AJÁNLÓ
 
09:20
2016. 10. 12.
Unalomig ismételt szlogen a Barcelona kapcsán a labdatartás, ami de facto a klub futballfilozófiája,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:20
2016. 10. 12.
Na igen, a jó öreg Granada. Hol egy kupac szedett-vedett, castingról behívott srácok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:20
2016. 10. 12.
Jön a 11. forduló! BL-ből, EL-ből lógó nyelvvel visszakullogó csapatokkal. Minden...
A bejegyzés folyatódik
 
09:20
2016. 10. 12.
Eltűnt. Pedig Saviola (becenevén el Conejo, azaz a Nyúl) csillaga sokáig ragyogott a...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Akiknek nem teljesült az álma..., aztán mégis!

0 komment

Barcelona Real Madrid La Fábrica La Masía utánpótlás

A La Masía és a La Fabrica megítéléséről, azaz a Barcelona és a Real Madrid utánpótlás-központjainak spanyol futballban játszott szerepéről sokat lehet olvasni. Olykor kimagasló eredményeiket dicsérik, máskor a futball alma materek berkein belül folyó képzés és nevelési módszerek árnyoldalairól cikkeznek. Kétségtelen, minden évben tömegével érkeznek a világ minden pontjáról fiatalok, gyerekek e két bázisra, hogy álmukat valóra váltsák, de csak töredéküknek jut osztályrészül, hogy bemutatkozzanak az első csapatban. A resztli szélnek ered ugyan, de jó részük megragad a La Ligában. Róluk lesz most szó.

 

Bár Tajtitól Kiko Femeníáig egy halom játékos vallotta és vallja, a szuperklubok utánpótlásképzése valójában kegyetlen húspiacként működik, melynek személytelen darálójában olykor sok érték is prés alá kerül, a számok azt mutatják, a La Masía és a La Fábrica ontja magából a La Liga-szintű labdarúgókat. Igaz, a játékosok töredéke ér csak el a két gigász első csapatához, s azok közül is csak páran képesek ott hosszabb távra megragadni, alig találni a La Liga 2016-17-es kiírásának csapatai között olyan együttest, melyben ne fordulna meg Barcelona- vagy Real Madrid-nevelés. 

A saját nevelés, mint kifejezés önmagában ezernyi kérdést vett fel és vitát generál, hiszen a La Fábrica és a La Masía nem csak gyerekekkel, kiskamaszokkal foglalkozik, hanem érkeznek falai közé 16 és 18 éves játékosok is. Hogy ezen labdarúgók fejlődésükben is komoly szerepet játszik a két óriásklub, vitathatatlan, de kétségtelenül más formában, mint a fiatalabb társaik esetében. Éppen ezért ezen írás a saját nevelésű játékos fogalmát lazán kezeli. Szűken arra érti, hogy az adott játékos megfordult a Barcelona és a Real Madrid utánpótlásképzésében.

Barcelona Real Madrid La Fábrica La Masía utánpótlás

A La Fábrica összesen 42 játékossal képviselteti magát a spanyol bajnokságban, míg a La Masía 27 labdarúgóval járul hozzá a saját nevelésű első osztályú profik számához. Nem rossz! Olyan együttes, melyben nem szerepel egyetlen blancós canterano (értsd megfordult a La Fábricán!) mindössze kettő van: a történelmi hagyományaiból táplálkozó, saját, a 21. század trendjeivel szemben álló igazolási filozófiát képviselő Athletic Bilbao és a Las Palmas. A culés növendékek is roppant népszerűek, csak négy olyan klub van (Sevilla, Real Sociedad, Athletic Bilbao és  Atlético Madrid), mely nem számít a szolgálataikra.    

Barcelona Real Madrid La Fábrica La Masía utánpótlás

Kakukktojások

A Real Madrid jelenlegi keretében nincs olyan játékos, mely akár csak megfordult volna a La Masíán, ugyanakkor a Barcelonánál találunk La Fárbica-növendéket: Aleix Vidal serdülő és ifi-éveit a Madrid utánpótlásképzésében pattogtatta el és csak kalandos úton került utána a La Masíára. Esete nem egydedülálló, sőt! Az Atlético három alapembere, Filipe Luis, Juanfran és Saúl is magára öltötte egykor a Real Madrid szerelését, igaz eltérő sikerrel. Juanfran végigjárva a ranglétrát be is mutatkozott a királyi gárda első csapatában, Filipe Luis egy évet kölcsönben húzott le a Castillában, míg Saúl 11 évesen került a Real Madridhoz, de nem bírta a "megpróbáltatásokat" és rossz tapasztalatok után végül családja ösztönzésére hagyta el a blancókat. 

Barcelona Real Madrid La Fábrica La Masía utánpótlás

Kapus-özön

A két gigász a kapusok terén is komoly erőt képvisel a piacon. A Real Madrid amellett, hogy saját keretében is két korábbi La Fábrica-növendéket (Casilla és Rubén Yañez) foglalkoztat, további hat canteránóval képviselteti magát a spanyol bajnokságban: Pacheco (Alavés), AdánManu Herrera (mindkettő Betis), David Soria (Sevilla),  Diego López és Andrés Prieto (mindkettő Espanyol). A Barcelona pedig, mely hosszú évekig számolt kapujában saját nevelésű játékossal (Víctor Vadés), három canteránót is ad La Liga-csapatok számára: Ortolá (Alavés), Rubén (Deportivo) és Oier (Granada).

Ők is a Realból jöttek...

Az ismertebb és elismert La Fábrica-növendékek mellett, mint Granero (utoljára Real Sociedad), Parejo (Valencia), Soldado (Villarreal), Mosquera (Deportivo La Coruna), Rodrigo (Valencia), Jurado (Espanyol), Barral (Granada), Cserisev (Villarreal) vagy akár Miguel Torres (Málaga), a Real Madrid még számos értéket "termelt" a hispán labdarúgásnak. Ott van mindjárt Manu Barreiro, az Alavés kiváló csatára, Jean Carlos, a Granadában szárnyait bontogató középpályás, Tano, az Osasuna középső védője, Señé, a Celta középpályása, vagy a fent is már említett Andrés Prieto, aki jelenleg az Espanyol harmadik számú kapusa.  

Barcelona Real Madrid La Fábrica La Masía utánpótlás

A legújabb zseni - Marcos Llorente

Az idei év meglepetése is egy Real-nevelés. Marcos Llorente, aki a Puskás-éra legendás játékosának, Gentónak a rokona (a Madrid-ikon testvérének az unokája) tavaly még a Castillában szerepelt, s hogy fejlődése továbbra is töretlen maradjon, a Real Madrid a 21 éves labdarúgó kölcsönadása mellett döntött. Zidane úgy engedte el, hogy legalább 30 La Liga-meccsen szóhoz jut majd, így került LLorente az Alavéshez. A feljutó vitóriaiaknál védekező középpályás szerepkörben számolnak a sihederrel, aki belső védőként is bármikor bevethető. LLorente robbanékony, fizikálisan és mentálisan erős, jól lő és passzol, de egy kategóriában az összes La Liga-játékos fölé nő: labdaszerzésben. Legalábbis az első 6 forduló statisztikája ezt mutatja. Összesen 56 labdát rabolt ez alatt az időszak alatt, amiből 17-et a Valencia ellen gyűjtött be (ezen a találkozón a mérkőzés emberének is választották). LLorente szerzett/veszített mutatója is kiemelkedő: 47 elhagyott labdára jut nála az említett 56 megszerzett (1,19), s mindez úgy, hogy csapata már megmérkőzött a Barcelonával és az Atlético Madriddal is. A jelenleg a Real Madridot erősítő játékosok közül egyedül a sérült Casemirónak van jobb mutatója (1,22). Az Alavés középpályása e kategóriában magasan veri Kroost (0,50) és Modricot (0,55) is, akik kirobbanthatatlanok a blancók kezdőjéből. Marcos Llorente produkcióját természetesen Zidane folyamatosan figyeli, s már az a hír is felröppent, hogy a Real télen visszarendeli a játékosát... 

       

La Masía dominancia

Bár a Real Madridnál a korábbi évekhez képest jelentősen emelkedett az első csapatnál alkalmazott saját nevelésű labdarúgók száma (jelenleg 8 canterano áll Zidane rendelkezésére - Casilla, Yáñez, Carvajal, Nacho, Casemiro, Lucas Vázquez, Morata és Mariano), amivel párhuzamosan a katalánok igazoláspolitikájában erősödött a vásárolt labdarúgók trendje, a legtöbb canteránót továbbra is a Barcelona foglalkoztatja a legmagasabb szinten. Luis Enrique együttesében 10 La Masía-növendék szerepel: Piqué, Jordi Alba, Aleix Vidal, Busquets, Masip, Iniesta, Messi, Sergi Roberto, Rafinha és Denis Suárez. 

Kétségtelen, hogy a La Masía és a La Fábrica sok gyermekálmot összetör, ugyanakkor az is tény, a La Liga utánpótlásmotorja, mely majd száz labdarúgót segített álma megvalósításához: első osztályú, profi labdarúgót faragott belőlük.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com