AJÁNLÓ
 
15:15
2014. 12. 12.
Pepe Mellel a galiciaiak sokáig veretlenek maradtak a La Ligában. A Mel-projekt szép ívet...
A bejegyzés folyatódik
 
15:15
2014. 12. 12.
"Spanyolország braziljai" - ahogy a kanáriakat nevezik. Quique Setién 18 hónap alatt...
A bejegyzés folyatódik
 
15:15
2014. 12. 12.
A BL- és EL-hullámvasút pszichedelikus körforgása után túrjuk be ismét a fejünket...
A bejegyzés folyatódik
 
15:15
2014. 12. 12.
Na igen, a jó öreg Granada. Hol egy kupac szedett-vedett, castingról behívott srácok...
A bejegyzés folyatódik
 
15:15
2014. 12. 12.
Két és fél éve az Eibar a másodosztály legszerényebb csapataként lett bajnok, és...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

15. forduló - baszk derbi, a futballszerelem

0 komment

A BL-en és az EL-en megpattanva zuhan ránk a 15. forduló, mely baszk rangadóval édesget a tévé elé. Figyelem, már pénteken résen kell lenni, mivel a Real hétközben nyitja meg a játéknapot. Hajtsunk a rostjára!

Viharos időkön van túl a spanyol bajnokság, melyet alapjaiban rengetett meg a 13. fordulóban lezajlott, halálesettel zárult ultraháború.  Azóta nincs olyan bajnoki, amit az LFP, a hispán Big Brother (nem a valóságshow, hanem Orwell 1984!) ne figyelne árgus szemekkel, hogy büntetésekkel sújtsa az agresszív fellépések mindenféle formáját, így a szóbeli inzultusokat is. Nincs kétségem a tekintetben, hogy a szándék fontos és jó, ám azt várni, hogy tízezrek között ne akadjon egy maroknyi ökör se, meglehetős naivitás. A 14. forduló után 17 madridi drukkert vettek elő, akik Katalóniát szítták a Real Madrid-Celta mérkőzésen, de a Camp Nou-ban lo, lo lo, puta Espanyol rigmusokkal "biztatókra" is hasonló csapás készül. Úgy látszik, lassan már egy jó kis kurvaanyázás sem fog beleférni… Há’ ez van!

BBC- Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo

Péntek – figyelem, király a színpadon!

Az Almería teljes csőd. Az andalúz pirosak nyolc(!) forduló óta nem tudnak nyerni, s legutóbb a liga-újonc  Éibartól húzták le arcpirítóan a gyufát (5-2) Irupuában, mely Francisco mester állásába került. A Real BBC-vel pusztít, mint a napalm, így nem nagyon valószínű, hogy a Juegos Mediterráneos stadionban csodát látunk. Modric és "Sámesz" lábadozik, de nincs idő sebeket nyalogatni: a 30 misiért vett Illarrának itt a lehetőség a bizonyításra. Ha nem él vele, hozzák Lucas Silvát a Cruzeiróból s ő meg megy a kukába! A szakadék felé zakatoló Almería kormányrúdjához ideiglenesen Miguel Riverát lökték, de a partvonalnál már melegít JIM. (péntek, 20:45, Almería-Real madrid).

Szombati kotyogós

A Barcelona Madridba látogat. De még mielőtt valaki a szívéhez kap, hogy el Cláááásssiiicccóóóó, nyugodjon le mindenki a picsába, mert a culék a Coliseumban, a Getafe ellen fognak pályára lépni. Contra elég szépen kiporolta a fővárosi kicsiket, de hiába a jól csengő 12. hely a tabellán, a Getafe utoljára a 10. fordulóban győzött, s azóta csak két pontot szerzett. A Barcának mennie kell előre, így talán a látványosan szomorkodó Suáreznek is összehoz valamit a gránátvörös-kék tridente. (szombat, 16:00, Getafe-Barcelona). 

A lefújás után máris csobbanunk majd Valenciába, ahol a Rayo Vallecano igyekszik életet lehelni a Paco Jémez által megálmodott szezonba. Nuno serege, köszönhetően a bakizós novembernek, jócskán leszakadt az élbolytól. A denevérek a 11. forduló óta nem nyertek, így a darazsak elleni siker fontos a BL-álom tovább dédelgetéséhez. A Rayo hullámvasúton ül: hol fent, hol lent, ami Jémez futballfilozófiájának a következménye. A Paco úgy űzi, hajtja fiait, mint Cholo teszi az Atletinél, csak kevesebb ésszel, taktikai tudással és fegyelemmel. (szombat, 18:00, Valencia-Rayo Vallecano).

MSN - Messi, Suárez, Neymar

Este még két összeborulás vár ránk: az egyik egy középmezőnyös, a másik egy alsóházas gyurmázás. A 14. fordulóban első sikerét behúzó Córdoba most habzó szájjal vetheti rá magát a Valencia-verő, ám cseppet sem meggyőző Levantéra, annak a tudatában, ha nyer, beérve a valenciaiakat pontszámba a tabellán, akár kiléphet a kiesési zónából is. A Granota az 5. fordulóban, a Granda ellen győzött utoljára idegenben, így az andalúz túra nem a békásoknak áll. (szombat – 20:00, Córdoba-Levante). A Málaga és a Celta esti zárása az EL-helyek megkaparintásáról szól. Berizzo Celtája két vereség után (Éibar és Real Madrid) keresi a boldogságot a Costa del Solon, ám Javi Gracia jól összerakott gépezete nehéz falatnak ígérkezik: az andalúzok odahaza abszolvált hét bajnokijukból négyet megnyertek, kétszer döntetlen értek el és csak egyszer kaptak ki! A 7. találkozik a 8. helyezettel, s a négy pont ellenére a két erő között alig van valamennyi különbség. Remek csatát ígér a párharc! (szombat, 22:00, Málaga-Celta Vigo).

 Vasárnap este ami a csövön kifér...   

A Granada a 4. fordulóban nyert utoljára(!), hellosziaszevassz, így Caparrós döntetlenkirály andalúz serege vasárnap délben vért fog izzadni Barcelonában, hogy a közvetlen rivális Espanyol ellen szépítsen a mérlegén, és ezzel megmentse a "Batman" állását. A perico, mely az elmúlt öt fordulóban csak egyszer győzött, 4 ponttal lebeg a kiesési zóna felett, így a mögötte kaparó Granada ellen minden pont életet jelenthet a blanquiazul számára. Nem lesz szép futball, mert a találkozó roppant fontos ütközet a két klub jelenlegi helyzetében. Meg hát, vazeg, vasárnap délben ki látott jó mérkőzést az idei szezonban? Komolyan, meghívom egy fagyira! (vasárnap, 12:00, Espanyol-Granada).

A Sevilla fénye az őszi hónapok végére megkopott. Emery összekölcsönzött andalúz csapata ügyesen gyűjtötte a pontokat, ám novemberre tetemes lett az egykor tabellát is vezető piros-fehérek hátránya az éllovas hármassal szemben. De legyünk igazságosak! Mindenképpen Emery munkáját dícséri, hogy a csapat a 4. helyen áll a La Ligában, bent van Király-kupa nyolcaddöntőjében és továbblépett az EL-csoportkörből is. A klub elsődleges célja most a BL-t érő negyedik hely megőrzése, amihez a Liga-újonc Éibart a Ramón Sánchez Pizjuán stadionban illene gázolni. Apró bökkenő, hogy Gaizka Garitano görög harcmodorra edzett együttese kettős sikerrel a háta mögött, magabiztosan utazik a Nerviónba. A phalax-ból pedig úgy csap ki a baszk kontra, hogy annak nem sokan tudtak eddig megálljt parancsolni. Csak jelzésként: az előző forduló álomcsapatába négy Éibar-játékos is bekerült (Raúl Navas, Raúl Albentosa, Manu Del Moral és Saúl Berjón.)! A hazaiak felé dönti a mérleg nyelvét, hogy a Sevilla a Nerviónban erős, míg az Éibar vendégként gyengébb teljesítményt nyújt. (vasárnap, 17:00, Sevilla-Éibar).

Az Atlético BL-fáradtsággal a lábakban fogadja a csütörtökön Cipruson pályára lépő, és az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába lépő Villarrealt. A Submarino EL-pozícióját védve jön a fővárosba, ahol a colchonérók eddig két pontot veszítettek csupán. Marcelino és Cholo mágnestáblája nagy taktikai csatát ígér, melyben kérdés, a Sárga Tengeralattjáró hogyan lesz képes levédekezni a rögzített szituációkat. A hazaiaknál Miranda felépült, de az uruguayi Giménez olyan jól pótolta, hogy Simeone törheti a  fejét, kinek szavazzon bizalmat. Kellemes gondjai vannak, na! A Villarreal Trigueros és/vagy Bruno révén stabilan áll a középpályán, míg elől sok mozgással és gyorsan szervezi támadásait apró csatárainak köszönhetően, azaz az Atleti-védelemnek lesz dolga bőven. (vasárnap, 19:00, Atlético Madrid-Villarreal)

Egy kivérzett Real Sociedadot próbál Moyes első baszk derbijén győzelemre vezetni. A skót eddig inkább csak turistáskodott San Sebastiánban, pedig sokat várnak tőle. A használhatóságával kapcsolatban a kétely egyre erősödik: a játékosok nevét már tudja, de habkönnyű sajtótájékoztatóit látva felmerül, mi a francot tud mondani az öltözőben, amivel tűzbe tudja hozni Veláékat? A txuri-urdinnál Elustondo, Zaldua, Mikel González, Agirretxe és Bergara nem lehet ott a találkozón, míg a másik oldalon Iraola sérült meg a BATE elleni BL-csatán, amivel a baszkok tovább folytathatják szereplésüket az EL-ben, azaz az oroszlánok valamelyest javítottak megtépázott nemzetközi renoméjukon. Ez jó. Más nagyon nem. Valverde megjárta a poklot idén az Athletic-kel és mikor fel-felcsillan a remény, hogy túljutottak a nehezén, mindig jön egy pofon - legutóbb a kieső Córdoba, melynek még nem volt győzelme a La Liga idei kiírásában, verte meg őket, ráadásul a San Mamésban. A baszk derbin bármi megtörténhet, de reméljük ezúttal csak a futball és a szerelem kap teret. Mert a derbi vasco hagyományosan ünnep, a nemzeti létezés megmutatásának egy fóruma, amit nem lenne szép bepiszkolni. Aupa Euskadi!

Az ellenfelet tisztelve is lehet szurkoli!

Szerény hétfő

A fordulót a Depor-Elche kiesési rangadó zárja. Az utolsó tesz látogatást az utolsó előttinél, s mivel egy győzelem akár az árnyzóna elhagyását is jelentheti, kiemelt jelentőséggel bír a csörte a haloványan teljesítő klubok számára.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com