AJÁNLÓ
 
07:30
2016. 08. 31.
Nincs vele tele a média. Zárkózott ember, tartják róla. Paco Alcácer, vagy ahogy barátai...
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2016. 08. 31.
Végülis nincsen abban nagy meglepetés, ha a spanyolok elvesztik az első vb-meccsüket. Kedvenc...
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2016. 08. 31.
(fotó: AFP) Mindannyian láttuk, mi történt tegnap, de alighanem kevesen értjük....
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2016. 08. 31.
Az idei klubszezon mindenkiben mély nyomokat hagyott, egy ritkán látható bajnoki döntővel,...
A bejegyzés folyatódik
 
07:30
2016. 08. 31.
Augusztus 26-án, 16 év után előszőr fordult elő, hogy Iker Casillas nem kapott meghívót...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lopetegui: Tisztában vagyok a rám nehezedő felelőséggel!

0 komment

selección La Roja Iker Casillas Julen Lopetegui

A Lopetegui-éra egy Belgium elleni barátságos mérkőzéssel indul útjára szeptember 1-jén. A La Roja új szövetségi kapitánya augusztus 26-án hirdetett keretet, melyből (meglepetésre?) kimaradt Iker Casillas - 20 év után először.  Mi lesz veled Selección? Mit vár el az új kapitány a labdarúgóktól? A forradalom (revolución) helyett átalakulást és fejlődést (evolución) ígérő Lopeteguivel az As.com beszélgetett a világbajnoki selejtezők előtt. Interjú.

 

Ki ez a Julen Lopetegui?

A baszk tréner játékosként a Real Sociedadban nevelkedik, itt járja végig a ranglétrát a korosztályos csapatoknál (a Segunda B-ig jutott), egyik kapuvastól a másikig vetődve. A felnőttek között már nem tud bemutatkozni: a 80-as években olyan kesztyűsök állták útját, mint Luis Miguel ArconadaJosé Luis González Vázquez vagy Agustín Elduayen.

Jött hát a váltás, így Julen átteszi székhelyét a fővárosba: 1985-ben leigazolja a Real Madrid Castilla. Itt véd 1988-ig, amikor egy évre a Las Palmashoz kerül kölcsönben. Visszatérése után csatlakozik a Real Madrid első keretéhez, ahol harmadik számú kapusként padoz végig két hosszú szezont. Debütálására sokat kellett várnia: az 1989-90-es kiírás utolsó előtti fordulójában, a Vicente Calderónban rendezett madridi derbin (3-3) lép először pályára a Primera Divisiónban.

Lopetegui 1991-ben átigazol a C.D. Logroñéshez, ahol játékos-pályafutása aranykorát tölti: három idényen át megkérdőjelezhetetlen helye az együttes kapujában, melynek színeiben 108 mérkőzésen lép pályára az első osztályban. Lopetegui a C.D. Logroñés történetének első játékosa, aki eljutott a spanyol válogatottságig: 1994-ben Horvátország ellen mutatkozik be a La Rojában, majd az amerikai világbajnokságra is elutazik, habár ott egyetlen percet sem kap Javier Clemente mestertől.

1994-ben aláír a Barcelonához, melyben nem kezd jól: a Zaragoza ellen vívott Spanyol Szuperkupa-döntőben hibát hibára halmoz. Később is ingadozik teljesítménye, így előbb Carles Busquets, majd Vitor Baía is elé kerül a rangsorban. Három szezont tölt a katalán fővárosban, de jó, ha öt bajnokin szerephez jut.

1997-ben már Vallecasban találjuk. A Rayo színeiben a Segundában kezd, majd kivívja a darazsakkal ’99-ben a feljutást. Később itt is meggyűlik a baja a konkurenciával: Kasey Keller, majd Imanol Exteberría mögé szorul. Végül a 2001-2002-es szezon után akasztja fel a kesztyűt.

Edzőként a Rayónál kezdi meg a munkát, de épp csak, hogy elindul a szezon, menesztik (2003-2004). Ezután szusszan, szakértőként és elemzőként dolgozik tévétársaságoknál (emellett a Real Madrid játékos-megfigyelője), majd 2008-ban átveszi a Real Madrid Castilla irányítását. Egy évet húz le a fővárosban, majd a szövetség hívásának engedve az U19-es válogatott élére kerül (2010-2012). A La Rojita vezetésével megnyeri 2012-ben az Európa-bajnokságot. Később az U21-es csapat irányítását bízzák rá (2012-2014), mellyel újra meghódítja a kontinenst (2013). A spanyol szövetségtől egyből egy nagyágyúhoz, a portugál rekordbajnok Portóhoz kerül. A luzitán fővárosban nem sikerül mély nyomokat hagynia: a csapattal ígéretes meccseket vív a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában, de az áttörés elmarad. Kirúgják. 2016. július 21-én kapja meg élete lehetőségét: a szövetség a spanyol válogatott élére nevezi ki Vicente Del Bosque utódjának.        

Spanyolország a FIFA-ranglista első helyén állt, mielőtt elhasalt volna a brazil világbajnokság csoportkörében, majd következett az újabb pofon, a francia Eb nyolcaddöntőjében. A spanyol futball elveszítette az erejét jelentő játékstílusát, netán versenyképességét, esetleg mindkettőt?

A spanyol válogatott majd egy évtizeden keresztül uralta a világ labdarúgását. Az utóbbi két nemzetközi tornán, egy világbajnokságon és egy Európa-bajnokságon azonban már nem sikerült folytatni a menetelést.  Ez tény. De ez már a múlt. Most egy nehéz és kemény feladat előtt állunk: ki kell juttatni a válogatottat az oroszországi világbajnokságra. Az a feladatunk, hogy keményen dolgozzunk azon, hogy a spanyol futball erényeit megmutatva, játékosaink tehetsége, elszántsága és eltökéltsége révén újra bizonyítékát adjuk rátermettségünknek.

Úgy tűnik, mintha már előre menekülne, amikor fel akarja hívni a szurkolók figyelmét, nehéz sorozat előtt áll a válogatott. Netán ezzel azt is üzeni, hogy még súlyos éveket kell várni egy újabb nemzetközi sikerre?

Nem érdemes tagadni, a világbajnoki selejtezők nem ígérkeznek könnyűnek. Márcsak azért sem, mert a csoportunkban olyan potenciált képviselő ellenfelek vannak, mint Olaszország… A helyzetünket tovább nehezíti, hogy a lebonyolítási rend értelmében egyedül a csoportelső jut automatikusan ki a tornára. A másodikoknak pótselejtezőn kell megmérettetniük. Persze nekünk nem a körülményekkel kell foglalkoznunk, hiszen a feltételek minden résztvevő számára adottak. A mi feladatunk világos, minden erőnkkel azon tényezőkre kell koncentrálnunk, amiket módunkban áll befolyásolni. Természetesen tisztában vagyunk a feladat nehézségével, ugyanakkor azzal is, milyen lehetőség rejlik a válogatottban. A spanyol labdarúgók tehetsége és képessége olyan garancia, mely ha kiegészül a válogatott és az ország iránt táplált érzelmi töltettel és elszántsággal, elég lehet a sikerhez.

selección La Roja Iker Casillas Julen Lopetegui

Lopetegui: Irányt kell mutatnunk a labdarúgóknak!

Apró lépésekkel kívánja megújítani a Selecciónt?

Magától érthetődő, hogy az évek múlásával elengedhetetlen egyfajta megújulás. A spanyol futball történetének egyik legnagyobb generációja bontakozott ki a szemünk előtt, de már nincs velünk se Puyol, se Xavi…. A múltból pedig nem lehet megélni. Most több korosztály erényeinek ötvözése a cél. Nem meghatározó kinek, milyen születési dátum áll a személyi igazolványában, egyedül a teljesítmény számít. A legfontosabb, hogy higgyünk a játékosok képességeiben, hogy el tudjuk érni, ők maguk is higgyenek ezekben, és utat mutassunk a sikerhez. Természetesen minden játékosom eredményét elismerem és tiszteletben tartom, de a teljesítmény mindenek előtt áll.

A franciaországi Európa-bajnokságon több konfliktust is okozott a cserék elégedetlensége. Hogyan lehet ezeket a feszültségeket feloldani a jövőben? Gondolok itt elsősorban Pedro és Casillas esetére.

A válogatottban olyan játékosok kerülnek számításba, akik klubjaikban folyamatosan meghatározó szerepet töltenek be. Éppen ezért nem egyszerű a helyzet, de ha kimagasló játékosokról van szó, az ember elvárja, hogy sportemberhez méltón viselkedjenek. Bízom a labdarúgók intelligenciájában, abban, hogy képesek lesznek alkalmazkodni ahhoz a szerepkörhöz, amit az adott pillanat megkövetel. Nyilvánvaló, hogy egyesek több lehetőséget fognak kapni, míg mások kevesebbet, de ez mindig is így volt. Hiszem, hogy ki tudunk alakítani egy egészséges hangulatot. Túlságosan nem aggaszt a kérdés, mert minden szereplőtől azt várjuk el, hogy vállalja a felelősséget, mely az adott momentumban rárótt feladat megkövetel.          

selección La Roja Iker Casillas Julen Lopetegui

            Lopetegui pár nappal a kerethirdetés előtt leült Iker Casillasszal egyeztetni.

A szövkap ismertette a terveit a játékossal, melyben kezdőként De Geát jelölte meg.

Iker végül meghívót sem kapott...

Iker Casillas esete e tekintetben különleges?

Nagy tisztelettel kell kezelni azon játékosokat, akik meghatározták a válogatott egy-egy korszakát. Casillas egy ezen labdarúgók közül, de koránt sem az egyetlen. Tisztában vagyok Iker sikereivel és eredménylistájával, de nem ezek alapján hozom meg döntéseimet, hanem a teljesítmény függvényében.  Ez nem csak Casillas esetében igaz, hanem minden játékosom tekintetében.

Az elmúlt években úgy tűnt, a spanyol válogatottnak csupán két középső védője van, Sergio Ramos és Piqué...

Nem, szó sincs erről. Több játékos is bevethető ezen a poszton. Bartra most igazolt a Dortmundba és egyre ígéretesebben lendül játékba. Javi Martínez folyamatosan jól teljesít a Bayernben, Raúl Albiol meggyőző szezonon van túl a Napoliban, míg Iñigo Martínezről (Real Sociedad – szerk.) keveset hallani, de őt sem veszítjük szem elől. Emellett ott van még Nacho, aki többfunkciós játékosként a védelem közepén és szélsőként is bevethető. Az adott forma dönthet, kire, kikre számítunk.

selección La Roja Iker Casillas Julen Lopetegui

Milyen reményekkel várhatják olyan játékosok a selejtező sorozatot, akik nem szerepeltek a francia Eb-n, úgy mint Asensio, Saúl vagy Denis Suárez?

 Az említett  labdarúgók fontosak a La Roja számára. Egyrészt a tehetségük miatt, másrészt azért, mert napról napra ígéretesebben teljesítenek nagyszerű klubjaikban. Asensio, Saúl és Suárez is azon labdarúgók közé tartozik, akik illenek a válogatott filozófiájába. A mi feladatunk az, hogy nyomon kövessük a fejlődésüket és nyitott szemmel járjunk további tehetségek feltűnésekor.

Jobbszélsők tekintetében bő a kínálat: Bellerín, Mario Gaspar, Azpilicueta és Juanfran is harcra fogható. Vagy eljött Carvajal visszatérésének az ideje?

Carvajal nagyszerű szélső, természetesen terveink között szerepel, hogy továbbra is számítunk a szolgálataira. Kétségtelen azonban, sok kiemelkedő játékos pályázik a pozícióra. Ne felejtsük, az említetteken kívül még Sergi Roberto szerepeltetése is megoldást kínál. Az aktuális forma fog dönteni. Minden játékos teljesítményére figyelünk, a védőktől a támadókig, hogy a legjobb döntést tudjuk meghozni a meghívók kiküldésénél. Tisztában vagyok vele, sok játékos megérdemelten szerepelhetne a válogatottban, de csak 23-at tudok közülük beválogatni. Hívjak be bárkit is, biztosra vehető, hogy lesznek eltérő vélemények a keret megítélésékor.  Ez a mindenkori szövetségi kapitány keresztje.  

selección La Roja Iker Casillas Julen Lopetegui

Senkinek nincs bérelt helye: Carvajalnak is meg kell küzdenie a konkurenciával.

A fiatalok, akik már megmutatták magukat az U21-es csapatban, úgy mint Iñaki Williams, Diego Llorente vagy Oyarzábal szintén számításba kerülnek?

Az ön által említette labdarúgókban ott van a lehetőség, hogy megmutassák tehetségüket a La Rojában, de türelemmel kell lenniük. Nem zárkózom el semmilyen lehetőség elől, elképzelhető, hogy lesznek érdekes kihívások számukra a jövőben, de hangsúlyozom, bár vannak olyan fiatal labdarúgók, akik fantasztikus képességeik révén képesek már a legmagasabb szinten megfelelően teljesíteni, lépésről lépésre kell haladniuk, folyamatosan bizonyítva rátermettségüket. Követjük a fejlődésüket és teljesítményüket.

 Elképzelhetőnek tartja játékosok honosítását, hogy a Selección hiányosságait pótolja?

Ismét hangsúlyozom, nem zárkózunk el semmilyen megoldás elől. Diego Costa például jól kezdte a szezont a Chelsea-vel…

A kérdés nem Diego Costára vonatkozott, hanem más olyan labdarúgókra, akik számításba kerülhetnek a válogatottban, ha megkapják spanyol állampolgárságukat, mint például Laporte.

Nézze, Laporte jelenleg nem rendelkezik a szükséges papírokkal, hogy behívható legyen. Éppen ezért a témával nem is érdemes mélyebben foglalkozni.

selección La Roja Iker Casillas Julen Lopetegui

Lopetegui: Nyitva az ajtó bárki előtt - Diego Costa ismét meghívót kapott! 

Mindössze egy hónapja tölti be a szövetségi kapitányi pozíciót és első csatáját máris Belgium ellen vívja egy barátságos mérkőzésen. Kötelező feladat?

Így hozta a sors. Belgium nemrég még a FIFA-ranglista első helyét foglalta el, jelenleg második. Remek labdarúgók állnak a frissen kinevezett Roberto Martínez rendelkezésére, akivel Belgium még nagyon messze juthat.

Mit vár az augusztus 26-án kihirdetett keret tagjaitól?

Odaadást, szenvedélyt és elszántságot, ami a közös cél, a világbajnoki részvétel kivívásához elengedhetetlen. A csoportunkban ott szerepel az az Olaszország, mely a franciaországi Eb-n búcsúztatott minket. De említhetném a kontinensviadalon ígéretesen teljesítő Albániát, mely roppant veszélyes ellenfél. Tisztában vagyok a feladat nehézségeivel, de hiszek a játékosokban, a képességeikben.  Célunk az, hogy ne csak egy válogatott jöjjön létre, hanem egy olyan közösség, melynek ambíciója sikert eredményez. Sokat kell még dolgoznunk, de nagy kedvvel vágok bele a munkába. Tisztában vagyok a rám nehezedő felelősséggel.

selección La Roja Iker Casillas Julen Lopetegui

Julen Lopetegui augusztus 26-án kihirdetett kerete:

Kapusok: De Gea, Reina és Adrián;
Védők: Ramos, Piqué, Bartra, Sergi Roberto, Carvajal, Javi Martínez, Jordi Alba, Azpilicueta;
Középpályások: Saúl, Marco Asensio, Busquets, Thiago, Koke, Silva, Mata, Lucas Vázquez Támadók: Alcácer, Nolito, Morata, Diego Costa és Votilo


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com