AJÁNLÓ
 
10:17
2015. 01. 01.
Na igen, a jó öreg Granada. Hol egy kupac szedett-vedett, castingról behívott srácok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:17
2015. 01. 01.
Rendszeres olvasóink tudják, időről időre meglovagoljuk a történelem álomfoltos táltosát,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:17
2015. 01. 01.
Az olasz bulldog szeptember utolsó napjaiban a spanyol fővárosban teszi tiszteletét:...
A bejegyzés folyatódik
 
10:17
2015. 01. 01.
Nagyon fáj ez nekem. Tulajdonképpen nincs csapat, amelyik megérdemelné a kiesést. A...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

2014 - Leg, leg, legnagyobb téli fogás(ok)

0 komment

A téli átigazolási szezon hagyományosan nem a nagy meglepetések időszaka, de akadtak nagy fogások a La Liga történetében a zimankós hónapokban is. Hogy ne szaladjunk messzire, elég pár napot visszatekinteni: Fernando Torres, El Niño visszatért az Atletihez. A tékozló fiút pedig kebelére öleli az egész matracos-család! A kölyök példáján keresztül megnézzük, melyek voltak a legnagyobb téli átigazolások.

A piac még okozhat nem várt játékoskeringőt, de hatalmas bejelentések már nem várhatók: a 2014-es téli átigazolási piac sztárfogása így Fernando Torres. A kölyök hazatérését nagy várakozás övezi, s a károgó hangokat elnyomja German Burgosnak, Cholo segítőjének mély barna bariton hangon eldörmögött szavai: "Ki fogjuk hozni Torresből a maximumot!" Kérdés, maradt-e még valami a világ által az utóbbi időben inkább csak megmosolygott csatárban, vagy a Chelsea-nél töltött időszak vele is végzett, mint szegény Sevcsenkóval....

Ami biztos, Simeone a szart is ki fogja belőle hajtani, és ha a "gólzsák" partner lesz a munkában, még újra virágot bonthat az anyaföld matrac-csíkos kebelén. Torres kölcsönben érkezik. Fél évet (és egy utána következő teljes szezont) kap az élettől, hogy bizonyítsa, helye van az Atleti támadósorában. Cholo persze nem alszik majd jól a következő hetekben, hiszen ő sem tévedhetetlen: Raúl Jiménez, 'Cebolla' Rodríguez és Cerci esete mutatja, fogodt már mellé az argentin mester is, amikor áldását adta egy-egy új szerzemény leigazolására. De ki ne enyhült volna meg a helyében Torres szenvedését látva? Játszottak együtt, ismerik egymást. A régi harcostársak között így nincsenek titkok, ki nem mondott szavak, kelletlen udvariasság. A csatár tudja, hova érkezik, hiszen pályafutása során más spanyol csapatban nem szolgált - ezért mondom, jó lesz! Majd kaparni fog, futni fog, gólt fog lőni - és a colchonérók visszakapják régi idoljukat, a tékozló fiút, akinek anno elcsavarta a fejét a pénz, a siker és a csillogás. A kiégett zsoldos most a családi házban erőre kapva újra szerelmes lehet: a futballba. Így legyen! 

A téli átigazolási időszak hagyományosan nem a nagy bevásárlások ideje, de a La Liga történetében több kiemelkedő fogás is a havas hónapokban érkezett, itt egy rövid lista:

1. Edgar Davids a 2003/2004-es szezon telén érkezett a Barcelonához. A pittbull nem okozott csalódást Katalóniában, megszerzése is határkőt jelentett a későbbi sikerszéria beindulásához.

2. Sorín 2004/2005 telén a PSG-t érintve a Cruzeirótól tette át székhelyét spanyol földre, ahol korábban a Barcelonánál már lehúzott kölcsönben egy fél szezont. A Villarreal csábította el, és két évet szolgált (2004-2006) a Submarinónál, ahol fontos szerepet játszott (Forlánnal, Riquelmével együtt) a klub történetének egyik legnagyobb sikerének tartott BL-menetelésben.

3. Adrianót sokáig a La Liga legjobb szélsői között tartották számon. A Coritibától a Sevilla hozta 2005 januárjában Andalúziába, melynek színeiben több mint 200 mérkőzést játszott és 19 gólt szerzett. A Nervión tombolása között két Király-kupát, egy Spanyol- és egy UEFA-szuperkupát, valamint két UEFA-kupát (2006, 2007) emelhetett a magasba. 2010-től a Barcelonában találjuk. Mostanában inkább már csak a padon.

4.Fabricio Coloccini szintén 2005 első hónapjában írt alá a Deportivóhoz. Fabriciónak a Galiciában eltöltött három és fél szezonja során megkérdőjelezhetetlen helye volt a Depor-védelem közepén, melyet a Newcastle kedvéért hagyott el 2008-ban.
5. Ezequiel Marcelo Garayt 2005/2006 fordulóján pecázta ki a Racing Santander az argentin Newell's Old Boys-ból. A 2006-2007-es szezonban kivirágzott: Európa legtöbb gól szerző belső védője is volt ebben a periódusban (sok tizit rúghatott!). Kiemelkedő teljesítményére a Real Madrid figyelt fel, mely 2008-ban megvásárolta 10 millió euróért. A blancók előbb Satanderben hagyták kölcsönben, majd próbálkoztak beépítésével, de végül letettek az argentin védő szolgálatairól, aki a Benficához került. 2014-től a Zenit játékosa.

6. Aritz Aduriz első visszatérése szárnypróbálgatásainak színterére, az Athletic Bilbaóhoz egy téli hónapra esett a 2005/2006-os szezonban. Az akkor a Valladolidtól visszavett csatár (3 millió euróért engedte el a Pucela, melynek harmadik legdrágább játékoseladását jelentette az üzlet) fél szezon alatt döntő érdemeket szerzett a kiesés elkerülésében: hat góljával a baszkok legeredményesebb gólvágója volt. Később lehúzott két-két szezont a Mallorcában és a Valenciában, majd másodszor is visszatért Bilbaóba, ahol jelenleg is játszik.

7. Marcelo és Higuaín egyszerre érkeztek a Real Madridhoz, sihederként tele reményekkel. A brazil védő és az argentin csatár is a 2006/2007-es kiírásban csöppent az átalakulóban lévő blancókhoz. Bántóan fiatalon nehezedett rájuk a kíhívás, amit Marcelo valamivel jobban kezelt, de végül Higuaín is nyomott tudott hagyni maga után a királyi klubnál.
8. César Sánchez a keserves angol túra (Tottenham) után tért haza Spanyolországba (2008/2009 telén), ahol a Valencia csapott le rá. A denevéreknek akkor égetően kellett egy "beugró" a megsérült Renan Brito helyére. A kapus helyettesítése olyan jól sikerült, hogy César három szezont maradt, majd a Villarrealtól vonult vissza. A Submarinónál 40 évesen és 8 naposan debütált, amivel a La Liga legidősebb aktív kapusa lett.
9. Tiago Mendes 2010. január 8-án landolt a spanyol fővárosban, ahol az Atlético Madrid mezét öltötte magára. A Juventustól érkezett kölcsönben, mely később még egy teljes szezonra elengedte a játékost a matracosokhoz. A portugál középpályás végül szerződést bontott a torinóiakkal, és azóta Cholo Atletijének menetelésében fontos szerepet tölt be.

10. Sokat gondolkodtam, ki legyen az utolsó kiemeltem, de nem tudtam dönteni két játékos között, így 10+1-es lesz a listám. Ivan Rakitic és Diego Costa is fényévekre jutott attól, ahová jó esetben várni lehetett fejlődésüket. A horvát 2011 januárjában igazolt a széteső félben lévő Schalkéból a Sevillához, melyet pár évvel később már csapatkapitányként vezetett, rengeteg csatát megnyerve. Hihtetlen képességeinek elismeréseként a Barcelona leigazolta 2014 nyarán.

A brazil gólzsák gyakorlatilag ismeretlenként érkezett meg az öreg kontinensre. Első lépéseit a portugál másodosztályban (FC Penafiel) tette meg, majd következett a Braga. Innen tette át a félsziget-szomszéd Celtához a székhelyét, mely a spanyol másodosztályban egy évig tudta megtartani a balhés támadót. Ezután következett az Albacete és az Atlético Madrid. Utóbbi fél év után, a 2011/12-es kiírás téli szünetében adta kölcsön a tankot a Rayónak, ahol Diego Costa kivirult: tíz gólt termelt egy szemeszter alatt, s mellé kilenc sárgát gyűjtött! Érthetően ez a típus tetszett Cholónak, aki visszarendelte a támadót az Atletihez a következő szezonra. Két pedáns év jött, BL-fináléval és spanyol bajnoki címmel a végén. Mou Chelsea-je vitte el. Ott sem teljesít rosszul.

Akik még a téli zimankóban érkezdtek klubjukhoz és megállták a helyüket:

Zigics - Racing Santander (2008/2009)

Suazo - Real Zaragoza (2009/2010)

Demichelis - Málaga (2010/2011)

Jónas - Valencia (2010/2011)

Juanfran - Atlético Madrid (2010/2011)



comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com