AJÁNLÓ
 
14:00
2017. 03. 21.
Néhány hete sokan már lefutottnak tekintették a spanyol bajnokságot. Néhány hete az...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2017. 03. 21.
A 27., hétközi forduló két pénteki mérkőzéssel indult el, melyen a hazai csapatok...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2017. 03. 21.
Pepe Mellel a galiciaiak sokáig veretlenek maradtak a La Ligában. A Mel-projekt szép ívet...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2017. 03. 21.
A BL- és EL-hullámvasút pszichedelikus körforgása után túrjuk be ismét a fejünket...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Setién távozásával a tiki-taka is elillan a szigetről?

0 komment

Quique Setién Las Palmas La Liga Gran Canaria tiki-taka derbi gallego

„Spanyolország braziljai” – ahogy a kanáriakat nevezik. Quique Setién 18 hónap alatt a bajnokság legszórakoztatóbb csapatává faragta a Las Palmast, de az utóbbi időben annyira elmérgesedett a helyzet az edző és a vezetőség között, hogy szombat délben Setién bejelentette, az idény végén távozik.

Az Atlético Madrid először nyert rangadót, Pepe Mel pedig a Barcelona legyőzése után a szezon legfontosabb meccsét veszítette el. Ez történt a 28. fordulóban.

 

„Hogy jól érzem-e magam a Las Palmasnál? Nem egészen” – nyilatkozta Quique Setién a Villarreal elleni győzelem után, majd szombat délre összehívta az újságírókat az Estadio Gran Canaria-stadion sajtótermébe, hogy hivatalosan is bejelentse, nem hosszabbítja meg a nyáron lejáró szerződését. „Ma reggel közöltem a döntésemet az elnökkel és a szakmai stábbal, miszerint a szezon végén elhagyom a Las Palmast. Nem tudom elégszer megköszönni Luis Helguerának, Toni Cruznak, Patricio Vinayónak, és természetesen az elnöknek, Miguel Ángel Ramíreznek, hogy megadták nekem a lehetőséget. Sohasem fogom elfelejteni, hogy 18 hónapja kiemeltek a munkanélküliségből – kezdte Setién. – Arra kértem a játékosaimat, hogy a szezon hátralevő részében nagyobb szívvel, nagyobb profizmussal játsszanak, mint valaha. Tegyék büszkévé a szurkolókat. A közös kaland nem volt túl hosszú… vagy mégis, nem tudom, de ez a két év kitörölhetetlen emlék lesz számomra. A győzelmek, amikor együtt örültünk, és a vereségek, amikor együtt sírtunk”.

Setiént a játékos évei alatt tehetséges középpályásnak tartották, a spanyol válogatott tagjaként megjárta az 1986-os világbajnokságot is, de ott egyetlen meccsen sem lépett pályára. Mindig is nagy csodálója volt a Barcelonának, ahogy ő fogalmazott, a kisujját is odaadta volna, hogy Johan Cruyff Dream Teamjében játszhasson.

Quique Setién Las Palmas La Liga Gran Canaria tiki-taka derbi gallego

Setién bevallottan nem ambiciózus ember, nem hajtja semmilyen versenyszellem, és sohasem álmodott arról, hogy egyszer edző lesz. A jelenlegi segítője, Eder Sarabia viszont másként látja: „Makacs… és bár nem úgy tűnik, maximalista ember.” Az edzősködést csak azért kezdte el, hogy valamiből megéljen. Dolgozott a Racing Santandernél, a Poli Ejidónál, a Lugónál és a Logronésnél – utóbbinál hét hónapig ingyen. Pár hétig irányította Egyenlítői-Guinea válogatottját is, de ezt az időszakot „jelentéktelen” fejezetként tartja számon az életében.

2015. október 18-án, a Getafe elleni 4–0-s vereséget követően a Las Palmas menesztette Paco Herrera vezetőedzőt, akinek irányításával a csapat 14 év után jutott fel ismét az élvonalba. A csapat ekkor öt ponttal a 19. helyen állt. A szakmai vezetés az 57 éves Quique Setiénben látta a megoldást, akinek ez az első megbízatása spanyol első osztályban. Az új edzővel megtáltosodtak a kanáriak, 2016. február 26. és április 11. között hét meccsből hatot megnyertek, amire akkor rajtuk kívül csak a Real és az Atlético volt képes. A szezont végül a 11. helyen fejezte be a Las Palmas.

„Nem könnyű megtalálni azt a helyet, ahol megértenek téged” – mondta egyszer Setién. A forró és száraz Gran Canarián, ahol ugyanolyan könnyedén és ösztönösen játsszák a futballt, mint Brazíliában, megtalálta ezt a helyet. Ahol a futball kikapcsolódás, élvezet, lúdico. Ahol sokat futva, gyorsan, mégis precízen játszanak, ahol a mezőnyfölény és a labdabirtoklás sohasem megy át unalmas tili-toliba. „A stílusom nem tanítható” – vélekedett. Setién direkt kéri a játékosaitól, hogy önálló döntéseket hozzanak a pályán, és első szándékból cselekedjenek. A szemléletmódja a szenvedélyéből fakad. Setién imád sakkozni, játszott már Garry Kasparovval és Anatoly Karpovval is – a szakma két nagyágyújával. „A sakk segít nekem megérteni a futballt.”

Quique Setién Las Palmas La Liga Gran Canaria tiki-taka derbi gallego

A kanáriak elmúlt négy meccsének eredménye: 3–3, 5–2, 3–4, 1–0. A Villarreal ellen 61%-ban birtokolták a labdát, 561 passzuk és 19 kapura lövésük volt. Tiki-taka – ahogy Kevin-Prince Boateng mondta tavaly, amikor még azt sem tudta, hogy hol van Las Palmas a térképen. Náluk több gólt csak a Barcelona, a Real Madrid, a Sevilla és az Atlético rúgott – az a négy csapat, amelyik ott volt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

A pénteki meccs után arról szóltak a hírek, hogy volt egy kisebb balhé az öltözőben. Lemos bevert egy ajtóüveget, Livaja a földre hajította a mezét, és több játékos is úgy ment haza, hogy le sem fürdött, csak összepakolt és elhagyta a stadiont. A szakadás a keret egy része és a mester között odáig vezetett, hogy másnap Setién bejelentette a távozását. A Marca viszont arról írt, hogy már jó ideje semmilyen kapcsolat nincs Setién és Toni Cruz (sportigazgató), valamint Luis Helguera (technikai vezető) között. A szakmai vezetés úgy érzi, hogy Setién belekontárkodik a munkájába, Miguel Ángel Ramírez elnök pedig nem akar ekkora hatalmat engedélyezni a vezetőedzőnek. Setién azoknál veszítette el elsőként a bizalmat, akik 2015 októberében megadták neki. „Az ellentétek mostanra leküzdhetetlenné váltak” – mondta a szombati sajtótájékoztatón.

A 28. fordulóban történt még:

Tavaszra összekapja magát az Atlético? A BL-továbbjutás után a közvetlen rivális Sevillát verte 3–1-re a Vicente Calderónban, ahol Apák napja alkalmából a szurkolók De padres a hijos!, azaz szülőkről a gyerekekre (szálló hagyomány) feliratú transzparenssel várták az öltözőből kivonuló játékosokat. Simeone csapatának ez volt az első(!) győzelme, amit a bajnokság első hét helyezettjének valamelyike ellen ért el. Sampaoli két hét alatt elveszített mindent: kiesett a Bajnokok Ligájából, és a bajnoki címről szövögetett álmoknak is annyi. „Ha reálisan nézzük, kiszálltunk a bajnoki versenyfutásból. Mostantól azért küzdünk, hogy automatikusan kvalifikáljuk magunkat a Bajnokok Ligájába” – mondta.

Griezmann szabadrúgásától még mindig rezeg a léc a Calderónban.

Quique Setién Las Palmas La Liga Gran Canaria tiki-taka derbi gallego

Sorstalanság! „Ti nem azért vagytok a futballban, hogy szenvedjetek. Arra ott vannak az edzők” – mondta Pepe Mel a játékosoknak, miután átvette a Deportivo irányítását Gaizka Garitanótól. A 24. forduló után a Depor mindössze két pontra volt a kieséstől. Pepe Mel nem taktikai, hanem érzelmi küldetésnek nevezte a csapat felélesztését. Pedro Mosquerával és Alex Bergantinosszal beszélt először, a helyi srácokkal, akikben lángol a deportivismo. Az ő meggyőzésük volt a kulcs. Az új edzővel a kispadon a Depor négy meccsen át volt veretlen, ikszelt az Atlético Madriddal és megverte a Barcelonát. Mindez persze „semmit sem ér” akkor, ha elveszíted a galíciai derbit. Márpedig Pepe Mel elveszítette, Toto Berizzo Celtája – amely az utóbbi időben látványosan tesz a bajnoki meccsekre az Európa Liga miatt –, Iago Aspas góljával megnyerte a derbi gallegót. Fernando Baiano óta (2006/2007) Aspas az első Celta-csatár, aki elérte a 15 gólos határt a La Ligában.

„Két lövésből rúgtak két gólt” – Aritz Aduriz röviden összefoglalta, hogy miért halálos idén a Real Madrid. A Bilbao 201 nap után szenvedett vereséget hazai pályán, legutóbb a Barcelona tudott nyerni 1–0-ra a San Mamésben augusztus 28-án.

Az ellenfelet megtapsolta, a sajátját kifütyülte a Camp Nou közönsége. A csereként beállt André Gomest – aki lezárta az amúgy végig nyitott és lüktető meccset – Piqué vette a védelmébe: „Aki azért jönne a meccsre, hogy kifütyülje a játékosokat, inkább maradjon otthon” – mondta. A Barca 28-szor lőtt kapura, de a 3-4-3-as rendszer hiányosságai kiütköztek a Valencia gyors szélsői ellen: Voro csapata csak elvétve ért fel ter Stegen kapujához, de akkor rendre gólhelyzetet alakított ki. A katalánok talizmánja továbbra is makulátlan, Umtitivel a pályán mind a 17 bajnokiját megnyert a Barca.

Quique Setién Las Palmas La Liga Gran Canaria tiki-taka derbi gallego

Hét perc alatt három gólt rámolt be a Gijón a Granadának, amivel megfordította a kiesési rangadót, de Rubí csapata még is így is öt pontra van a bent maradást jelentő 17. helytől. Az Osasuna ismét kikapott, és már 20 meccse nyeretlen a bajnokságban. A sportigazgatóból lett edző, Petar Vasiljevic a szezon során már kirúgta Enrique Martínt és Joaquín Caparróst, most itt az ideje, hogy saját magának is ajtót mutasson. A Betis ellen benyelt kettővel már 67 kapott gólnál tart a csapat, ami a legrosszabb mutató az öt topligát figyelembe véve.

Eredmények


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com