AJÁNLÓ
 
11:58
2014. 08. 23.
A BL- és EL-hullámvasút pszichedelikus körforgása után túrjuk be ismét a fejünket...
A bejegyzés folyatódik
 
11:58
2014. 08. 23.
Nagyon fáj ez nekem. Tulajdonképpen nincs csapat, amelyik megérdemelné a kiesést. A...
A bejegyzés folyatódik
 
11:58
2014. 08. 23.
Európai kupameccsek után újra itt van a hétvége, bajnoki fordulóval, a szokásos órákban...
A bejegyzés folyatódik
 
11:58
2014. 08. 23.
Világ életemben csábított a gondolat, hogy egyszer Lóri életbölcsességét megosztom a nagyvilággal....
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

1. forduló: Kezdődjön a cirkusz!

0 komment

A tavalyi spanyol klubfoci parádés szezonját nem is tudom, mivel lehetne felülmúlni, de hátha a sors majd segít nekünk, és úgy érezhetjük majd idény végén, hogy még a tavalyinál jobb szezonunk volt. A kupacsapatok ott folytatják, ahol tavaly abbahagyták, reméljük a bajnokság is így tesz. Az európai szuperkupát is két spanyol csapat vívta, a hazai szuperkupában pedig olyan presztízsmeccset rendeztek, amelynek tucatnyi vetülete van, hogy a legaktuálisabbat említsem, az Atlético visszavágott a BL-döntőért városi riválisának. A léc magasan van, lássuk, az idei szezon megugorja-e a tavalyi szintjét izgalomban és teljesítményben!

Ritkaság, hogy egyidejű meccsek legyenek, ezen a hétvégén ilyenünk is lesz, kétszer is, mivel a szombat esti és a vasárnap esti legjobb időpontban 2-2 meccset rendeznek, nem lévén vasárnap déli és péntek esti időpont (a szezon későbbi szakaszában visszatér a hagyomány, és a tíz meccs tízféle időpontban lesz).

Málaga-Athletic Bilbao

A Costa del Solon túlélték már a lehető legrosszabbat szerintem, Al-Thani megelégedett a tabella közepével, jól elvan ő egy spanyol középcsapattal, BL-be szerintem nem akar már jutni, úgy látszik Málagában is egyszer volt kutyavásár. Javi Gracia hozatala is ezt jelzi, aki jó szakember, ugyanis szerintem nem az edző a hibás az egyre gyengülő Osasuna tavalyi kieséséért. Véleményem szerint tavaly volt a hét szűk esztendő Málagában, és amikor egy spanyol csapat elkezd újra a saját utánpótlására támaszkodni, az sosem sül el rosszul, főleg ha ott Jesús Gámezek, Sergi Darderek, Samuk meg Samu Castillejók teremnek. Ott van egy fiatalabb korú és egy tapasztalabb mag is (Sánchez, Camacho, Tissone, Angeleri, Antunes, Portillo, Duda), valamint Roque Santa Cruz is villanthat néhanapján valamit még (1:55-nél érdemes nézni, első gól), plusz a mezőnyjátékos posztokon is vannak új igazolások, amelyek hasznosnak tűnnek (Recio a Granadából, Luis Alberto a Liverpoolból, Arthur Buka Stuttgartból, Rosales a Twentéből). Kapusposztról ugye elment a bravúrkirály Caballero, jött helyette egy másik, a mexikói Ochoa, szóval ott sincs gyengülés. A világoskék csíkosak eladták ugyan Gámezt is az Atléticóba, Elisuet pedig a Benficába, de a bizonyítani vágyó fiataljaiktól sokat várok, Samu Castillejo 19 évével nagyon feljogosít a reményekre, mikor ilyeneket tud (a 2. és a 3. gól az övé):

Megjegyzem régebben nézek én focit, mint amióta a srác megszületett...

A Bilbao a legutóbbi év, de talán évtized egyik legfontosabb meccse előtt áll (esetleg még az Európa Liga-döntő ér fel vele), ahol lépéselőnyben van a Napolival szemben, így nem lepne meg, ha kicsit tartalékolna Valverde mester, nem elég bő a keret többfrontos harchoz, a mester nyilatkozata ellenére (fontosabb a bajnokság, ez a fő sorozatunk idén is, stb) én néminemű rotációra számítok, így a hazaiaknak még több keresnivalójuk lehet.

Granada-Deportivo

A Granada tavaly alulteljesített a szezonban, a középmezőnyre való keretet Lucas Alcaraz csak az utolsó fordulóban tudta benntartani, ehhez pedig az kellett, hogy az Alhambra városában legyen a második legrosszabb hazai teljesítmény a teljes Primera Divisiónban (csak a nagyon balszerencsés szezont futó Betist előzték meg ebben a mutatóban). Érezte a vezetőség is, hogy valami nem kóser, így jött a stabilitást hozó Joaquín Caparrós, aki tavaly például csodát művelt a Levantéval. A Granada gazdálkodása is példás, úgy látszik szereti az ilyen csapatokat a „szomszédban”, Sevillában, nevelkedett andalúz mester. Védekezés és biztonság lesz az irányelv, ehhez ért Caparrós mesterünk a legjobban. Igazolások terén sem volt rossz a nyár.

A Deportivo a másodosztály második feljutójaként negyedik éve zsinórban osztályváltással kezdi a szezont, így a liftezésnek hála most újra a legjobbak között szerepelhet. Érkezőkről meg a csapat helyzetéről bővebben Pedro írt itt, újdonság, hogy a görög válogatott csatár Kosztasz Mitroglu leigazolása van napirenden azóta, ő lenne a legnagyobb fogás, mivel ebben a csapatrészben hiányosabb a keret.

Víctor Fernández edzőtől szép focit várhatunk, valamint emellé stabil bentmaradást is remél a közvélemény, ehhez az adhatja meg az alaphangot, hogy a még nem teljesen összeálló Granada otthonában villantanak valamit. Emlékezzünk ugye Caparrós levantés kalandjának tavalyi 0-7-es bajnoki debütálására a Barca ellen, amellyel fél szezonnal később már ikszelt a csapata. Galíciában még nem szőhetnek akkora terveket, mint 10 meg 20 éve, de elkelne egy erős Deportivo ebben a bajnokságban, drukkolunk nekik! No meg az sem árt, ha mindig van egy elsőligás galíciai derbi, idén ebből is kijut nekünk, szerencsére (ha már a sevillaitól időszakosan meg is kellett válnunk).

A meccsről lesz néhány hiányzó, eltiltott lesz a granadai kapus Roberto, az Udinesébe visszament Karnezis sem lesz, így más lesz a cserekapus, várhatóan Oier, aki a La Masia neveltje, és idén nyáron érkezett. Piti is eltiltott (5 sárga, az utolsót a záró fordulóban kapta tavaly), amúgy mindenki egészséges a hazai oldalon. Csökkentett jegyárak mellett teltházat remél a házigazda, remélhetőleg megtöltik ezt a stadiont:

Sevilla-Valencia

A két csapat párosításának nagyon gazdag a közös történelme. Egymást ütötték ki a kupában, EL-ban, EL- és BL-helyért menő harcot vívtak az elmúlt években, bírói hibák is borzolták a kedélyeket, ráadásul a Sevilla edzője a Valenciát többször is bronzéremig vezető Unai Emery, még nyári játékosmozgás is volt a felek között, Éver Banega a napokban írt alá nevetségesen kis összegért a Sevillához, szóval itt minden lesz, csak nyugalom nem. Nagyszerű támadó összecsapásra számítok, a denevérek edzője ma fog debütálni a spanyol elsőosztályban. Nuno Espírito Santo leszögezte, hogy a bosszúszomj rossz tanácsadó, de a Valencia győzni megy a Sánchez Pizjuánba. Ugyanakkor egy külső tényező, a Musacchióról lemondó, de Fazio felé kacsingató Tottenham köphet bele a sevillai gazpachóba: Federico Fazio, ha igazak a hírek, nem is lesz benn a keretben, így oda is találnia kell valakit Emery mesternek menet közben. Nagy hiány lesz az argentin, ha tényleg elmegy, a sevillai védelem egyik oszlopa volt, 10 millió euróért, olcsón távozhat, mivel ennyi a kivásárlási ára.

Almería-Espanyol

Itt is két, lényeges változáson átmenő csapat néz szembe egymással. Kezdjük a hazaiakkal: az Almería eladta illetve visszaadta fél kezdőjét jogos tulajdonosának: Esteban kapus elment az Oviedóba levezetni, Rodri (Barca B), Suso (Liverpool), Torsiglieri (Metaliszt Harkiv), Barbosa (Braga) és Nélson (Palermo) visszamentek az anyaegyesületeikbe, míg Aleix Vidalt eladták a Sevillának, Óscar Díazt meg a Valladolidnak. Ez így egy ilyen kiscsapatnak soknak tűnik. Nem túl fényes a piros-fehér klub helyzete, mivel érkező nem sok volt, és gyengébbnek is tűnnek a távozókhoz képest. Rubén a Rayo kapusa kölcsönben jó ötlet, Tomer Hemed (régebben: Mallorca) és épp az Espanyolból kölcsönben érkező Thievy Bifouma javíthat a csatárgondokon, amúgy megint az az elv, hogy minél olcsóbban, lehetőleg ingyen igazolni, és hátha beválik. Bifouma egyébként játszhat is a papagájosok ellen majd. Thaiföld egyik legnagyobb tehetsége is csatlakozott a kerethez, Teerasil Dangdától sokat várnak, valószínűleg miatta volt a thai túra is, még a régi klubjával is megmérkőztek az előszezonban. Tavaly alig maradtak bent, idén sincs magasztosabb céljuk, mint a kiesés elkerülése. Francisco ezen a meccsen lesz a klubot legtöbb első osztályú meccsen irányító edzője, mivel neki ez lesz a 39. megmérettetése. Eddig Emery volt a rekorder 38 meccsel, ezeket a 8. helyezett szezonjában gyűjtötte össze.

Az Espanyol a B-csapattól felhozta az első csapat edzőjének azt a saját nevelésű Sergio Gonzálezt, aki több mint 400 meccset játszott a Primerában a ’90-es és 2000-es években, a Deportivo oszlopa is volt 10 évig, sőt még spanyol válogatottban is szerepelt 11-szer. Jól igazolt a katalóniai klub játékosfronton is, Felipe Caicedo (Al-Jazira, Egyesült Arab Emirátusok), Anaitz Arbilla (Rayo), Salva Sevilla (Betis) és a zaragozás minikülönítmény (Paco Montañés, Álvaro González) is egyértelmű erősítés. Az értékeiket is meg tudták tartani: Hector Morenót vélhetően azért, mert a vb-n lábát törte, így viszont hosszú hónapokig nem lehet még bevetni, helyén Raúl Rodríguez vagy a védekező középpályás Abraham kezdhet Colotto mellett. Sergio Garcíát pedig a kora miatt (31) nem nagyon fogja már nagyon pénzes klub elcsábítani, egyébként ő 2018-ig hosszabbított is, innen fog visszavonulni valószínűleg. Egy-két kölcsönüzlet még lezajlott: Jhon Córdoba visszament a Jaguaresbe Mexikóba, onnan pedig azonnal leigazolta a Granada, rajta kívül még Pizzi, Torje és Sidnei szintén „hazakerültek” kölcsönadó klubjaikhoz, de ők nem voltak alapemberek, így a hiányuk egészen könnyen pótolható.

Vasárnap újabb négy meccset rendeznek:

Eibar-Real Sociedad

A tündérmesébe illő sztorival feljutó Eibar holnap debütál a legnagyobbak között, így ezt már senki nem veheti el tőlük. Aki vonzódik a romantikus történetekhez, tőlük egészen biztosan el fog ájulni, a baszk városka 5250 férőhelyes Ipurúa festői szépségű stadionjának nézői idén egész biztosan csodát fognak látni: a másodosztály legkisebb költségvetésű, és emellett példás gazdálkodású miniklubja megnyerte a Segunda küzdelmeit, a szurkolók összedobták a pénzt az elsőosztályú indulásra, erősítések is jöttek, mi kellhet még? A közel helyezkedő lelátók igazi katlant varázsolhatnak majd. A minicsapat már 4000 bérletest mondhat magáénak! Ipurúa csodát lát majd, és vele együtt látja a világ is, mivel tévés mérkőzés lesz. A hazaiak motivációja, a vendégek vélhető tartalékolása (a hazai 1-0 a Krasznodar ellen nem biztosíték a csoportkörre még), no meg a hazai pálya előnye, Az Eibar még sosem nyert a Sociedad ellen, a második vonalban sem, és barátságoson sem. Talán majd épp most, amikor a legfontosabb! Keretük egyébként sok kölcsönjátékosra alapszik, a nagyobb csapatokból szemelgettek a baszkok, főként Sociedad-játékosok vannak túlsúlyban. Komoly távozójuk egy van, Jota Peleteiro, akit a Celta Vigo visszahívott eredményes kölcsönjátéka alapján, és már el is adott az angol championshipes Brentfordnak. A spanyol másodosztályban 11 gólig jutott tavaly.

A hegyek között található kis ékszerdoboz, az Ipurúa

A Sociedad háza táján két nagy távozó volt: Claudio Bravo elment a Barcába, Antoine Griezmann pedig az Atléticóba, ahol már gólpasszt is adott a szuperkupa visszavágóján. Játékuk is kevésbé lesz széljátékcentrikus, a középpálya közepét fogják jobban uralni akarni, Granero végleges megszerzésével és felépülésével, valamint Canales beépítésével erősebbek lesznek középen. Visszafogottabb teljesítményt várok tőlük most, a fent említett tartalékolás és rotáció jegyében.

Celta Vigo-Getafe

A Celtát tavaly oda-vissza eléggé megtréfálta a Getafe, a kékek 4 pontot vettek el sokkal jobb játékerőt képviselő ellenfelüktől. Luis Enrique már a Barcát erősíti, így az égszínkékek hoztak rögtön egy volt játékost a kormánykerékhez, aki Eduardo „Toto” Berizzo, aki friss chilei bajnokként érkezik az Atlanti-óceán partjára, oda, ahol EL/BL-szereplő csapatnak volt oszlopos tagja játéskorában a középső védőből lett edző. A stílus nagyjából marad, ami Lucho alatt is volt, így szép dominálós támadó focira számíthatunk Totótól is.

Getafe fronton tavaly majdnem megdőlt a kieséshez túl jó, Európához túl szürke tézis, majdnem kipottyantak Madrid kékjei. Idén jött némi erősítés, a Valencia saját nevelésű cserekapusa, Guaita, aki mellé Míchelt is adták a denevérek, Álvaro Vázquez pedig hazatért Walesből. Távozó több is van a kezdőcsapatból: kezdetnek ott a kezdőkapus Moyá, aki aktív részese már az Atlético szuperkupa győzelmének is, azután a klub első osztályú meccsrekordere Jaime Gavilán, de Pedro Mosquera pótlása sem egyszerű feladat, és mindennek tetézése, hogy Lisandro López visszament a Benficába. A bennmaradásról döntő gólt szerző román Marica is már a Konyasporban keresi kenyerét, így nehéz szezonja lesz idén a kiscsapatnak, hiába olcsítottak a belépőkön ők is, hogy több nézőt csalogassanak, itt ha nem lesz pénz egyhamar igazolásokra, hamarosan jöhet a Segunda is. Cosmin Contra nagy feladat előtt áll: a bentmaradás a tét, és ez idén nehezebbnek ígérkezik, mint tavaly.

Barcelona-Elche

A katalán óriásnál nagy változások mentek végbe: visszavonult a klubikon Puyol, Xavi szinte eligazolt, de mivel mégsem, úgyis tudja, hogy idén csak a cserepad jut neki majd legtöbbször, elment Fábregas is, Valdés sincs, így a szellemi vezérei közül többet is elvesztő katalánokból új csapatot kell gyúrni. Ezért jött Luis Enrique, aki 3-2-3-2-es felállást ígér, meg erőteljesebb edzéseket vezérel, szóval ember legyen a talpán, aki megmondja, mit lehet várni az idei Barcától. Ráadásul a csúcsigazolás Suárezre tétmeccsen még október végéig várni kell, a clásicóra épp bevethető lesz. Mivel az igazolási tiltás, úgy tűnik, mégis életbe lép, sorsdöntő lehet, hogyan reagálnak a maradék időben, mivel most több időre kell tervezni, mint egy szezon.

Az Elche próbált kreatívabb játékosokat szerezni, hogy idén elkerüljék a leggólszegényebb csapat címet, kérdés, hogy ez a védekezésben mutatott szilárdságukat mennyire fogja befolyásolni, ha nyíltabb és gördülékenyebb támadójátékra törekednek. Okos döntésekkel minőségi kölcsönjátékosok jöttek Elchébe: Milos Krasic, aki eredetileg nem akart jönni, Jonathas, Tyton, Pasalic, mind olyan játékosok, akik sokat tehetnek azért, hogy a zöld szalagosok jövőre is az elsőligában maradjanak, mivel a távozó kölcsönjátékosok listája is hosszú (del Moral, Carles Gil, Rubén Pérez, Botía, Javi Márquez, Boakye). Markáns távozó a védekező középpálya motorja, a kolumbiai Carlos Sánchez is, aki elment az Aston Villába, elég jó pénzért, nagyjából 5 millió fontért.

A Barcelona felszabadultan gálázhat majd kedvére, legalábbis ezt várom ettől a meccstől.

Levante-Villarreal

A békások elvesztették Caparróst és Keylor Navast, így a két döntő tényező, az X-faktorok hiányában nagy visszaesést várok. A szezont jó formában kezdő villások a világ végén 3-0-ra nyertek az Asztana ellen, hacsak nem fáradt a keret a kazah túrától, ezt be kellene húzzák, minden mellettük szól. Az főleg, hogy Musacchio mégsem ment el a Tottenhambe, így a védelem legnagyobb erősségét meg tudták tartani. A tengeralattjárósok jó úton járnak, jó nézni őket:

A hétfői meccsek kapcsán pedig hamarosan újra jelentkezünk, addig is kövessetek minket a Facebookon is!


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com