AJÁNLÓ
 
13:49
2015. 04. 24.
A héten spanyol sikerekkel folytatódtak az európai kupaküzdelmek, amik kedvező alapot nyújthatnak...
A bejegyzés folyatódik
 
13:49
2015. 04. 24.
Miben rejlik Cholo Simeone és az Atlético Madrid sikerének titka? Erre a kérdésre keresi...
A bejegyzés folyatódik
 
13:49
2015. 04. 24.
"Spanyolország braziljai" - ahogy a kanáriakat nevezik. Quique Setién 18 hónap alatt...
A bejegyzés folyatódik
 
13:49
2015. 04. 24.
Két és fél éve az Eibar a másodosztály legszerényebb csapataként lett bajnok, és...
A bejegyzés folyatódik
 
13:49
2015. 04. 24.
A Barca-Atlético akkor lett érdektelen, amikor épp érdekes lett volna, a Sevilla-Betis...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

33. forduló: A célok tisztázódtak

0 komment

A 33. fordulónak már úgy futunk neki, hogy az élbolyban szereplő csapatok bajnoki célkitűzései körvonalazódtak. Az már hetek óta nyilvánvaló, hogy a ligaelsőség a két gigász között fog eldőlni, ahogy az is egyre biztosabb, hogy az Atlétinek nem lesz riválisa a bronzéremért folytatott harcban. Az utolsó BL helyért csak látszólag jelentkezett be a Sevilla, hiszen az Európa Liga elhódítása hasonló privilégiummal kecsegtet. A Villarrealnak önmagát kell megerőszakolnia Európáért. Beharang(féleség).

 

Már negyed 12 körül az Eurosportra lőttem a TV-t, készülvén a Bajnokok Ligája elődöntőjének sorsolására. Mikor Gianni Infantino megjelent a fényesre polirózott fejével még nem, de az 'UEFA Europa League' felirat megpillantásával éreztem, hogy itt valami nem kóser. Tudniillik én sosem vártam meg a második számú európai kupasorozat menetrendjének alakulását, elvégre is kit érdekel, mikor az izgis részek már eldőltek. Nyilván az összes labdarúgásért rajongó embert, szóval az esetemben meginogni látszott a sportág iránti szenvedélyem. Aztán ma stabilizálódott a helyzet. Kis kedvcsináló, majd Napoli-Dnipro, Sevilla-Fiorentina. Fasza. Jó kis csörtének ígérkezik mindkettő, van spanyol érdekeltség és a döntő párosítás sem alakulhat szarul. Vicceskedtek még egyet a srácok, majd felcsendült a Bajnokok Ligája himnusza. Itt kapott el az érzés, hogy nagyon szép és jó volt eddig, de ez már más szint. Európa 4 legjobb csapata, a legjobb játékosok, a legnagyobb presztízs, a legnagyobb nézőközönség és a tökéletességre való törekvés. Most pedig képzeljük ide az összes létező és releváns közhelyet. A sorsolás alakulásába sok mindent bele lehet magyarázni, de Platini és a spanok újfent kísérletet tesznek arra, ami két éve csúnyán besült: összehozni a Clásicót a döntőben. Szerintem már mindenki unja ezt a párharcot, egy idényen belül bőven elég az a két bajnoki. Persze a Bayern és a Juventus kész átírni a forgatókönyvet, amit én személy szerint nem is bánnék. Eséylatolgatásba nem bocsátkoznék, de ha Guardiola olyan intenzitással és hittel küldi fel a csapatát, mint tette azt a Porto elleni visszavágó első félidejében, akkor nem sok keresnivalója lesz a katalánoknak. A másik oldalról nézve persze képzeljük el, ahogy a középpályáig feltolt bajor védelemre ráront a Messi-Neymar-Suárez támadótrió... A stílus feladása és az egyéni képességek jelenthetik a döntő faktort, egyébként 50-50%. A Juve-Real talán egy fokkal egyértelműbb, már csak azért is, mert a visszavágót Madridban rendezik. Cholo féle szervezettség, hatékony helyzetkihasználás és jó adag szerencse kellene a torinóiaknak ahhoz, hogy megállítsák az egók sokaságától újra önmagára találó Realt.

Talán elérkezett az idő, hogy rátérjünk a hétvégi beharangra, elvégre is ezért ültetek neki ennek a posztnak. Négy meccset mindenképp illik kiemelni az adott fordulóból, amit részletesebben is elemezni fogunk, a többi vagy abszolút érdektelen a bajnokság szempontjából, vagy a túlzott érdeklődés miatt nincs rá kapacitás (ilyen pl a Getafe-Levante).

Ha a 38 meccsből meg kellene nevezni egyet, amit a Barcelona semmilyen körülmények között nem akar lejátszani, vagy a maximális cél csupán annyi, hogy túl legyenek rajta, akkor az a Power 8 Cornella-El Pratban rendezendő barcelonai derbi. Ne kábítsuk magunkat, lesz itt minden: izmozás, durva belépők, alpári mozdulatok, színészkedések, piros lap, jogtalan de befújt büntető, szabálytalan de továbbintett eset a tizenhatoson belül, és persze felhevült szurkolói reakciók. Gólt direkt nem írtam... Az Espanyolnak idén is a biztos középmezőny jutott, komoly céljaik már aligha lehetnek. Leszámítva egyet. Pontot, pontokat rabolni a városi riválistól, ezzel hátrányos helyzetbe hozva őket a bajnoki címért folytatott versenyfutásban. Erre a fogadóirodákkal ellentétben reális esélyt látok, függetlenül attól, hogy Luis Enrique csapata kifogástalan állapotnak örvend. Ugyan a sevillai blama sokba kerülhet, de az inkább volt pillanatnyi kisiklás, mint egy formahanyatlás kezdete.  A Valencia elleni nyögvenyelős győzelem csak tovább erősítette a csapatot, a Chelseat kiejtő PSG lelépése pedig több, mint biztató. A tavalyi évet követően már így is sikerként könyvelhető el az idei szereplés, ám a barcelonai szimpatizánsok még a triplázás gondolatával is kacérkodhatnak. A bajnokságban viszont már nem fér bele több botlás, különben a Klasszikuson kiharcolt előnynek oda. A Barca kész a kihívásokra. A kérdés, hogy a világ  készen áll e a Barcára.

Az idei 8 próbálkozásból csupán egyszer sikerült a Real Madridnak legyőznie az Atléticót, de az az egy Bajnokok Ligája elődöntőt ért. Mindezt Modric, Bale, Benzema és Marcelo nélkül. Szezon végére tehát összekapta csapatát Ancelotti és ismét komoly esélyessé lépett elő mindkét fronton. Mikor nem volt az? Vasárnap a Balaídosban vizitálnak, ahol Berrizzo lelkes fiatalai - köztük a barcelonai focisuliból kibukó nebulók - várnak rájuk. A Celta teher nélkül, felszabadultan eshet neki a királyi gárdának, hiszen komolyabb mozgásterük már nincs a Ligában. Azonban pont a sajátos, őszinte futballjuk okozhatja a vesztüket, mert a Real konkrétan ezekre a csapatokra specializálódott. Éppen ezért lesz szükséges a 6 pont megszerzése az elkövetkezendő két fordulóban, mert a májusi menetrend sorsdöntő lehet a szezon egészét tekintve. Sorozatban Sevilla-Juventus-Valencia-Juventus a program...

A forduló meccsére is jó eséllyel pályázik a Sevilla-Rayo Vallecano. Paco Jémez látványosan tartja magát az erkölcseihez, miszerint a döntetlennel semmire sem megy a csapata: legutóbb augusztus 31-én játszott x-et a Rayo. A Pizjuánban sem túl valószínű ez a kimenetel, a gólok számában viszont nem ismerünk határokat. A Sevilla tegnap drámai végjáték után harcolta ki a továbbjutást Oroszországban, ahol a megmagyarázhatatlanul kevés szerephez jutó Kevin Gameiro volt a hős. A bajnokságban mindeössze háromszor lépett pályára kezdőként, mégis 7 gólnál jár, összességében pedig 15-nél. Unai Emery munkássága előtt le a kalappal, de a francia és Denis Suárez látványos mellőzését nyugodt szívvel számon lehetne kérni rajta. Az Európa Liga menetelés mellett a bajnoki szereplésükre is érdemes lesz figyelni, hiszen 2 pontra megközelítették a BL helyen tanyázó Valenciát. Azt viszont tudjuk, hogy idén már az EL győzelem is automatikus kvalifikációt jelent a nemzetközi porond elitjébe.

Talán egy kicsit kilóg a sorból a Real Sociedad-Villarreal, a két csapat formája miatt mindenképp szót érdemel az összecsapás. A sárga tengeralattjáró legutóbbi 6 fellépéséből egyet sem tudott megnyerni, pedig nem is olyan rég még arról írtam itt, hogy 18 tétmeccse nem talált legyőzőre. Lásd, így múlik el a világ dicsősége. Musacchio újabb sérülésével elveszítették a védelem oszlopát, a szezon felfedezettje Luciano Vietto pedig már több, mint egy hónapja nem találja a góllövő cipőjét. Ami még nem is lenne akkora baj, ha Uche és főleg dos Santos nem szenvednének mégnagyobb gólínségben... Szerencséjükre bebetonozták magukat a 6. helyre, ahonnan még a Málagának lenne esélye kibillenteni őket, de a 6 pontos difi jelentősnek tűnik - főleg, hogy a Villarreal össze fogja szedni magát, efelől ne legyenek kétségeink. A messzeföldön híres 'chosen one' elérte, hogy ne legyenek kiesési gondjai a Sociedadnak, de ez még minimális elvárásnak is kevés. Persze nem felejtjük el, hogy szezon közben vette át a baszkok irányítását, de sokkal többet nem látunk benne. Carlos Vela visszatérésének örülhet az Anoeta közönsége, de a Ligát érintő lényegi kérdéseknek már nincs hatásköre San Sebastiánban.

A 33. forduló további menetrendje:

Córdoba - Bilbao

Atlético Madrid - Elche

Getafe - Levante

Málaga - Deportivo

Almería - Eibar

Valencia - Granada

Friss hírek és érdekességek a facebook oldalunkon!


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com