AJÁNLÓ
 
17:52
2015. 07. 17.
Pepe Mellel a galiciaiak sokáig veretlenek maradtak a La Ligában. A Mel-projekt szép ívet...
A bejegyzés folyatódik
 
17:52
2015. 07. 17.
"Spanyolország braziljai" - ahogy a kanáriakat nevezik. Quique Setién 18 hónap alatt...
A bejegyzés folyatódik
 
17:52
2015. 07. 17.
A BL- és EL-hullámvasút pszichedelikus körforgása után túrjuk be ismét a fejünket...
A bejegyzés folyatódik
 
17:52
2015. 07. 17.
Na igen, a jó öreg Granada. Hol egy kupac szedett-vedett, castingról behívott srácok...
A bejegyzés folyatódik
 
17:52
2015. 07. 17.
Két és fél éve az Eibar a másodosztály legszerényebb csapataként lett bajnok, és...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A La Liga legrosszabb igazolásai 2.: Predrag Szpaszics

0 komment

E rovatunkban a spanyol pontvadászat rémes melléfogásait énekeljük meg. Korábban már szó esett Atila Kasasról, most ismét egy szerb labdarúgó kerül terítékre, Predrag Szpaszics, azaz az ügynök.

Predragot a Real Madrid Ruggieri utódjának szánta, ám hatalmas égés lett az üzlet vége. A belső védő madridi karrierjének mélypontján az El Clásicók egyik legnevetségesebb öngólját vétette, így nem meglepő, hogy mindössze egy szezon után ajtót mutattak neki.

Később megfordult az Osasunában és az Atlético Marbellában is, 1995-ben tért haza szülőföldjére. A Real Madridnak sosem tudott megbocsátani, mert nem engedték bizonyítani tehetségét. A fiatalként is matuzsálemnek kinéző Szpaszics minden blanco rémálma, így itt a helye sorozatunkban.

 

A hátvéd története nagyon tanulságos. Kragujevac szülötte a Partizánban robbantott, melyet 1988-90 között erősített. A délszláv iskola ebben az időszakban csak úgy ontotta a tehetségeket, s a fal leomlásával a kapu nyugatra kitárult. A Partizan és a Vörös Csillag játkoskerete e korszakban olyan csábító gyümölcstálat kínált, melyben az európai sztárklubok örömmel mazsoláztak. Egyik szerb igazolás hozta magával a másikat, s a kiáramlásban bizony akadtak melléfogások is.

A legenda úgy tartja, hogy  anno elküldtek a Parzitan-Crvena zvezda rangadóról egy videót a Real Madrid akkori elnökének, Ramón Mendozának, hogy felhívják a figyelmét egy csatárra, név szerint Dejan Szavicsevicsre. A prezi éles szemére utal, hogy a találkozón valóban gyengén muzsikáló Szavicsevicset azonnal veszni hagyta (mint ismert, a támadó később a Milanhoz igazolt), ugyanakkor felvésett a noteszába egy másik nevet: Predrag Szpaszicsét.

Egyből nem igazolták le a védőt, aminek az oka megmosolyogtató. A játékos magas, vaskos, nyúlt testalkatához erősen kopaszodó fejcsúcs párosult, így Szpaszics majd negyvennek nézett ki, pedig hivatalos iratai szerint ekkor csupán huszas éveit taposta. Mivel a Real nem látta hitelesen igazoltnak a játékos valós születési idejét, kivárt. Hogy Predrag végül magára ölthette a blancók szerelését, azt az olaszországi Mundiálon Spanyolország ellen nyújtott teljesítményének köszönheti, ahol a nyolcaddöntőben leradírozta a pályáról Butragueñót... Akkor még nem lehetett látni, a szerb ennyire jó, vagy el Buitre (a keselyű) fogott ki botrányos napot. A tény, ettől még tény marad, a spanyolok kiestek, a jugoszlávok továbbmentek. Predrag pedig kapott egy hívást. Madridból...

Az eredmény és a mutatott játék ismeretében Mendozát, aki a sportigazgatói teendőket is ellátta a klubnál, már nem érdekelték a kételyek. A térdproblémákkal küszködő Óscar Ruggieri helyére sürgősen belső védőt kellett igazolnia, és neki Szpaszics kellett.

Predrag gépe 1990. július 17-én szállt le Madridba, miután a blancók lepengettek érte 200 millió pezetát(!) a Partizánnak. Bemutatásán még nagy mellénnyel hirdette becenevét (el agente, azaz az ügynök), melyet saját elmondása szerint játékstílusa és szívóssága miatt kapott: „a kijelölt támadót a budira is követem, a labdához a célszemély már nem juthat” – mondta nevetve a május 13-án, a jugoszláv rendőrség megalapításának napján(!) született bekk, azaz az ügynök.

A nagy antré után Szpaszics porig égett a Bernabéuban. Mindössze 22 találkozón jutott szóhoz, lomha, öreges mozgása miatt a publikum és a szaksajtó is kikezdte. Madridi karrierjének mélypontját, a Barcelona ellen lőtt öngólját, mellyel a blancók veszítettek a Camp Nouban, a culék a mai napig nevetve emlegetik. Mendoza egész szezonban verte a fejét a falba, miért nem a másik két jelölt (Des Walker (Notingham Forest) és Gica Popescu (Steaua București)) közül választott erősítést, de már késő volt. A békát le kellett nyelnie.

Szégyenfoltját a szezon végén tudta csak eltüntetni, amikor is Szpaszicsot lepasszolták az Osasunának. Érdekes, bár sérülések is hátráltatták, Navarrában a szerb némileg magára talált és teljesítménye feljavult. Három szezon után (1991-94) aztán innen is távozott, hogy Torrente kedvenc üdülőtelepén, az akkor még segundás Marbellán egy évet lehúzzon hazatérése előtt.

Szpaszicsban mély nyomokat hagyott a madridi kudarc, távozása után, ha csak meghallotta a Real nevét, annyit mondott: "Forza Barca!"

Forrás: Wikipedia, La Liga ha hecho un cromo


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com