AJÁNLÓ
 
11:18
2015. 05. 17.
Na igen, a jó öreg Granada. Hol egy kupac szedett-vedett, castingról behívott srácok...
A bejegyzés folyatódik
 
11:18
2015. 05. 17.
Minden szempár a Real Madridra szegeződik a La Ligában, hiszen történelmi lépés előtt...
A bejegyzés folyatódik
 
11:18
2015. 05. 17.
Jön a 11. forduló! BL-ből, EL-ből lógó nyelvvel visszakullogó csapatokkal. Minden...
A bejegyzés folyatódik
 
11:18
2015. 05. 17.
A La Masía és a La Fabrica megítéléséről, azaz a Barcelona és a Real Madrid utánpótlás-központjainak...
A bejegyzés folyatódik
 
11:18
2015. 05. 17.
A Barca-Atlético akkor lett érdektelen, amikor épp érdekes lett volna, a Sevilla-Betis...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

37. forduló: Baljós árnyak

0 komment

Nem lesz sztrájk! - hirdették a spanyol lapok csütörtök délben, miután a spanyol legfelsőbb bíróság illegálisnak ítélte meg a beharangozott tüntetést. A történet rendkívül egyszerűen, néhány mondatban is prezentálható, ugyanakkor a megoldás – az emberi hülyeségnek büszkeségnek köszönhetően – baromira összetett. Hajtás után némi fejtágítás a sztrájkról, majd a 37. forduló meglepően sok tétmeccsel.

 

Mint tudjuk, az RFEF (spanyol futballszövetség) – mivel a spanyol sportminisztérium kihagyta őket többek közt a TV jogokról szóló törvény megalkotásából – május 16-án felfüggesztette az országos futballsorozatot Spanyolországban. A két fél között már régóta megy a civódás, és Villar (az RFEF elnöke) még januárban megígérte, hogy ha továbbra is ilyen lesz a kormány hozzáállása, lehúzza a liga rolóját.

Javier Tebas (LFP) - Luis Rubiales (AFE) - Angel Villar (RFEF)

A minisztérium által meghozott törvény egyébként arról szól, hogy a spanyol liga a 2016/17-es szezontól központilag adná el a TV-s jogokat német és angol mintára, ami azt jelentené, hogy a kisebb csapatoknak is jelentősen több pénz jut majd. Az LFP (spanyol profi liga) természetesen támogatja a régóta várt törvénymódosítást, tehát ők szépen felsorakoztak a spanyol sportminisztérium mögé, azonban az RFEF sem maradt egyedüli ellenállóként. Az AFE (a hivatásos labdarúgók érdekvédelmi szervezete), akik igazán megérdemelnének némi részesedést a tortából, szintén bejelentették részesedési igényüket, s bár az indítékuk teljesen más, de beálltak Villar elnök mögé. (Az AFE elsődleges feladata az, azon túl, hogy jogi segítséget nyújt a labdarúgók számára klubjukkal vagy a szövetséggel szembeni vitás kérdések esetén, hogy a szerencsétlenül járt sportolók karrier utáni lehetőségeit, életkörülményeit javítsa átképzésekkel, tanulás támogatásával, stb.) 

A hab a tortán, ami az egész helyzetet még jobban bonyolítja, az a Javier Tebas (LFP) és Villar (RFEF) közötti, a spanyol sajtó által csak finoman mély ellenszenvnek titulált viszony. Az mindenki számára bizonyos volt, hogy az egész országra kiterjedő sztrájk bejelentése finoman szólva is túlzás volt, s mivel a két (négy) fél között lehetetlennek tűnt a megegyezés (RFEF, AFE vs. LFP, Spanyol Sportminisztérium), a spanyol legfelsőbb bíróságnak kellett kezébe venni a liga sorsát. 

Csütörtök délben aztán - micsoda meglepetés - érkezett is az ítélet, az AFE és az RFEF jogtalanul szervezte a sztrájkot, így a hátralévő két fordulót és a spanyol kupadöntőt haladéktalanul le kell játszani. Természetesen a történetnek ezzel még nincs vége, de mi nézők talán nem kell, hogy továbbra is részesei/károsultjai legyünk ennek a színjátéknak. Nem hiába mondják arrafelé, "a spanyol labdarúgást zsenik játsszák, de idióták irányítják".

Jöjjön a 37. forduló:

Hogy senki ne kerüljön hátrányba a kialakult cirkusz miatt, a bíróság úgy döntött, a fordulót az összes csapat ugyanabban az időpontban kell, hogy lejátssza (vasárnap, 19:00). Ez alapján természetesen mi nézők szívjuk meg a dolgot legjobban, hisz az eredetileg négy naposra tervezett játéknapot 2 óra alatt lezavarják a csapatok, de legalább lesz miért/kikért szorítani, szóval tessék választani... , ha tudtok:

Atletico Madrid - Barcelona

Kezdésnek máris itt a forduló rangadója, ahol a Barca akár bajnoki címet is ünnepelhet a játéknap lefújásakor. A sors fintora, hogy a tavalyi szezonban az Atletico épp a Camp Nouban biztosította be az elsőségét, s nyerte meg a ligát heroikus küzdelemben, de mint tudjuk, a sors fair, a blaugranának most itt az alkalom a "törlesztésre". A katalánoknál Suarezen kívül mindenki egészségesen várja a párharcot, míg hazai oldalon Tiago eltiltása miatt kell csak aggódnia Simeonénak. Xaviék természetesen minél hamarabb le akarják zárni a ligát, Cholóról meg tudjuk, hogy nem az az édibédi fajta, aki tálcán nyújtja majd át a három pontot. Ebből még akár komoly kis ütközet is lehet. Lesz is!

Variációk a ma estére:

A döntés az utolsó fordulóra marad, ha
- a Barca döntetlenezik, a Real Madrid nyer,
- a Barcelona veszít, a Real Madrid nyer vagy döntetlenezik.

Az FC Barcelona megnyeri a ligát ebben a fordulóban, ha
- az FC Barcelona nyer,
- az FC Barcelona döntetlenezik, a Real Madrid döntetlenezik, vagy kikap,
- az FC Barcelona és a Real Madrid is veszít.

Deportivo La Coruna - Levante

A Barca szurkolók mellett szinte 100 %, hogy a Depor szimpatizánsok is Messiéknek fognak szurkolni, hisz a Depornak minden egyes pontra szüksége van a bentmaradáshoz, s hogy ez megtörténhessen, az utolsó fordulóra már jobban szeretnének egy erősen B csapatos FC Barcelonát kapni. De ne szaladjunk ennyire előre, hisz először otthon kell megcsípniük a Levantét, akik szinte már biztos bennmaradók, bár a 3 pont nekik sem ártana, hogy ne kelljen sziszegve várni, a 38. fordulót. 

Getafe - Eibar / Real Sociedad - Granada

Amit a Deportivóról elmondtunk, ugyanúgy igaz az Eibarra és a Granadára is. Picivel nagyobb esélye a túlélésre talán a baszk törpeklubnak van, ugyanis hétvégén ahhoz a Getaféhoz mennek látogatóba, akik 5 ponttal állnak a baszkok előtt, és az év végére igencsak széthullott a játékuk, ráadásul Yoda, Lafita, Valera és Alvaro Vazquez is hiányozni fog a madridi keretből. Az Eibar egyébként az utolsó mérkőzését majd a már agyhalott Cordoba ellen játszhatja odahaza a lakótelepen, amire azért nagy az esély, hogy behúz majd. A Granada, ezzel szemben Moyes Sociedadjához látogat, ami sosem könnyű terep, a zárófordulóban pedig az Atleticót várják majd csuszára. Hiányzókból a vendégeknél akad dögivel, hisz Colunga és az első gólját szerző Insúa mellett Murillo, Silvestre és Marreh sem áll majd Sandoval rendelkezésére.

Elche - Athletic Bilbao

Az Elche lehet ennek a szezonnak a nagy nyertese, vagy a vesztese. Matematikailag még a múlt héten bebiztosították a bennmaradásukat, de tartozásaik miatt a spanyol futballszövetség a megszerzett pontoktól függetlenül száműzheti őket a Liga Adelante csapatai közé. A dolog pikantériája, hogy a csapat sorsáról szóló döntést csak a 38. forduló után hozzák meg. La Liga Loca. A Bilbaónak azonban elég csak a focival foglalkoznia, és tövig nyomni a gázpedált, hogy egy esetleges Sevilla EL duplázásnak köszönhetően elérve a 7. helyet, jövőre újra nemzetközi porondon szerepelhessenek.

Jonathas többek közt Simeone érdeklődését is felkeltette

Villarreal - Malaga

Ehhez persze a Malagának is lesz egy-két szava, akik szintén igényt tartanának a Villarreal mögötti pozícióra. Más dolguk nincs is, mint idegenben legyőzni az év végére széthulló sárgákat. Hazai oldalon óriási pluszt jelenthet Bruno Soriano visszatérése, amire nagy szükség is van a 7 sérült/eltiltott játékossal mellett. A középhátvédek is lassan mind elfogynak, ráadásul Erik Bailly kétségessé váló játéka miatt az eredetileg a jobb oldalon bevethető Mario Gasparnak kell a védelem tengelyébe ugrani. Talán nem is volt olyan jó ötlet eladni Gabriel Paulistát...

Espanyol - Real Madrid

Madridban a helyzet... hm… nem kellemes. Nagyjából egyetlen hét alatt sikerült szinte minden kupaszerzési esélyt elbukniuk, így aztán Carlo Ancelotti menesztése nem is lenne akkor meglepetés. A fővárosban azt rebesgették, ha az olasz nem jut túl a Juventuson, Perez máris katapultálja a mestert Csizmaországba, a helyére pedig Zizout ülteti majd. Az, hogy mikor teszi ezt meg az elnök úr szinte tökmindegy, mivel a 2. hely szinte már fix, (bár matematikailag még él az esély a bajnoki címre), Ancelottit pedig a Valencia meccs után történtek miatt eltiltották az utolsó két fordulótól. Lehetne okokat felsorolni, bűnbakokat keresni, teljesítményeket megkérdőjelezni, de ahhoz kétség sem férhet, hogy a háromszoros BL győztes mester nyakig sáros a keret fizikai felkészítésében/rotálásában. Utoljára persze a remény hal meg, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy az Espanyolt igyekeznek majd kétvállra fektetni Ramos, Kroos, Modric, Carvajal és Pepe hiányában is. A barcelonai MTK elméletileg még versenyben van a 7. helyért, de nehéz elképzelni, hogy a hátralévő két fordulóban megelőzzék a Malaga-Bilbao párost. Mindenesetre érdekes lenne, ha a városi rivális kaparná ki újra a gesztenyét a Barcának. (megj.: Carvajalt, Pepét és a német irányítót is összedrótozták a mérkőzésre!)
Sevilla - Almeria

Szép idők járnak Sevillában. A már sokszor sokak által lesajnált Emery újra EL döntőbe vezette a Sevillát, ahol majd május 27-én az ukrán Dnipro ellen kell megküzdeniük a trófeáért, és az ezzel járó BL indulásért! Ráadásként még a bajnokságban is versenyben állnak a 4. helyért a Valenciával, de ennek eléréséhez egy kisebbfajta csodára lenne szükségük. Bármi is lesz a vége, Emery és Monchi megint pazar munkát végeztek Sevilában. A vendégeknél Sergi Barjuán ígéretet tett az Almería bennmaradására, és mi tényleg nagyon örülünk, hogy ennyire pozitívan áll hozzá a mester, de megemeljük a kalapunkat, ha a Sevilla-Valencia duótól sikerül több mint 1 pontot rabolni.

Valencia - Celta Vigo

A Valencia C.F., alias Peter Lim Project, év elején a 4. helyet célozta meg, s ezt úgy fest sikerrel is abszolválja Nuno mester legénysége. A Vigo szintén a népszerű hetedik hely után nyújtózkodik, de a 10 meccses bénázási sorozatnak hála óriási mákra lenne szükségük ahhoz, hogy meglegyen a nemzetközi porond. Sérültekből/eltiltásokból talán ők állnak a (Villarreal mellett) a legrosszabbul, ugyanis a kezdő csatárduójuk mellett (Larrivey, Nolito) Cabral, Hugo Mallo, Radoja, és Alex Lopez sem áll majd Berizzo rendelkezésére. A bőrüket biztosan nem adják majd könnyen, de a Valencia ezt hazai pályán nagy valószínűséggel behúzza, s ezzel véglegesen befészkeli magát a BL selejtezőt érő utolsó pozícióra. (megj.: Larrivey, Nolito és Hugo Mallo is megkapta a mérkőzés előtt az orvosi zöldet)

Cordoba - Rayo Vallecano

A Rayónál egyetlen kérdés maradt, marad-e Paco jövőre is a darazsak edzője, vagy nem. Bejelentést csütörtökre várunk, a Cordobának pedig köszönjük, hogy itt jártak, és sok szerencsét kívánunk a segundában. 


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com