AJÁNLÓ
 
11:05
2017. 01. 15.
Na igen, a jó öreg Granada. Hol egy kupac szedett-vedett, castingról behívott srácok...
A bejegyzés folyatódik
 
11:05
2017. 01. 15.
Voro, már megint Voro. Immáron ötödször. A Valencia-család méltán elismert tagját,...
A bejegyzés folyatódik
 
11:05
2017. 01. 15.
A Barca-Atlético akkor lett érdektelen, amikor épp érdekes lett volna, a Sevilla-Betis...
A bejegyzés folyatódik
 
11:05
2017. 01. 15.
A hétközi európai hepaj után halad tovább a bajnokság és már lassan mondhatjuk, hogy...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pitarch:  Nem tudtam tovább képviselni, amiben nem hiszek!

0 komment

Valencia Pitarch interjú krízis

Teljes a zűr Valenciában: harmadik edzőjét tapossa a klub, mely jelenleg a kiesés ellen menekül. A múlt héten az együttes sokat kritizált sportigazgatója, García Pitarch is bedobta a törölközőt (január 7-én mondott le), ráadásul az átigazolási időszak közepén. Lemondásának okait egy sajtótájékoztatón ismertette, mellyel újabb fejezetet nyitott a lezüllesztett Valencia vergődésében. Interjúrészlet.

 

Mi áll a távozás hátterében?

Nehezen jutottam elhatározásra, mert elkötelezett Valencia-szurkoló vagyok. Régóta érlelődött bennem a döntés, régebb óta, mint hogy Prandelli (az olasz trééner december 30-án intett búcsút a klubnak - szerk.) bejelentette lemondását. De hogy ne kerüljen meg a konkrét választ, távozásom motívuma roppant egyszerű: nem tudom tovább képviselni azt a projektet, amiben már magam sem hiszek. Követtem el hibákat, az egyik közülük az, hogy ezt a döntést nem hoztam meg korábban.

Mi a kiábrándulás konkrét oka?

Ha vissza tudnék menni az időben, jobban meggondolnám, mint mondok Layhoon Channak (Peter Lim első embere a klubnál, az elnöknő - szerk.) az első találkozásunk alkalmával. Akkor annyit kérdezett, vállalom e a kihívást, amire egyértelmű igennel feleltem. Talán azt nem hangsúlyoztam eléggé, villámhárítóként nem akarok résztvenni a projektben... Világossá tettem, fontos döntéseket kell meghozni az előttünk álló időben és megoldásokat kell találni a klubot érintő égető kérdésekre. E megbeszélés során kikérték a véleményem Jaume Ortíról (a Valencia korábbi elnöke, akitől az új vezetés megvonta a belépőt a Mestallába, s ezzel kiváltotta az ultrák haragját - szerk.) is, akivel kapcsolatban kifejtettem, fontos lenne a valencianismo számára, hogy oly fontos jelképeket, mint ő, az új vezetőség maga mellé állítsa, hiszen ezzel egy gesztust is tennének a szurkolók felé. 11 hónappal később csak annyit mondhatok, semmi nem valósult meg a terveimből, se struktúrálisan, se a személyi állományt tekintve. A villámhárító eltörött.

Valencia Pitarch interjú krízis

Mit akar Peter Lim valójában a Valenciától és mit vár el egy sportigazgatótól?

Csak arról tudok beszélni, amit felém kommunikált. Bárcsak sikerülne ezzel olyan visszajelzést adnom, mely valódi, mély változásokat indít el a klubnál. A sportigazgatónak szabad mozgással kell rendelkeznie, mellyel valós hatással tud lenni az egyesület belső életére. Olyan kulcsszerepet kell, hogy betöltsön, mely alapvető annak a hangulatnak a kialakításában, mely megteremti a feltételét, hogy a játékosok ideálisan teljesítsenek. Amit Lim kért tőlem, az volt, hogy vele és a vezetőedzővel egyetértésben, másként fogalmazva, közösen hozzunk meg sportszakmai döntéseket.

Miért maradt hát ennyi ideig hivatalában?

Minden emberben él tettvágy, hogy változtasson a környezetén. Ugyan ez hajtott engem is, s azt is, aki utánam jön majd. Előre nem tőrhetsz pálcát a következő sportigazgató felett, mondván úgy sem csinál majd semmit. Támogatni kell az új direktort, hogy megtartsa a hitét abban, hogy egyszer látni fogja, amint a csapat elhódít egy komoly trófeát.

Layhoon elnökasszony - csak tátja a száját...

Valencia Pitarch interjú krízis

Melyik volt a legelkeseredettebb pillanata?

A szurkolói klubok napján (el día de las peñas) már korán bent voltam az irodában, mivel megjelentek az első hírek arról, hogy Alcácert eladjuk. Most mondja meg, milyen tapintatról tanúskodik Peter Lim részéről, hogy azon a napon, melyen arany kitüntetéseket adhatna át hűséges szurkolóinknak, akik 50 éve bérletesei a Valenciának, ahelyett a tulajdonos éppen Barcelonában tárgyal a legértékesebb játékosunk eladásáról... Kérdezem, milyen érzékenységről és tiszteletről tanúskodik mindez, a szurkolók vagy akár a sportigazgató iránt?

Milyen helyzetbe kényszerült villámhárítóként?

Ebben a szerepben éreztem magam, de ez nem jelenti azt, hogy a tulajdonos is így akart használni. Az igazság az, hogy kiváló kapcsolatom volt Layhoon Chan elnökasszonnyal és Peter Limmel is, s remélem, ez a viszony a jövőben is megmarad. Itt meg is ragadom az alkalmat, hogy elnézést kérjek a vezetőktől, sajnálom, ha csalódást okoztam. Nem lehet azt felételezni róluk, hogy nem a klub jövőjéért dolgoznak. Aki ezt állítja, igaztalanul rágalmaz. Ennek ellenére többször éreztem magamat villámhárítóként. Mindenekelőtt akkor, amikor Anil Murthy (consejero ejecutivo - ügyvezető igazgató) a sajtónak tartott bejelentései után elbújt, így nekem kellett a nyilvánosság előtt megvédenem a klub és a projekt becsületét. De Prandelli szerződtetésénél is hasonló történt: Anil és Lim tárgyalt az olasz trénerrel először, s velük egyeztetett utoljára is. Itt szintén egyedül maradtam a sajtóval, a kritikák kereszttűzében.

Anil Murthy, az ügyvezető igazgató figyeli csöndben,

amint Pitarch a sajtónak magyaráz

Valencia Pitarch interjú krízis

Prandelli úgy nyilatkozott, a klubnál bizonyos külső erők is munkálkodnak: ezek önre is hatással voltak?

Feladatkörömre egyedül Peter Lim fejtett ki befolyást. Azt, hogy az ő döntéseit kik inspirálták, nem tudom. Merész állítás lenne ezzel kapcsolatban neveket sugallni.

Becsapva érzi magát?

Nem. Inkább azt mondanám, áldozat vagyok. A klub bizonyos erőinek az áldozata. Nem érezheted magad becsapva olyanok által, akiktől nem remélsz semmit. A klubon belül igen is munkálkodik egy erő, mely már falat épített Layhoon, Meriton és a Valencia-család közé. Van egy belső kör, mely furfanggal túlélte a változásokat és befolyással bír a klub működésre. Ez a csoport saját túléléséért küzd. Ezt jeleztem is az elnökasszonynak és a tulajdonosnak, hiszen az nem lehet, hogy ezek a személyek tovább áskálódjanak közöttünk. Az első csalódás Damiá Vidagany (korábban kommunikációs igazgató, ma marketing igazgató - szerk.), aki komoly befolyással bírt egyes játékosok eltávolításában.

Damiá Vidagany, a marketing ingazgató, akiről ez volt a legjobb kép a neten...

Valencia Pitarch interjú krízis

Az igaz, hogy a labdarúgóknak kell a jelenlegi helyzetből kiutat mutatniuk, de ezzel a problémát leszűkítettük az edzőkre és a keretre, ami nem helyes. A krízis az egész klubot érinti: intézményi és emberi kapcsolatok szintjén egyaránt jelen van. A megoldásban a Curva Nord (az északi kapunál helyet foglaló ultracsoport - szerk.) is fontos szerepet játszik. Az ultrákkal kapcsolatban szintén Damiá Vidagany hozott pár megkérdőjelezhető döntést, aminek a levét végül a játékosok itták meg. Az ultrák támogatása elengedhetetlen, s a labdarúgók teljesítményére is kihat. Elfogadhatatlan, hogy amikor Parejo tizenegyest készül elvégezni a Mestalla egy jó része azt a rigmust üvölti, "Parejo, te részeges"... Ebben a gerjesztett ellenséges  hangulatban minden döntés átértelmeződik, amiben nem kívánok tovább villámhárítóként résztvenni. Egy dolog hajtott, hogy a klub struktúrális átalakításával hatékonyabb szervezet jöjjön létre. Ha egy egyesület krízisbe kerül, nem bújhat ki a felelősség alól a klub egyetlen dolgozója sem.

Jorge Mendes megkerülhetetlen figurája a ma Valenciájának. Milyen szerepet játszott a játékosügynök az igazolásokban? Volt, hogy ellent mondott neki?

Mendes egyike azon játékosügynököknek, aki munkám során végig támogattak. Mindig a legnagyobb tisztelettel viseltetett a Valencia sportigazgatója iránt. Talán ezért is tartozik szakmájában a világ élvonalába. 

Másként kérdezem: Ma is aláírná az ügynök által ajánlott labdarúgók leigazolását?

Sportigazgatóként elsődleges feladatom a keret kialakítása és támogatása. Attól függetlenül, hogy az erősítésekről végül hogyan is születtek meg a döntések..., a felelősséget vállalom.

Mendes, aki telenyomta a Valenciát "növendékeivel"

Valencia Pitarch interjú krízis

Azt lehet tudni, pontosan milyen céllal vette meg Lim a Valenciát?

Nem látok a fejébe, soha nem beszéltem vele erről. Talán mert szereti a futballt, és akart magának egy klubot...

Kieshet a Valencia a Segundába?

Nem, nem és nem. Soha, még csak a fejemben sem fordult meg ez a forgatókönyv. Ha mindannyian annyira szeretjük a Valenciát, ahogy azt állítjuk, a Curva Nordnak is meg kell értenie, az együttes érdekei mindenek előtt állnak. A Valencia nem lesz mindig pofozógép.

Mégis, nem lett volna felelősségteljesebb, ha az átigazolási időszak zárása után mond le?

Nehezen lehet ezt most megítélni. Hogy a kérdésre érdemben válaszolni tudjak, látnom kellene a klub vezetőinek feltett kérdéseimre kapott visszajelzéseket. Mivel ezek nem állnak a bírtokomban, feleslegesnek éreztem tovább húzni a dolgot.

A margóra:
Ma 12:00-kor a Mestallában az Espanyolt fogadja a Valencia. Ha nem nyer, és a Sporting Gijón győz, akkor kieső helyre csúszik a klub Ché. Ez egyet jelenten a Lim-projekt jelképes megsemmisülésével is.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com