AJÁNLÓ
 
09:50
2014. 12. 01.
Azaz Depor, egy életre. A spanyol bajnokság újoncainak bemutatását a Deportivo La Coruñával...
A bejegyzés folyatódik
 
09:50
2014. 12. 01.
Nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy Diego Simeone népszerűsége töretlen. A múlt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:50
2014. 12. 01.
Hisz tudjátok, időről-időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
09:50
2014. 12. 01.
A szuperkupa tipikusan az a kupa, amit mindkét fél szurkolótábora a legfölöslegesebb...
A bejegyzés folyatódik
 
09:50
2014. 12. 01.
"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mérkőzésen innen és túl - ez a spanyol futballháború?

0 komment

Az Atlético Madrid-Deportivo vasárnap lejátszott bajnokija előtt összecsapott egymással a madridi Frente Atlético és a galiciai Los Riazor Blues radikális szurkolói csoport. A heves ütközet emberéletet követelt: a negyvenes éveit taposó Francisco Romero Taboadát, aki a Los Suaves (gyengédek) tagjaként aktív szerepet vállalt a sajnálatos eseménysorozatban, előbb megverték, majd testét a Manzanares folyóba dobták. Életét a helyszínre kiérkező rendőrök és tűzoltól próbálták megmenteni, de a kórházba szállítás után az áldozat belehalt a sérüléseibe. A mélyen elszomorító eset nem mindennapos a spanyol labdarúgásban, igaz, a hozzá hasonló tragédiák nem is precedens nélküliek. 1982 óta 9 áldozatot szedett már a spanyol huliganizmus.

Meg nem erősített hírek szerint a Calderón vonzáskörzetében megrendezett futballháborúban 160 szeméy(!) vett részt. A vasárnap délben útjára engedett Atleti-Depor mérkőzés előtt egymásnak fröccsenő emberfolyam olyan pusztítást okozott, mely Francisco Romero Taboadát örökre magával ragadta. Az eset kapcsán a sajtó össztűz alá vette a mélázó és tohonya LFP-t, melyen azt kérik számon, hogy a tragédia dacára nem napolta el a colchonérós találkozót.

Jimmy  - 43 évesen ment el, két gyerekét árván hagyva

A Liga mosakodik, az érintett klubok elnökei széttárt kezekkel nyilatkoznak, mondván, az egyesületeknek a kialakult helyzethez nincs közük, míg a futballközvélemény a fejét csóválva hitetlenkedik a földi pokol láttán. Tény, Taboada, vagy ahogy mindenki ismerte Jimmy nem volt szent. A Depor radikális szurkolói csoportjának, a Los Riazor Blues-nak azon szekciójához tartozott, melynek tagjai nevükkel ellentétben - Los Suaves, azaz a "gyengédek" - a csoportosulás keménymagját alkotják. A Los Suavesre nem ok nélkül talál a baj, az alakulat tagjai keresik a balhét, ami most halálesethez vezetett.

Cerezo -  "Az esettel kapcsolatban se az Atletinek, se a Depornak nincs teendője!"

A hatóságok eddig 21 résztvevőt állítottak elő és további 90 személy beazonosítását végezték el, azaz újabb intézkedések várhatóak. Szomorú hír, hogy a tragédia utózöngéjeként este kapucnisok egy csoportja rátámadott az Atleti szurkolói klubjára La Coruñában, melynek következményeként az ott tartózkodó matracos szimpatizánsok közül többen könnyebb sérülést szenvedtek. Tehát még nincs vége. Már csak azért sem, mert egyes spanyol lapok tudni vélik, a huligánok összecsapásában az említett két csapat radikálisain kívül az Alcorcón, a Rayo Vallecano és a Sporting Gijón ultrái is részt vettek. Főváros contra észak? Régi sérelmek, elvarratlan szálak? Ki, kivel van? Netán ez lenne a spanyol futballháború? Biztos fogódzók a kérdésben egyelőre nincsenek.

Újabb halált követelt az erőszak a spanyol futballban...

1982 óta ez volt a kilencedik erőszak generálta futballhalál a spanyol labdarúgásban:

1982 november 2.: José Gómez Rodríguezt Barcelonában érte utol a végzete egy szurkolók között szervett labdarúgó-mérkőzésen. Pallejàban egy összeszólalkozás robbantott ki verekedést, melyben Rodríguezt úgy helyben hagyták, hogy belehalt a sérüléseibe.

1984. május 6.: Manuel Luque Castillejo rendőrként avatkozott be egy utánpótlás-mérkőzésen kipattant veszekedésbe, ám egy agresszív csoport végzett vele Córdobában.

1990. augusztus 18.: Florentino Dueñas játékvezetőt egy nyugalmazott rendőr lőtte le a Motril B és Calahonda között rendezett regionális bajnoki mérkőzésen.

1991. január 14.: Frederic Rouquier-t, az Espanyol fiatal francia származású szurkolóját a Boixos Nois (Barca-ultrák) skin-head csoportja kapta el egy Espanyol-Sporting Gijón első osztályú bajnoki után Barcelonában. A támadásban Frederic életét veszítette, míg barátja, José María Arboleas Martínez, aki az espanyolos Brigadas Blanquiazules csopotosulás ismert alakja ekkor, enyhébb sérülésekkel megúszta a rajtaütést.

1994. március 12.: Emiliano López Prada joghallgatót La Coruñában azután szúrták le egy bárban, hogy megünnepelte a Barcelona Atlético Madrid ellen szerzett gólját. 

Zabaleta - a Real Sociedad saját halottja

1998. december 9.: Aitor Zabaleta Cortázar 28 évesen késelték meg a Vicente Calderón környékén. Az esetet a Frente Atlético csoportosulás számlájára írták, akik a txuri-urdin szimpatizáns Zabaletával a két csapat bajnokija előtt végeztek. Nem volt esélye, közvetlenül szíven szúrták.

2003. október 8.: Manuel Ríos Suárez hősként próbálta védelmezni saját klubja, a Deportivo La Coruña radikálisaitól egy fiatal Compostela-szurkolót (Santiago) a két csapat Király-kupa mérkőzése után, ami a halálához vezetett. 31 évet élt.

2012. április 9.: Iñigo Cabacas Liceranzut, az Athletic Bilbao szurkolóját egy rendőr gumilövedéke vadászta le a Schalke elleni mérkőzés után kialakult utcai forrongásokban.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com