AJÁNLÓ
 
00:00
2017. 02. 07.
Az első tizenpár forduló után tömegesen temettük a Córdobát, hogy semmi esélyük bent maradni,...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2017. 02. 07.
Pepe Mellel a galiciaiak sokáig veretlenek maradtak a La Ligában. A Mel-projekt szép ívet...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2017. 02. 07.
"Spanyolország braziljai" - ahogy a kanáriakat nevezik. Quique Setién 18 hónap alatt...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2017. 02. 07.
A BL- és EL-hullámvasút pszichedelikus körforgása után túrjuk be ismét a fejünket...
A bejegyzés folyatódik
 
00:00
2017. 02. 07.
Na igen, a jó öreg Granada. Hol egy kupac szedett-vedett, castingról behívott srácok...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legkisebb spanyol csapat rárúgná az ajtót Európára

0 komment

Eibar Mendilibar La Liga Garitano Barca Európa Liga Ipurúa

Két és fél éve az Eibar a másodosztály legszerényebb csapataként lett bajnok, és csak egy baszk férfi kezdeményezése miatt indulhatott el az élvonalban. Kilenc hónappal később a 81 lehetséges kimenetel sem segített a bennmaradásban, a Barca hanyagsága miatt az Eibar kiesett. Vagyis mégsem. Az Elche visszasorolásával az Eibar maradt az első osztályban, és az új edző érkezése óta már a nemzetközi porond is lőtávolon belül van.

 

2015. május 23. A szezon utolsó fordulója. A Córdoba már biztos kieső, a másik két hely elkerüléséért még négy csapat küzd: az Almería (32p), az Eibar (32p), a Deportivo (34p) és a Granada (34p). A kiesés elleni harcnak 81 lehetséges kimenetele van. Az Almería a Valenciával, a Deportivo a már bajnok Barcelonával, a Granada az Atléticóval játszik. A legkönnyebb dolga az Eibarnak van, mely a Córdobát fogadja.

Az Eibar 34 perc után 3–0-ra vezet, az Almería és a Granada ikszre, a Depor vesztésre áll. Ekkor az Almería és a Depor a másik két kieső. Egy órányi játék után a helyzet változatlan, leszámítva, hogy a Depor már kétgólos hátrányban van a Barca ellen. Az Eibar szurkolók megkönnyebbülve sóhajtanak fel az Ipurúában, ám a történetnek még közel sincs vége. A 67. percben Lucas Pérez szépít a Camp Nouban, majd nyolc perccel később Diogo Salomão szabadrúgásból egyenlít. „Egy gól a Barca–Deporon megmente minket, igaz?” – kérdezősködik Gaizka Garitano, az Eibar edzője a kispad környékén. Egy Barca góllal az Eibar bennmarad, a Depor kiesik. Ha a Depor nyer, 37 pontja lesz, a Granadának és az Eibarnak 35. Pontegyenlőség esetén a csapatok egymás elleni eredménye számít, csakhogy az Eibar és a Granada két döntetlent játszott egymással (1–1 és 0–0). Ilyenkor a gólkülönbség dönt, az pedig az Eibarnak kedvez. Az eredmények viszont nem változnak, a Depor és a Granada ikszel, az Eibar győz, így mindhármójuknak 35 pontja van. A három csapat egymás elleni eredményét figyelembe véve így néz ki a minitabella: Depor 7 pont, Granada 6 pont, Eibar 2 pont. A Córdoba és az Almería mellett az Eibar a harmadik kieső.

Eibar Mendilibar La Liga Garitano Barca Európa Liga Ipurúa

Az Eibar játékosai a Córdoba elleni meccs után (2015)

Az Ipurúa közönsége tapsol, de az Eibar játékosok leszegett fejjel ballagnak be az öltözőbe. „Szörnyű érzés. Megérdemeltük volna a bennmaradást” – mondta a meccs után Garitano, akinek irányításával az Eibar először jutott fel az élvonalba 2014-ben. Garitano a kiesés után lemondott, döntését azzal magyarázta, hogy kudarcot vallott.

A szurkolók mentették meg az Eibart
A spanyol futballtörvény kimondja, hogy az átláthatóbb klubvezetés érdekében minden első- és másodosztályú csapatnak együtt kell működnie a Sociedad Anónima Deportiva társasággal (történelmi okok miatt kivétel ez alól a Barcelona, a Real Madrid, a Bilbao és az Osasuna). Ahhoz, hogy az Eibar megfeleljen a követelményeknek, jelentős pénzre volt szüksége. Egy baszk férfi indította el a Defiende al Eibar nevű kezdeményezést, amely lehetővé tette a szurkolóknak, hogy részvényeket vásároljanak a klubból, pénzügyi befektetés gyanánt. Arra figyeltek, hogy 100 ezer eurónál nagyobb szeletet senki se sajátíthasson ki – így próbálták megóvni a klubot az üzérektől. Nagyjából tízezer ember vásárolt részvényt világszerte, köztük Xabi Alonso és Asier Illarramendi is.

Két héttel a drámai végjáték után, a 13. helyezett Elchét 3,6 millió euró be nem fizetett adó és egyéb financiális problémák miatt visszasorolták a másodosztályba. A 18. Eibar ezzel megmenekült a kieséstől.

Garitano helyére José Luis Mendilibar érkezett, és vele egy teljesen új szemléletmód. Garitano Eibarja unalmas csapat volt, se védekezni, se támadni nem tudott igazán. 38 meccsen mindössze 34 gólt lőtt (összehasonlításul: a jelenleg futó szezonban 21 bajnokin 32 gólt lőtt). Mendilibar egy magas intenzitású 4-2-3-1-et játszik, ami magában hordozza a Garitano-csapat védekező erényeit, de támadásban sokkal agresszívabb és kombinatívabb. Bár tavaly az Eibar volt a legpontatlanabb csapat a bajnokságban (68%), és a labdát is csak 46%-ban birtokolta átlagban, az őszi szezont az Európa Ligát érő 6. helyen zárta, megelőzve a Sevillát és a Bilbaót. Mendilibar hipszerfocija pont azért működik, mert merőben eltér a spanyol bajnokságban megszokottól.

Tavasszal a megszerezhető 57 pontból csak 13-at tett zsebre az Eibar, de a szezont így is a 14. helyen fejezte be. Az egy éve már a másodosztályra készülő csapat – amely nem csak az élvonalban, de a másodosztályban is a legkisebb klubnak számít(ana) – egy parádés félszezonnak köszönhetően bennmaradt a La Ligában.

Eibar Mendilibar La Liga Garitano Barca Európa Liga Ipurúa

José Luis Mendilibar

A nyáron nagy volt a jövés-menés az Eibarnál, de a csapat szinte gólra pontosan ugyanazt az eredményt produkálja, mint tavaly ilyenkor. Huszonegy fordulót követően csupán három pontra van az Európa Ligát jelentő hatodik helytől. A 6500 férőhelyes Ipurúa szinte bevehetetlen erődként szolgál Gipuzkoa tartományban, ahol csak az Osasuna, az Atlético és a Barcelona tudott nyerni. A Sociedad, a Villarreal, a Celta és a Valencia is megégett itt, a Sevilla pedig hiába játszhatott emberelőnyben majd’ egy félidőn keresztül, az 1–1-es döntetlen Sampaoliékra nézve volt hízelgő.

A hétvégén a Valenciának lőtt négyes úgyis bombameglepetés, hogy Soler kiállítása miatt egy félidőt emberelőnyben játszott az Eibar. 1935 után először fordult elő, hogy a Valencia úgy kapott ki legalább négy góllal hazai pályán, hogy nem a Barca vagy a Real volt az ellenfél. „Az emberek keveset beszélnek rólunk, pedig jól végezzük a dolgunkat” – mondta a két gólt szerző Sergi Enrich a meccs után.

Igaza van.

Amiről még érdemes beszélni…

1) Chen Yansheng 2015-ben azzal a céllal vásárolta fel az Espanyolt, hogy mielőbb BL-résztvevő csapatot farag belőle. Úgy tűnik, hogy a kínai dollármilliárdos nagyot húzott Quique Sánchez Floresszel, aki a nehézkes szezonkezdet után rendesen összerántotta az Espanyolt. A katalánok a legutóbbi három bajnokijukat megnyerték, erre legutóbb a 2012/2013-as szezonban volt példa.

Eibar Mendilibar La Liga Garitano Barca Európa Liga Ipurúa

Szinte biztos, hogy láttam már a Blaha-aluljáróban

2) A decemberben hererákkal diagnosztizált Yeray Álvárez kezdőként tért vissza a Barcelona ellen.

3) Fernando Torres 2001. május 27-én debütált az Atlético Madridban a Leganés ellen. Szűk 16 évvel később ő lőtte az Atlético történetének 4500. gólját a spanyol élvonalban. A Leganés ellen.

4) A Valencia vezetését többször bíráló Mario Kempes – a klub élő legendája és tiszteletbeli nagykövete – a Twitter-csatornáján jelentette be, hogy a klub megfosztotta tisztségétől.

5) A Galíciát sújtó ítéletidő a Riazor és a Balaídos tetőszerkezetét is megrongálta, így biztonsági okokból elhalasztották a Deportivo–Betis és a Celta Vigo–Real Madrid meccseket. Utóbbi azért érdekes, mert a sűrű versenynaptár miatt egyelőre nem találnak időpontot a pótlásra (a Celta a Király-kupában és az Európa Ligában, a Real a BL-ben érdekelt). Mindenesetre a Celta kipihenten várhatja a szerdai kupavisszavágót az Alavés ellen.

6) Kilátástalan helyzetben az Osasuna. Az idén már a harmadik edzőjüket fogyasztó navarraiak 13 meccse nem nyertek a bajnokságban, ami negatív rekord a klub történelmében. Vasárnap Kenan góljával még vezettek a San Sebastiant is elérő viharban, de a Sociedad a második félidőben 10 perc alatt megfordította a meccset, és továbbra is tartja a lépést az Atléticóval.

Eibar Mendilibar La Liga Garitano Barca Európa Liga Ipurúa

Életkép az Anoétából

7) Luis Enrique NYOLCSZÁZHARMINCHAT nap után cserélte le Messit taktikai megfontolásból.

8) 525 nap után maradt gólképtelen a Sevilla a Ramón Sánchez Pizjuánban. Asenjo tizenegyest is fogott, de igazán nagyot Ben Yedder és Iborra fejesénél kellett védenie. Továbbra is a Villarrealé a legjobb védelem a bajnokságban, de európai viszonylatban is csak a Bayernnek van kevesebb kapott gólja.

Eredmények


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com