AJÁNLÓ
 
20:14
2017. 02. 27.
Kaja a hűtőben! Itt elérhetők vagyunk: http://laligaloca.blog.hu/ 
A bejegyzés folyatódik
 
20:14
2017. 02. 27.
Sajnálattal közölendő a cím, mivel az utóbbi évek megszokott triója ismét összeállt...
A bejegyzés folyatódik
 
20:14
2017. 02. 27.
A Sevilla csak nem akar leállni, az Atlético pedig mintha kifújni látszana az elmúlt...
A bejegyzés folyatódik
 
20:14
2017. 02. 27.
Az idei év kétségtelenül a Real Madridról szólt, legalábbis ami a sikerességet illeti....
A bejegyzés folyatódik
 
20:14
2017. 02. 27.
A tizennegyedik körre készülünk Hispánföldön, amelynek a legfőbb kérdése, hogy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Úgyis Zidane lesz a bajnok – La Liga 24. forduló

0 komment

Három rangadónk is volt a bajnokság 24. fordulójában, ebből az egyik a legnagyobb derbi volt, a másik kettőn pedig a bajnokság sokéves minta szerinti élcsapatai mérkőztek egymással. Érdekesség, hogy mind a 3 meccsen vendéggyőzelem született. Az összes mérkőzésről szó lesz, mivel minden meccsen láttunk 1-2 említésre méltó jelenetet, míg pár jelentős bírói közbeavatkozásra is volt példa, azon már lassan meg sem lepődünk, hogy ezeknek jórésze indokolatlan volt. Hajtás után megnézzük a vasárnap este zárult forduló lényegét, mivel holnaptól már hétközi etapra kanyarodunk, amely csütörtökig fog tartani. 

 

Atlético Madrid-Barcelona 1-2

Az első félidőben a kapusok voltak főszerepben, előbb Ter Stegen majd a visszatérő Oblak mutatott be hatalmas bravúrokat, mindketten felső sarkos lövéseket toltak szögletre. A Barcelona javára ismét elmaradt egy adható gól (lehet érvelni a kapus zavarása és szabálytalanság mellett, de ellene is), a lényeg, hogy Suárez fejesét nem adták meg, maradt a 0-0. A Barcelona egy kapu előtt kavarodásból megszerezte a vezetést, amelyre a szintén visszatérő Godín válaszolt fejjel, ám Simeone nem mert nekirontani a Barcának, és a változatosság kedvéért egy újabb kavarodásból kapott még egy gólt, amely után már nem tudott felállni.

Griezmann teszteli Ter Stegent

Ezzel eldőlt, hogy az utolsó bajnokiját a Real mellett a Barcelona is megnyerte a Calderónban, Simeone idén pedig a közvetlen riválisokkal és a topcsapatokkal katasztrofális mérleget mutat, amely a nem elég bátor meccselés számlájára írható. Akinek jó az X a Barcelona ellen, az törvényszerű, hogy veszélyesen él, és megint ezen múlt a hazai pontszerzés. Luis Enrique különösebb edzői húzás nélkül megnyerte a meccset, és adott ponton vezette a tabellát a Barcelona a két mérkőzéssel kevesebbet játszó Real Madrid előtt.

Nem sikerült jól a  jubileum

Villarreal-Real Madrid 2-3

A Submarino szünetig jól játszott, 0 gólon tartotta a Real Madridot, amiben az is közrejátszott, hogy kapusuk, Asenjo nagyszerű védést mutatott be a fehérek egyetlen helyzeténél, ebbe csúnyán bele is sérült, le kellett cserélni, jött helyette az Osasuna potyása Andrés Fernández (jelenleg Portóból kölcsönben). Már ekkor sejteni lehetett, hogy baj lesz a kapuban. A sárgák viszont nagyszerűen kezdték a második félidőt, előbb Manu Trigueros majd Bakambu szerzett gólt, utóbbi lesgyanús, de szabályosnak tűnő helyzetben. Később Ronaldo szétforgácsolta a kapufát, majd nem találtunk szavakat a záró 20 percre. Előbb Bale fejjel, majd Ronaldo 11-esből egyenlített. A 11-est kis incidens előzte meg, sokan vétlen kezezést reklamáltak. Majd miután Fernández bevédte Morata fejesét, a király 3-2-re győzött a Cerámicában. A Villarreal számára a nagyobb veszteség, hogy kiváló kapusa keresztszalag-szakadás miatt egész szezonra harcképtelen lesz, Asenjo sérülése nagyobb érvágás egy hazai vereségnél.

Morata 93 percenként szerez gólt

A Real Madrid közmondásos szerencséjére már elfogytak a jelzők, de talán ebben a káoszban Zidane mégiscsak látja a szervezőelvet, mivel egy biztos: működik. Ha pedig működik, már nem lehet szerencse. Ugyanakkor azt is le kell szögezni, hogy az adott helyzetben kifizetődő volt Asenjo hiányában fejre ívelgetni. Nem mintha vele a pályán nem ugyanúgy próbált volna meg gólokat szerezni a Real Madrid, de az ellenfél kapusa jelen esetben brilliánsan igazolta a választott fegyvernemet, amelyben amúgy is kivételesen erős a vendégcsapat. Történhet akármi, úgy néz ki, hogy a Real Madrid csakazértis bajnok akar lenni, és Zidane fiai, ha nem is szép vagy kombinatív játékkal, de sokszor akár reménytelen, vagy nagyon ikszes meccseken is elszántan gyűjtik a pontokat. A bajnokcsapatok pedig ilyenek. Az más kérdés, hogy látszólag a Real Madrid nem a rendszerre épít, hanem az egyéniségekre, mintha ez lenne a rendszer lényege - ennek pedig taktikailag rengeteg hiányossága van, amelyet eddig nem sikerül rendszeresen kihasználni senkinek elég hatékonyan.

A többi meccsről rövidebben időrendben:

Las Palmas-Real Sociedad 0-1

Amilyen izgalmasan indult az első félidő, úgy aludt ki a mérkőzés menet közben, a másodikra teljesen leeresztettek a csapatok, csak egy kabarégólt jegyezhettünk fel Javi Varas rossz passza után, a baszkok kapitánya pedig köszönte szépen, és a teljesen üres kapuba csavart. Könnyű gól volt egy olyan meccsen, amelyen az első fele alapján jogosan vártunk volna színvonalas küzdelmet. A Las Palmas második hazai vereségét szenvedte el, pedig játéka alapján ismét rászolgált volna a pont(ok)ra, egyedül Tana is eldönthette volna a meccset. Kezd kifulladni Setién gépezete? Kár lenne érte. Kellene egy olyan gólvágó, mint amilyen Willian José volt tavaly.

Itt kiosztanám a forduló hülyéje címet: Úgy érzem, hogy ezt meg kell mutatni, nem mindennap látunk ilyet: Javi Varas a 16-os előterében álldogáló Xabi Prietónak passzolja a labdát, erre egyszerűen nincs ésszerű magyarázat, hogy miért. Persze, hogy a meccs egyetlen gólja, és persze, hogy a jobban játszó Las Palmas kapja.

Alavés-Valencia 2-1

A múlt borzasztó helyezkedési és védelmi hibái már nincsenek, ellenben most azon múlt a Valencia pontszerzése, hogy sípszóig kell játszani. Ha meg nem fúj a bíró, akkor les sincs, és nem áll meg a komplett védelem, Katai pofonegyszerű gólt rúgott így. A Valencia 8 pontot szórt már el utolsó 10 perces gólokkal, ha ezek nincsenek, ott lennének a Celta-Espanyol bolyban, közvetlenül az Európa Liga-helyek alatt. Kiesési gond így sem lesz, de rossz nézni néha ezt a Valenciát, hogy mennyire eredménytelen. Az Alavés meg mindennek a szöges ellentéte. Az ifista Soler már második gólját szerezte egyébként a denevéres csapatban. Orellana pedig az első valenciás gólja után (a Real Madrid ellen) megszerezte első piroslapját is, ezt a lapgazdag játékot is magával hozta a Celtából a rendszeres gólok mellett.

Betis-Sevilla 1-2

Az első félidőben a Verdiblanco ráborította ellenfelére a pályát, egy kapufa után később a Betis a vezetést is megszerezte Durmisi nagyszerű szabadrúgásából, és úgy tűnt, hogy a derbis góltalanság megszakadásával egyúttal pontszerzés is járhat. Nem így lett, részben a Sevilla küzdeniakarásának, részben egy elengedett lesgólnak köszönhetően (Iborra érdemeit azért érdemes kiemelni így is). Ősszel egy szabályos gólt nem kapott meg a Betis, most egy szabálytalant kapott meg a Sevilla – rájuk jár a rúd a városi derbin. A Sevilla már most összegyűjtött 52 pontot – ennyit tavaly csak a teljes szezon végére sikerült, amivel hetedikek lettek. Kapcsolódó kérdésünk ugyanitt: ki állítja meg Sampaoli fiait?

Leganés-Deportivo 4-0

A két Garitano csatáját a friss feljutó Asier nyerte, és fogyni kezd a levegő a Gaizka Garitano vezette Deportivo körül – írtam ezt pár órája, most pedig itt a friss hír: Gaizka Garitanót azonnali hatállyal kirúgta a Deportivo. A Leganés egyébként eddig 16 gólt rúgott, ezen a meccsen pedig az addigi termés negyedét, 4-0-ra gázoltak az uborkások sziporkázó játékkal szebbnél-szebb gólokkal, és stabilan tartják magukat a vonal fölött – nagyon igazságtalan dolog lenne, ha kiesnének. Unai López a Barca után a Depornak is beköszönt, a baszk srácban van spiritusz!

Neki viszont megköszönték

Eibar-Málaga 3-0

Sergi Enrich az Eibar elsőosztályú gólrekordere lett miután a 100. La Liga-meccsükön nagyon megverték a szebb napokat is látott és meglehetősen puhány benyomást keltő Málagát. Marcelo Romerónak valami nagyon nem megy, többre hivatott ez a keret annál a 14. helynél, de lassan beláthatjuk: amikor európai helyet vártunk tőlük, az elég nagy túlbecsülés volt. Mendilibar Eibarját viszont nem szabad lenézni, hetedik helyen a fegyverkovácsok, és ha a Barcelona kupát nyer, akkor jelenleg EL-indulást érő helyen tanyáznak. A Málagánál a nemrég százados Roberto Rosales kapott piros lapot.

A drapi, ami minden meccsen kint van: Skócia, a bátor - nem véletlen, hogy minden meccsen kint van, ugyanis minden meccsen igaz ez a skótokkal sorsközösséget vállaló Eibarra is

Espanyol-Osasuna 3-0

Az Espanyol egyre jobban néz ki, már nemcsak a betonvédelem jellemzi őket, hanem rendszeresen sikerül több gólt is lőni, tetszetős játékkal nagyon simán lenyomták a sokkal szebb napokat is látott Osasunát – ez a teljesítmény garancia a Segundára Pamplonában, ha valami gyökeresen nem változik meg. A játékuk Vasiljeviccsel némileg javult, de az eredmények ugyanolyan katasztrofálisak – ráadásul a szerb már a harmadik edzőjük idén, nem nagyon lehet így túlélni. A vendégek dolgát az sem segítette, hogy sérülések miatt kényszerű cserékkel kétszer is formációt kellett váltani meccs közben. A meccs leghajmeresztőbb jelenete viszont nem egy sérülés, hanem a bírói tevékenység volt. Befújt az Espanyolnak egy olyan tizenegyest, amiről azt hittük, hogy inkább Gerard Moreno buktatásáért járt Sirigu kapus részéről, erre mégis Oiert küldte le a játékvezető (a tizenegyest a korábban gólt fejelő Caicedo kihagyta). A visszajátszáson látszott, hogy nem történt majdnem semmi, a bíró teljesen ingyen kiállítással sújtotta az amúgyis hátrányban levő bikásokat. A tizenegyes is túlzás, hát még ha piroslappal jár együtt, ugye... Az utolsó percben egy eladott labdából Gerard Moreno-féle átemelős góllal lett teljes a nap és a 3-0-s kiütés. Nem az Osasuna meccse volt ez. A néhány évvel ezelőtti UEFA Kupa-elődöntő újrakiadása egyoldalú meccset hozott.

Ez most sima lett

Sporting Gijón-Celta Vigo 1-1

A hétközi Európa Liga-nap egyetlen túlélője hatalmas energiákat mozgósított Ukrajnában, így ezen a meccsen megpróbált túlélni Toto Berizzo legénysége, így csak igazságos X-re futotta. A csütörtöki kezdő nagyban felforgatva (nem kezdett Aspas, Guidetti, Hernández, Wass, Sisto, Mallo, Cabral és Jonny sem) és meg is látszott, a Gijón, mint otthon általában, bátran és eredményesen játszott. Vezettek a hazaiak egy jogos 11-essel, Traoré fejelt egy kapufát is, de az utolsó 20 percre is maradt fordulat: remek akció végén Jorge Meré gólhelyzetben akadályozta a kilépő Marcelo Diazt (óriási összjáték volt!), a szabadrúgást pedig Aspas gurította okosan a rövid sarokba, ezzel már 18-nál jár idén. A folytatásban a Celta is lőtt egy kapufát, de mivel a piroslap hozta őket helyzetbe, a vendégek többet egy X-nél nem igazán érdemeltek.

Athletic Bilbao-Granada 3-1

Az oroszlánok edzőjét 292. bilbaós meccsén köszöntötte a fiatal Villalibre, a már visszavonult Andoni Iraola, valamint a klubelnök Urrutia. Valverde szerződése a szezon végén lejár, és valószínű, nem fog hosszabbítani, így kérdéses, hogy mit hoz a jövő. A baszkok bár kaptak gólt, és kaphattak volna többet is, elég simán győztek, köszönve az ellenfél időnként amatőr védelmi hibáit, miközben a Granada nem folytatja irreális túlélési harcát. Nem nagyon lenne mit sajnálni az örök 17. helyezett csapaton, ha idén már nem sikerülne a menekülési hadművelet Alcarazéknak.

Neked mi a véleményed a fordulóról?


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com