AJÁNLÓ
 
21:45
2014. 05. 22.
Rég hallatta a hangját. Most sem a szereplésvágy csábította a sajtó célkeresztjébe,...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2014. 05. 22.
Az el Clásico mindig is többről szólt, mint a futball. Történelmi, gazdasági, politikai...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2014. 05. 22.
Múlt hétvégén végre elrajtolt hőn szeretett bajnokságunk, és a hétközi nemzetközi...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2014. 05. 22.
A szuperkupa tipikusan az a kupa, amit mindkét fél szurkolótábora a legfölöslegesebb...
A bejegyzés folyatódik
 
21:45
2014. 05. 22.
A 36. forduló forgatókönyve érzelmi gejzírt fakasztott a La Liga csúcsán. Szombaton, a Barca-iksz...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lisszabon, hol Földanya és a tenger moraja összeér

0 komment

Egy ország, egy város, egy ősi viszály és két külön történet. Cibeles és Neptuno népe szombat este Ibéria délnyugati csücskében csap össze egy történelmi találkozón, mely édes álommal csábítja a finálé résztvevőit. A 10. BL-serlegét megszállottan üldöző Real Madrid földijével, az üstökös Atlético Madriddal borul egymásra, hogy eldöntsék, ki ül fel Európa trónjára.

A Lisszabon mellett található Vasco da Gama híd a kontinens leghosszabb összekötő kapcsa, mely a Tajón átívelve terül el a horizonton, mint a luzitán főváros egyik szimbóluma. Bár a BL-finálé főhősei a sorozat kiírásában most először egy városból érkeznek, nincs az az emberi kéz alkotta képződmény, mely át tudná hidalni a köztük lévő szakadékot: a "Madrid" megnevezést bitorló király uralkodás alatt a "láthatatlan" matracos szomszéd jobbára szenvedett és fogadkozott, hogy eljön még az idő, amikor a szerencse rámosolyog. Most, a nagy esély kapujában kiderül, Gabiék szíve helyén van-e a küldetés megvalósításához.

 

Cholo jelmondata:
"Si se cree, se trabaja, se puede!" 
"Ha hiszel és dolgozol érte, meg tudod csinálni!"

 

A BL-döntő a colchonérók számára kettős téttel bír. A serleg megkaparintásán túl az Atleti annak az illúziójával készül a párharcra, hogy kilépve a "fehér óriás" árnyékából a városi rivális legyőzésével dobbant nagyot Európa színpadán. Modern kori Robin Hood-történet, ahol Simeone papíron esélytelen csapata törvényt törne, hogy végérvényesen lerázza az Atlético Madridra ragasztott lúzer imázst. Mindezt ludasmatyisan, az uraság, pontosabban a király kárára. E téren a bajnoki cím meghódítása természetesen már komoly fegyvertény, hiszen 10-ből kilencen biztos azt mondták volna, a piros-fehérek elatleticózzák az idegörlő hajrát, ettől függetlenül Villáék sok millió Atleti-szurkoló álmát válthatják valóra a BL-lel, tovább írva ezzel e mályvaszirupos, bizniszorientált világban páratlan és már-már meseszerű történetüket. Itt a mottó: Habot a tortára!

Szép filmet forgathatnánk belőle, de szögezzük le, ez nem Hollywood, így a Madriddal szemben az illúzió és a becsvágy fűtötte akarás most lehet, kevés lesz. A tények is ezt vetítik elő! A Real ugyanis idén 4 meccsből csak egyet veszített el a matracosokkal szemben: ősszel ugyan a bajnokságban kikaptak Ronaldóék a Bernabéuban (1-0), de tavasszal leikszeltek a Calderónban és a Király-kupában fölényesen, oda-vissza oktatták (2-0 és 3-0) a colchonérókat. Emellett BL-álmokból a Realnál sincs hiány, hiszen a Décima, mely oly sok kiváló edző fejét követelte a Bernabéuban (Pellegrini, Mourinho), délibábként lebeg már évek óta a királyiak szeme előtt. A karnyújtásnyi közelségbe került serlegtől pedig nincs olyan tengeri szirén, mely képes lenne Ramosékat eltéríteni. Bocs, Neptuno!

A királyi oldalon Cibeles, az ókori Anatóliában a termékeny földanyaként tisztelt istenség, míg a matracosoknál a háborgó tenger ura, Neptuno áll készen, hogy a lisszaboni estén minden erejével segítse pártfogóit.

 

A találkozó kapcsán rengeteg kérdőjel vetődött fel. A Realnál és az Atléticónál is az utolsó pillanatok döntenek a kezdőről, így bizonyos értelemben az alkalmazott taktikáról is. A királyi együttesben a kipontozódott Xabi Alonso és a sérült Pepe biztos hiányzó, de CR7 és Benzema is csak könnyített edzéseket végzett a héten, utóbbi játéka még bizonytalan. Ide a rozsdás bökőt, hogy a francia is kezdeni fog. Ha nem, egyrészt mehetek tetanuszért, másrészt Ronaldo középre kerül és két villámléptű szélsőt kap oldalra támogatásnak. Morata meg a padon pislogja végig az első 85 percet (vagy az egész mérkőzést).

Az másik oldalon sincs felhőtlen boldogság. Diego Costa és Arda Turan Barcelona ellen összeszedett izomsérülése mindkét esetben komolynak tűnt. Cholo éppen ezért hétközben egy olyan 4-4-2-t próbált, ahol Koke és Raúl García szélről tör előre, így támogatva az Adrián és Villa alkotta csatárduót. Aztán jött a bomba hír! A spanyol-brazil támadó álllítólag egy szerb csodadoktor, Marijana Kovacsevics* hathatós kúrájának, Arda pedig saját török specialistájának köszönhetően, úgy néz ki, szóhoz juthat a BL-döntőben! Magic! Újratervezés.

Off: Nem menjünk el szó nélkül Costa bibliai gyógyulás mellett. Marijana Kovacsevics nevét 2009-től kezdték suttogni a csapatorvosok világszerte. A szerb specialista saját eljárást kifejlesztve (lovak méhlepényéből nyert folyadékot vetett elektrolízises folyamat alá, s az így kapott anyagot a sérült izomrészbe fecskendezve ért el rohamos javulást) Rafa Benítez akkori Liverpooljának több játékosán is segített (Johnson, Benayoun, Gerard etc. ), ami nem maradt visszhang nélkül. Apró szépséghiba, hogy a dokinőt, aki 3000 euróért vállalja a kezeléseket, saját hazájában egy időben szabályosan üldözték, mivel a rossz nyelvek szerint nem csak a lovak méhlepényével kísérletezett, hanem munkája során biza' humán egyedek mintáit is alkalmazta, amit a szerb törvények határozottan tiltanak... Tény, az AS spanyol sportlap több tucat orvost megkérdezett a világon, hogy a Diego Costánál diagnosztizált sérülésnek mi a leggyorsabb gyógyulási ideje, s a válaszok egyöntetűen azt állították, optimális esetben, izomszakadásból, legyen az bármekkora, 2-3 hétbe is beletelik, míg a paciens teljesen felgyógyul és játékra készen áll. Nos, Diego Costáról tegnap olyan felvételek is készültek az utolsó edzésen, amin sprintel! Értjük, sprintel.... Magic!

A CNN információja szerint a lisszaboni BL-döntőnek nagyobb nézettsége lehet, mint a Super Bowl-nak, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy szép találkozót láthatunk. (Nyugalom, azt a förtelmes Juve-Milan 2003-as finálét magasan fogja verni!) Mind a két oldalon döntő lesz a területek lezárása, a zárt védekezés és a kontrák megakadályozása. Carlo sok ilyet mérkőzést levezényelt és megnyert már, míg Simeonét a mese tovább írása hajtja a halhatatlanság felé. Kettejük, Milan-Inter, Roma-Lazio különcsatája külön ízt hoz a csörtébe, mely páratlan szezonzárás lesz, bármelyik csapat is nyerjen.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com