevánszorgó, erőnek erejével begyömöszölt góllal kapott ki a Selección 1-0-ra. Felrémlik még bennem a francia vb iszonyatos Nigéria-meccse is, mert ilyesmi történt '98-ban is, amikor Zubizarreta hajmeresztő hibája kellett a vereséghez az akkori nyitómeccsen. Az a Nigéria volt ez, amely abban a csoportban aratta története utolsó sikerét vb-meccsen (később legyőzték Bulgáriát is, aztán meg Paraguayjal lezsírozták a harmadik körben, hogy Európának viszlát legyen, akármi történik a spanyol-bolgáron). Döcögősen kezdődött a '94-es vb is (meglepetésdöntetlen Korea és egy bravúros X a németek ellen), végül pedig itt a vitatott körülmények között (olaszok elleni könyöklős eset) történt negyeddöntős kiesés is borzolja a kedélyeket. Így azt is mondhatom, hogy szokva vagyunk a sors kegyetlenségeihez, és a 2002-es dél-koreai csalássorozatot még nem említettem, de nem akarom, hogy felmenjen a vérnyomásom, így nagyvonalúan lapozzunk is, de előtte foglaljuk össze, mit tanultunk meg újra a hollandoktól.

Spanyol hegyibeszéd

0 komment

(fotó: AFP)

Mindannyian láttuk, mi történt tegnap, de alighanem kevesen értjük. A megértés a reflexió termékeként utólagos tevékenység, amire bizonyára sor is fog kerülni, ha nem is közvetlenül a tegnapi meccs, de a világbajnokság egésze után és kapcsán. Amit egyelőre tehetünk, az mindössze annyi, hogy gratulálunk a hollandoknak a történelmi meccshez, és hogy felvesszük a fonalat ott, ahol az elvárások megfogalmazása alkalmával még a vb kezdete előtt abbahagytuk, és belefogunk egy spanyol hegyibeszédbe.

Csoportkör: Spanyolország – Hollandia

0 komment

Aki kicsit is szereti a labdarúgást az pontosan tudja, hogy 2010. július 11. óta milyen rémálmai vannak Arjen Robbennek. Az a bizonyos momentum, amikor a 62. percben Iker Casillas-szal megvívta (és elbukta) minipárbaját Johannesburgban, ott és akkor fájdalmasan hosszú és megismételhetetlen pillanatnak tűnhetett, s lám, 4 évvel később rögtön a torna elején itt az alkalom a "törlesztésre". Sovány vigasz, de a tüske mélyen van.

Csoportellenfelek: outsiderek a kenguruk földjéről

0 komment

A lényegesen nagyobb játékerőt képviselő hollandok és chileiek után az ausztrálokkal mérkőzik a spanyol válogatott a harmadik csoportmeccsén. Ha azt mondom, hogy Ausztrália, a legtöbb embernek beugranak a legtipikusabb képzetek: angol fegyencek, kenguruk, Tasmánia, kacsacsőrű emlős meg ilyenek. Innen ered a válogatott beceneve is, a Soccerook ugyanis a focit (nem európai angol nyelvterületeken: soccert) játszó kenguruk. Nick Cave, az AC/DC vagy Kylie Minogue hazájának fociválogottja nem olyan gyenge, hogy lábjegyzetté silányuljon. Emlékezzünk csak az olaszokkal szinte leikszelő 2006-os csapatra, amely nyolcaddöntőt játszott 8 éve Németországban. Igaz, akkor még Harry Kewell meg Mark Viduka is ott rúgta a bőrt. 2010-ben is kint voltak a vb-n, 4 pontot szereztek, de nem jutottak tovább a német, ghánai, szerb csoportból. Őket fogjuk most közelebbről megnézni.

Csoportellenfelek: Csili, Csili, Chilena

0 komment

A világbajnokság rajtjáig górcső alá vesszük a spanyol nemzeti együttes csoportellenfeleit. Pulga tegnap bemutatta a hollandus fenevadat, így most a csípős déliek következnek. La Roja contra La Roja. De melyik az igazi? A hispán és a dél-amerikai "vörösök" a B-csoport második játéknapján, június 18-án néznek farkasszemet a Maracana stadionban. A világ által oly sokszor - könnyelműen - csak kézlegyintéssel elintézett "bányász" a brazíliai Mundiál meglepetése is lehet. A négyes fogat kérdése, hogy a Bielsa-filozófiát követő Sampaoli mester életveszélyes taktikája képes lesz-e megkeverni az előre borítékolt spanyol-holland továbbjutását. Figyelem, Chile komoly veszélyforrás!

Csoportellenfelek: az örök második, Hollandia

0 komment

Az idei klubszezon mindenkiben mély nyomokat hagyott, egy ritkán látható bajnoki döntővel, és a nemzetközi porond teljes hispán dominanciájával. Azonban nincs időnk elmerengeni az Atlético megismételhetetlen menetelésén, a Real történelmi BL címén, az Emery vezette Sevillán, vagy a Barcelona csalódást keltő teljesítményén. Három nap múlva ugyanis kezdetét veszi a világ legnagyobb (sport)eseménye, aminek a 'selección' címvédőként, de nem első számú esélyesként vág neki. Hajtás után egy trilógia első felvonása következik.

Brazília 2014 – Ezt várjuk a seleccióntól

0 komment

Két év böjt után végre újra csengetett a futár, hozta az ismerős Amazon-dobozt, benne két kőtáblára vésve 10 afféle parancsolat, amiről már első blikkre kiderül, hogy valami trükk lehet dologban, mert bármilyen különös, de mindegyik azt mondja: bakker, idén is vigyétek az aktuális nagy futballesemény spanyol blogját!

Két éve az Eb-n a Népsport keretein belül átmenetileg szüneteltetve az anyablogi tevékenységet Selecciónként futottunk, idén viszont megtartjuk a kitűnő La Liga Loca brandet, ami már csak azért is jó, mert. Az okok ilyesfajta tisztázása után pedig nem is maradt hátra más, minthogy metaforikusan mi is belekóstoljunk a brazil gyepbe, lefussuk az első melegítő sprinteket, térdhajlítsuk az első térdhajlításokat, és elblicceljük a fekvőtámaszokat - egyszóval, hajtás után jöjjön, mire is számíthatunk a seleccióntól idén nyáron...

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com