AJÁNLÓ
 
21:17
2014. 05. 01.
Mielőtt még egy kézlegyintéssel elintéznénk a két gigász mai meccsét és vele a...
A bejegyzés folyatódik
 
21:17
2014. 05. 01.
Nagyon fáj ez nekem. Tulajdonképpen nincs csapat, amelyik megérdemelné a kiesést. A...
A bejegyzés folyatódik
 
21:17
2014. 05. 01.
Diego Simeone a lefújást követően egyesével gratulált a játékosainak. A sajtótájékoztatón...
A bejegyzés folyatódik
 
21:17
2014. 05. 01.
Hamarosan becsengetnek a Camp Nouban, a világ szeme pedig Undiano Mallenco az Atlético...
A bejegyzés folyatódik
 
21:17
2014. 05. 01.
A szokatlan újévi hajtás sem lepte meg annyira a La Liga csapatait, mint engem. A beharangozóból...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

36. forduló: Egy város mind fölött!

0 komment

A nemzetközi porondon már szétfröccsent a földöntúli boldogság, így a madridi csapatok átpréselve magukat a BL tűfokán, csütörtöktől már a bajnokságra koncentráltak. A játéknap legfontosabb kérdése, hogy a Londonból már szerda este hazatérő Atleti képes-e tovább diktálni a ritmust a Barca-Real párosnak. A matracosokat a Ciutat de Valenciában hívja tetemre Caparrós békás fenevada, a gyászoló Barca a Camp Nouban fogadja a Getafét, míg a Bernabéu Pizzi izzó Valenciájára készülhet. Az Athletic BL-indulása nincs veszélyben, de egy győzelem még elkél a Sevillával vívott külön versenyfutásban. Az alsóház is pezseg, idegőrlő időszak jön sok edző számára: a már biztos kieső Betis mellett két csapat még az ebek harmincadjára kerülhet, a 12. Espanyoltól délre (41 pont) mindenki veszélyben! Egy, két , há' és tessék!

„Egy VÁROS mind fölött, Egy VÁROS kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”

Ez nem mese, hanem a kőkemény és gyönyörű valóság: Madrid a kontinens fölé magasodva csillog a nemzetközi klubfutball egén. És igen, a BL-történelemben először egy város, egy mindenek felett, két csapatot delegál a fináléra! A Lisszabonban sorra kerülő madridi derbi azonban egyelőre nem téma.  „Partido a partido!” - így szól Cholo futballvilágban oly sokszor ismételt – közhelyes – mondata, tehát mi is mérkőzésről mérkőzésre haladunk.

Atlético Madrid vs. Real Madrid

 Egy párharc, melyben ki kell választanod, hová tartozol!   

Elől non-stop megy a hármas gyurma, azaz a bajnoki saga folytatódik a trónért. A páratlan szereplős történetben hamar jöhet a kiszálló, elég egy botlás, egy felelőtlenül bemondott all-in a maradék három fordulóban. Annyira közel a vég, annyira kiélezett a hajrá. Az utóbbi két játéknapon a Fortuna kegyét elnyerő Barcelona (az Atheltic és a Villarreal ellen nem panaszkodhattak a katalánok) dolga tűnik talán a legkönnyebbnek. Contra Getaféja a kiesés elől menekül. A madridi kicsik legendát írtak idén végtelennek tűnő nyeretlenségi sorozatukkal, aminek Luis García Plaza itta meg a levét. Most hajszállal kilógnak az árnyzónából, de a Barca ellen kizárt a győzelmük: 17 idegenbeli fellépésükön 11 alkalommal koccoltak.

(Messi egyszer már felidézte Maradónát a Getafe ellen - most egy sima gól is elég lehet)

Az Atletinek, melyet a hírek szerint akár 8000(!) szurkoló is elkísérhet Valenciába, már jobban fel van adva a lecke: háromból kettőt kell hozni a csúcs meghódításához. Apró gond, hogy a Levante odahaza erős, s játékfelfogása sokban hasonlít a matracot idén már egyszer kilyukasztó Osasunájéra! Zárt védelem, gyors támadásvezetés, semmi flikk-flakk. Masszív, játszó csapat Caparrós békás serege, melynek legnagyobb erőssége az idei szezon üstököse, a páratlan bravúrok bemutatására képes Keylor Navas. Az ólomlábakon lépdelő Atleti nem spórolhatja meg az erőbedobást, a Ciutat de Valenciában minden nagynak meg kellett eddig szenvednie, azaz akár pukkanhat is a lufi. Kellemetlen banánhéj válhat a valenciai munkáscsapatból, amit Cholo biztos érez, tud, így nem lesz felesleges kockáztatás, meg nagy mellény.

(Keylor Navas a matracos ágyúkkal szemben!)

A delírium felhőből kikacsingató Realnál a Valencia jelenti most az aggodalmat. A 12 év után kiharcolt BL-döntő árnyékában nem hűsölhetnek a királyiak, hiszen a bajnokságban az esély megtartásához a Bernabéuban kötelező besöpörni a diadalt. Pizzi denevéres falkájába visszatért a vészívó kedv, de a drámai EL-búcsú  (Valencia-Sevilla, 3-1 - idegenben lőtt góllal Emery csapata jutott a döntőbe) csak fáradt olajat hagyott hátra. A Valencia egy iksz-cumi kombóval utazik a fővárosba, ahol ha vereséget szenved, matematikai esélye is elszáll a nemzetközi kupaindulás kiharcolására (a Sevilla, a Villarreal és a Real Sociedad van harcban az EL-helyekért), így a tét nagy: Vargasék megszállottan ugorhatnak rá áldozatukra, amint leszáll az éj! WOW. Gyorsaság és kontra akad a tarsolyban, ráadásul most a Madridnak is menni kell előre, ami a vendégek malmára hajtja a vizet.  Érdekes kis csata lesz.

 (Lisszabonban látjuk egymást!)


Irány Európa!

A Paco Jémez reanimálta Rayo jövőre is az első osztályban skalpolhatja az ellenfeleket. Trashorrasék nem ismerik az arany középutat, egyrészt a fél szezont a kieső zónában töltötték, másrészt hazai teljesítményük nagy kilengéseket mutat: a darazsak 17 meccsükön nyolc esetben szereztek három pontot, míg kilenc alkalommal kikaptak. A döntetlen tehát kizárt. Ez amúgy jó hír a Madridba utazó baszkoknak, akiknek egy győzelem szinte biztos BL-indulást jelentene! A vallecasi passzkirályok  és Valverde oroszlánjai összeszorított fogakkal esnek majd egymásnak. Paco Jémez előre láthatóan nem számíthat Viera, Nery, Rat és José Carlos játékára, míg az északiaknál lényeges hiányzó nincs.

 (Paco Jémez - sok a hiányzó, így nehéz lesz ledöfni az oroszlánt!)

A Sevilla a 35. fordulóban nagyot bukott, mivel a Bilbaótól elszenvedett vereséggel (3-1) hat pontra leszakadt a BL-indulást jelentő 4. helytől. (Nervión népe amúgy a San Mamésben lehúzott gyufával egy olyan, három bajnokiból álló periódust zárt le, mely során 10 gól lőtt és csak egyet kapott!) Szépségtapasz, hogy az EL-ben Mbia idegenben lőtt találatával lenyomták a Valenciát. Kijelenthetjük tehát, hogy a nehéz napokat is megélt Emery-projekt él és jövőre, ha a Bacca-Rakitic-Bento hármast sikerül megtartani, akár merész álmodozásra is alapul szolgálhat. Az Andalúziába utazó Villarreal támadójátékát nem kell senkinek méltatni, Marcelino remekül működő szisztémát épített fel, ahol Aquino-Perbet-Gio-Pereira fogatból valaki mindig tud egy váratlant húzni. Egyedüli gond, hogy sokszor az eredményekben nem mutatkozik meg a bátor támadó felfogás. Hátul zavarba hozható a mindezek ellenére bámulatos idényt futó és Európára ácsingozó újonc. És ha már Villarreal. A klub elnöke, Fernando Roig felfedte a Dani Alves elé banánt hajító szurkoló kilétét: a 26 éves David Campayo Lleo gyerekkora óta tagja a Villarrealnak, a csapat korosztályos együtteseiben is játszott. A szoros kötelék nem segítette helyzetét, a Submarino azonnali hatállyal kitette a szűrét...

 

(A Bacca-Rakitic duó sok szép pillanattal ajándékozta meg a Nerviónt!)

A Real Sociedad nagy önbizalommal vághat neki a bajnoki hajrának. A txuri-urdin a BL-álmokról letehet (matematikai esélye parány), de a biztos EL-indulás megőrzéséért nem kell sokat cidriznie (a Villarreal öt pontos távolságban lohol mögötte). A baszkok utoljára a 32. fordulóban, a Real Madridtól kaptak ki, így az elmúlt időben bukdácsoló és a kiesési zónához zuhanó Granada (14. hely, 37 pont – a Barca-verés utáni két forduló csúnya bukta, két vereség, 0-7-es gólaránnyal) ideális ellenfél a pontok gyarapítására.  

(Granada: Most már nem lehet elszórakozni, minden pont számít!)

Elolvadt a középmezőny. Istenem, csak hátra ne nézz!

Az élboly a BL- és az EL-helyekért elég sűrű, de utána már csak négy egylet alkotja a középmezőnyt (Valencia, 45 pont, Rayo, 43 pont, Celta, 43 pont, Levante, 42 pont). Nem csak a Granada van tehát nehéz helyzetben, az alsóház egy felbolydult méhkas. A 12. helyezett Espanyolig gyakorlatilag mindenki a biztos megmenekülést jelentő pontok behúzására hajt. Kezdjük alulról! A Betisre ugye már keresztet vetettünk, de a verdiblanco még sokaknak okozhat kárt. Például aktuális ellenfelének, a 18. Almeríának, mely a végére kipukkadt (ugyan az előző fordulóban győztek, de előtte négyszer kikaptak zsinórban). Az egymás ellen harcolók közé a tabellán beszorult Valladolid - ugye egy mérkőzéssel kevesebbet játszott (Real Madrid elleni előző forduló elmaradt, május 7-én pótolják) -  kilátásai borúsak: Espanyol, Betis, Granada a játékban felkínált sorrend és e csapatok közül kettőnek égetően kellenek a pontok.  Nem ködösítek, a liláknál nagy a baj. JIM együttese rengeteget esett vissza tavalyi teljesítményéhez képest, igaz, a keret változott. Ami JIM-nek a Levanténál összejött, itt zátonyra futott, így vélhetően csodára lenne szükség ahhoz, hogy a Pucela ne a Segundában folytassa.

(JIM - mák, csoda és kitartás kell! )

Az Osasuna és a Málaga saját stadionjában tehet sokat a megmenekülésért. Schusternek egy győzelem a hátra lévő három bajnokin szerződéshosszabbítást érhet, míg a Reyno de Navarrában két diadal minimum elkél a kategória megtartásához. Az andalúz kékeknél a bentmaradásáért még aggódó Elche vizitál, míg a Pamplónában a Valladolidot már kiherélő és az első osztályú tagságát biztosító Celta Vigo ránt pörölyt.        


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com