AJÁNLÓ
 
10:30
2014. 08. 24.
Kaja a hűtőben! Itt elérhetők vagyunk: http://laligaloca.blog.hu/ 
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2014. 08. 24.
Sajnálattal közölendő a cím, mivel az utóbbi évek megszokott triója ismét összeállt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2014. 08. 24.
Három rangadónk is volt a bajnokság 24. fordulójában, ebből az egyik a legnagyobb derbi...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2014. 08. 24.
A Sevilla csak nem akar leállni, az Atlético pedig mintha kifújni látszana az elmúlt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:30
2014. 08. 24.
Az idei év kétségtelenül a Real Madridról szólt, legalábbis ami a sikerességet illeti....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Feláldozhatók 2. - Eibar

0 komment

A bajnoki újoncok bemutatását a Depor után azzal folytatjuk, hogy előszöris bemutatjuk vendégszerzőinket, akik aztán bemutatják az Eibart. Bár mi is kedveljük a kimeríthetetlen baszk témát, ismerünk olyanokat, akiknek ez nem annyira téma, mint inkább szívügy, és akik örömmel állnak a rendelkezésetekre egy-egy vendégposzt erejéig. Galkó Mátét egy korábbi posztja kapcsán már bemutattuk úgy, mint aki kézzel mossa az athletic mezét, Tóth Tamást pedig Máté írja le úgy, mint az athletic.club.hu elképesztő lexikális tudással rendelkező tulajdonosa és főszerkesztője – hajtás után pedig ők jönnek az Eibar bemutatásával!

Bilbao és San Sebastian (Donostia) között nagyjából félúton, Bizkaia és Guipuzkoa tartományok határán fekszik a festőinek nem éppen mondható Eibar.  Ugyan festői völgyben épült, de a huszadik század ipari növekedése csúfos nyomokat hagyott a városban, csakúgy, mint Baszkföld-szerte. Eibarban a 19. és 20. században számos fegyvergyár működött, innen jött a csapat beceneve, Armeros, azaz fegyverkészítők.

Eibart leginkább Loyola Ignác szülőhelyeként ismeri az átlagember, a spanyolfoci drukkere meg talán tudja, hogy Markel Susaeta a városból való. Esetleg még annyit, hogy Xabi Alonso karrierje hajnalán egy évet lehúzott a Sociedad Deportiva Eibar futballcsapatában a Real Sociedad kölcsönjátékosként. Érdekesség, hogy mellette David Silva első profi klubja is az Eibar volt, de az Arsenal hálóját éveken át őrző baszk kapus Manuel Almunia is magára öltötte bordó-kékek szerelését.

A 2014-15-ös szezontól viszont mindenképp a futballcsapat viszi Eibar hírnevét, hiszen 74 éves története során először játszik majd a Primera Divisónban. A hírnév már így is megvan. Már 2005-ben nagyon közel állt az Eibar feljutáshoz, a baszk futball csúcspontján, amikor négy csapat is volt az első osztályban, az Eibar pedig éppencsak lemaradt (3 ponttal végeztek a bajnok mögött, mégsem jutottak fel). A 24 ezer lakosú Eibar a spanyol első osztály valaha volt legkisebb városa, már a másodosztályú tagság is csodaszámba ment, hát még annak megnyerése! (Nem beszélve arról, hogy a csapat a Segunda B-ből való feljutás után, tehát újoncként előzte meg a Deport!)

A Segundás bajnoki cím után nem dőlhettek hátra sem a szurkolók, sem a labdarúgók, sem a vezetők. Ugyan az Eibar az egyetlen futball klub, amely ISO minősítéssel rendelkezik (UNE-EN-ISO 9001), de a tökéletes modellel rendelkező klub elég kicsi, és az első osztály feltételeinek való megfeleléshez alaptőkét kellett emelni. Ahogy ez ilyenkor szokás, a játékosok és a csapat kalapozásba kezdett. Azonban korántsem olyan horrorösszegről volt szó, mint az adóssággal küzdő kluboknál (lásd Atléti vagy a Valencia), a kiscsapatnak „mindössze” 1.725 millió euróra volt szüksége. Ezt a pénzt széles társadalmi összefogással, adakozással teremtették elő. A klub honlapján napról napra nyomon lehetett követni, mennyinél áll a kassza. Olyan játékosok dobtak a kalapba, mint Xabi Alonso, Illaramendi vagy éppen a Getafe hátvédje, Rafa, aki szintén szerepelt egy szezont az Ipuruában.

Eibarban tehát nagyon komolyan gondolják a futballt, mégsem kezdtek fékevesztett stadionépítésbe. Az Armeros otthona a város méretéhez igazodik: az Ipurua mindössze 5250 fő befogadására alkalmas, így jövő májusban minden bizonnyal száz százalékkal áll majd a kihasználtsági listán. Ugyanakkor a jegybevételekből biztosan nem fog meggazdagodni a klub, még az is kérdéses, lesz-e vendégszektor, hiszen az Ipurua körbeépített és fedett pálya, ezáltal mobillelátók építésére is kicsi az esély.

Mint ahogy arra is, hogy az Eibar az első osztályban maradjon, ami nagyobb csoda lenne, mint a feljutás. De az biztos, hogy a 75. évfordulón az eibariak a Barcelonával, a Mardiddal, az Athleticcel és a Sociedaddal ünnepelnek majd. Tulajdonképpen egy nagy ünnep lesz számukra az egész idény!  A legjobb kezdés pedig ehhez egy hazai gipukoai rangadó az első osztályban, ami évtizedek óta nem volt.

Az sajnos látszik, hogy az Eibarnak hosszútávon nincs igazán esélye megragadni az első osztályban, mert a többi baszk klubbal ellentétben nincs megfelelő utánpótlása, de szükség van az ilyen ritka gyöngyszemekre, hogy színesítsék a spanyol labdarúgást. Hozzá kell tenni, hogy a Sociedad és az Athletic megerősödésével azért lesz honnan „kukázniuk”; nagy kérdés, hogy az Osasunával mi lesz, mert ha tartósan elkerülik még egy ideig a La Ligát, akkor az Eibar esetleg betöltheti a keletkezett űrt. Ugyanakkor az is igaz, hogy hirtelen virágzásuk és feljutásuk nagyban köszönhető a többi klub hanyatlásának, így biztos vagyok, hogy fogunk még a jövőben többször is találkozni az Eibarral és hasonló kis csapatokkal, amelyek aránylag stabil gazdasági helyzettel bírnak, amíg a profi klubok egy jó része a csőd szélén minden évben az életben maradásért küzd.

Változások a keretben

Mielőtt nagyon lesajnáljuk őket, azért a Liga Adelante bajnokáról van szó, így alapból nem esélytelen kerettel rendelkeznek. A legnagyobb probléma, ami gyakran előfordul a feljutó csapatokkal sajnos, hogy a húzóemberük a feljutás ellenére rögtön továbbáll a figyelmet kihasználva. Az Eibar esetében az Jota Peleteirot, az univerzális galíciai irányítójukat jelentette, aki 11 góllal és 3 gólpasszal a legfontosabb játékosuk volt.

Több rutinos játékost is szerződtettek ingyen, ám alig akad közöttük olyan, aki jó teljesítményre volt képes az első osztályban, és azok sincsenek most éppen karrierjük legjobb szakaszában. Sajnos úgy tűnik, nem elég vonzó név az Eibar. Talán egy jó első szezon után már az ingyen klubot váltó jobb játékosok közül is meg tudnának párat fogni, persze ehhez előbb a jelenlegi kerettel kéne befutni mondjuk a 12. hely környékére, ami nagyon nagy bravúr lenne.

Pár meccsét láttam az Eibarnak az elmúlt években, nézzük most a keretet, kiemelten azokat, akiknek legalább 10 meccsük van az élvonalban:

Jaime – A Valladolidban védett, jó kapus, de a beadásokkal rendre meggyűlik a baja, csak a meccsek kevesebb, mint a felén játszott, de jó értékelést kapott.

Bóveda – Páran azt tartják, ez lehet az áttörés az Athletic-nevelésű 25 éves jobbhátvédnek, hogy Iraola örökébe lépve visszatérjen nevelőegyesületéhez. Nem rossz játékos, elszántan küzd, de ez nem biztos, hogy elég lesz az élvonalban.

Lillo Castellano – Bóveda méltó vetélytársa a jobb bekk posztért, nem túl rutinos, de ők ketten megfelelő megoldást nyújtanak erre a posztra.

Raúl Navas / Raúl Albentosa – A két belső védő meghatározó szerepet vállalt az Eibar sikereiben, hiszen az elsőséget elsősorban 28 kapott góljuknak köszönhették, ami 42 forduló alatt egészen pompás. Ilye keveset az elmúlt időszakban csak a tavalyi bajnok Elche tudott felmutatni, akik erre építve meg is tudták őrizni első osztályú tagságukat.

Ekiza – Az Athletictől ingyen szerződtetett belső védő a legnagyobb erősítés és a legjobb játékosuk. Nagyon gyors védő, aki ezzel képes kompenzálni más gyengeségeit. Bárkit képes megállítani, szerintem borzasztóan alulértékelt játékost.

Abraham – A Zaragoza egyik megbízható pontja volt az első osztályban, de tavaly a másodosztályban gyengén játszott, csak a meccsek felén lépett pályára. Ha eléri két évvel ezelőtti formáját, akkor adott egy komplett, jó védelem, ha a tavalyit hozza, nagy baj lesz, mert nincs minőségi cseréje.

Diego Rivas – Az Eibar legrutinosabb játékosa a 34-et nemrég betöltő szűrő. A harcos mentalitását és játékstílusát figyelembe véve az ő rutinjával még simán benne van egy kiváló idény az első osztályban.

Derek Boateng – Óriási fogás a napokban szerződtetett a 31 éves ghánai szűrő, aki megjárta a Rayot, a Fulhamet és Dniprot is, a Getafe, a Köln és Panathinaikos mellett.

Dani García / Jon Errasti – Két Sociedad-nevelésű középpályás, akik alapemberek volt az előző szezonban, akár a kezdőben is helyet kaphatnak Rivas helyett. A sok sárgát gyűjtő Garcíat állítólag az Athletic is figyelte.

Ander Capa – Régóta figyeli az Athletic, de csak telnek az évek, és nem tud igazán áttörő lenni. Nem rossz, de nincs meg benne az a plusz extra, amitől kiemelkedő lenne. Elfogadható csere.

Dani Nieto – A Barca B-ből érkező bal lábas, mindkét szélen bevethető szélső, csak most töltötte be a 23-at, de az elmúlt 3 szezonban mindig megrúgta a legalább 5 gólt a másodosztályban. Jó fogás, technikailag kiváló, ha elkapja az első osztály fonalát, akkor a legjobb támadó lehet, azonban egyelőre még csak tehetséges.

Javi Lara – Az egyetlen támadó középpályás a keretben, de közel sem az a szint, ami kéne. Igazi kalandor, aki tavaly játszotta első értékelhető szezonját a másodosztályban, 28 éves kora létére. 12 000 €-ba került, max 3. számú irányítónak jó.

Manu del Moral – Több száz élvonalbeli meccs és mintegy 50 La Ligás gól. Túl jól hangzik, hogy igaz legyen és tényleg, két éve nem találja önmagát. Tavaly az Elcheben csak szenvedett, mindössze két gólt lőtt majd 1500 perc alatt. Ha elkapná a fonalat, jó lehet, de előzetesen rá sem lehet építeni. Előnye, hogy játszhat bal szélsőt is, ahol belelendül igazán, akkor mehet befejezőnek.

Ángel – A Levante padjáról szerződtetett támadó nagyon jó volt a másodosztályban az Elchében, de a Levantenél nem kapot,t csak epizódszerepet. Gyors csatár, akinek a fejelés nem erőssége, de ha esetleg Nieto és del Moral lesz a két szélen, akkor nem is baj. Kontrajátékhoz illő játékos, de aggasztó, hogy az első osztályban még semmit sem tette le az asztalra, és hogy egy Levantenél sem tudott mit mutatni magából. Igaz, komoly vetélytársai voltak (Martins, Barral, Gekas, Ivanschitz, Diawara, Acquafresca). 500 perce van két szezon alatt a La Ligában. Nagyon kevés.

Arruabarrena – Athletic-nevelésű remek gólvágó, jó testfelépítéssel, igazi center. Kontrajátékhoz viszont nem elég gyors és nem elég jó a technikája. Nem fog se cselezni, se lefutni másokat, viszont ütközik, fejel és erősen lő. Jól jöhet, ha képesek uralni a játékot, de ehhez kellene egy jó irányító. Jelen helyzetben cserének lenne megfelelő, ha beáll ellenük az ellenfél.

Federico Piovaccari – A Sampdoriától kölcsönkapott csatár legutóbb a Steauában lőtt 25 meccsen 10 gólt. Nem tudni mire képes, legfeljebb lehet egy kellemes meglepetés.

Jaime

Eneko Bóveda / Lillo Castellano - Ekiza - Raúl Navas / Raúl Albentosa – Abraham

                        Boateng (Rivas)
Errasti / Dani García             

Nieto (Capa)               Lara                Manu del Moral

Ángel (Arruabarrena)

 

Jó korban vannak a játékosok, csak Rivas és Boateng, a két szűrő és a kapus, aki elmúlt 30, de ezeken a posztokon ez a legkevésbé gond. 22 évesnél nincs fiatalabb játékos a keretben, főként 25-28 közötti játékosok alkotják a csapatot. A védekező szekció megüti az első osztály szintjét, a gond elöl van, egyetlen megbízható támadó sincs, csupán vagy formán kívüli, vagy első osztályú rutin nélküli játékosok. Normális irányító pedig egyáltalán nincs.

Előre tehát mindenképpen kell játékos, akár a korábbi 4-2-3-1-et akarják tartani – ebben az esetben 1 szélső és két irányító –, akár a baszk foci jellegzetes 4-4-1-1-es felállását – ekkor pedig egy vagy két univerzális (szélső és árnyékék) támadó is jól jönne. Úgy 3 igazolással 20-21 fős minőségi keret jönne létre, ami már elég.

Mire lesznek jók?

Két éve az Eibar kiütötte az Athleticet a kupából, ami már akkor mutatta az erejüket. Sikerük kulcsa a mentális erő, a 2. ligában nem vettek repülőrajtot, de elkezdtek hinni magukban és a végére önbizalommal telten folyamatosan felfelé ívelő teljesítménnyel törtek a bajnoki címre. Összességében kevés rutinos játékosuk van, sokan nem voltak elég jók és így lettek összekukázva. Nagyon hiányzik egy igazán pengés támadó játékos a csapatból, anélkül nehéz lesz. A jó védelemre mindenestre alapozhatnak, megadhatja nekik azt a stabilitást, amire lehet építeni és vannak gyors játékosaik a kontrákhoz.

Az előző szezont nézve nehéz lesz a bennmaradás: Ha a csapatokat nézzük, a Betis szerintem egyértelműen azért esett ki, mert nem tudott összeállni a csapat, csak két játékos, Juanfran és Jorge Molina volt, aki 25 meccsnél többet játszott volna a keretből. Aggasztó viszont, hogy a Valladolid egy remekül játszó Javi Guerra ellenére is kiesett, az Osasuna pedig szintén nem állt rendesen össze, nem volt igazi vezér a pályán, ezért nagyon hektikus volt a játékuk.

Jó hír, hogy a Cordoba semmivel nem tűnik jobbnak náluk. A Depor is nagyon szedett-vedett csapat benyomását kelti, néhány igencsak karrierje végén lévő játékossal, ráadásul ha elviszik mondjuk a 21 éves Borja Bastónt, akkor komoly gondjaik lehetnek. Számomra a stabil védekezésre építő Elche is kieső Boakye nélkül, illetve az Almería is nagy bajban lehet. Roberto kapus visszavonult, Aleix Vidal a Sevillához szerződött, Corona 33 éves lett, ami még csak-csak, de Soriano hamarosan 35, és az ő jó játékukra építettek eddig; miközben új érkezők nagyon gyengék az Almeríaba.

Úgy gondolom idén könnyebb lesz bennmaradni, mint tavaly, így most reális cél lehet a bennmaradás. A mostani trendet követve az Eibar a második év után megy szerintem vissza a Liga Adelantebe. Ez alapvetően azon múlik, hogy sikerül az első idény, szakmailag és anyagilag. Ha megakad az előre lépés, akkor gyakran előfordul, hogy a többre képes játékosok mennek, míg minőségi érkezők nem jönnek. Mint már írtam, egy igazán jó első szezon esetén, a jobb szerződés nélküli játékosokkal megerősítve, egy jó szponzorral, aki állja a fizetéseket, akár még több is lehet benne.

Szezonnyitó

Ritka érdekesség, de a szezonnyitó baszk, pontosabban gipuzkoai derbit pár hete már lejátszották (a Real Sociedad nyert 1-0-ra), ugyanis még a sorsolás előtt lekötöttek egy barátságos meccset az egymástól alig pár kilométerre székelő felek. Egyedi hangulatú derbi várható a két remek kapcsolatot ápoló klub között a nyitófordulóban, hiszen utánpótlás szinten az Eibar legjobb fiataljai rendszeresen csatlakoznak a san sebastianiakhoz, míg az idősebbek kölcsönbe vagy ingyen kerülnek a szomszédvár csapatához. A tippem: 1-1.

További hírek, infók, elemzések és miegymás a spanyol fociról a Facebook oldalunkon.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com