AJÁNLÓ
 
08:45
2014. 11. 14.
Az el Clásico mindig is többről szólt, mint a futball. Történelmi, gazdasági, politikai...
A bejegyzés folyatódik
 
08:45
2014. 11. 14.
Múlt hétvégén végre elrajtolt hőn szeretett bajnokságunk, és a hétközi nemzetközi...
A bejegyzés folyatódik
 
08:45
2014. 11. 14.
A szuperkupa tipikusan az a kupa, amit mindkét fél szurkolótábora a legfölöslegesebb...
A bejegyzés folyatódik
 
08:45
2014. 11. 14.
Egy ország, egy város, egy ősi viszály és két külön történet. Cibeles és Neptuno...
A bejegyzés folyatódik
 
08:45
2014. 11. 14.
A 36. forduló forgatókönyve érzelmi gejzírt fakasztott a La Liga csúcsán. Szombaton, a Barca-iksz...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gento: Cristiano Ronaldo a 21. század Alfredo Di Stéfanója!

0 komment

Rég hallatta a hangját. Most sem a szereplésvágy csábította a sajtó célkeresztjébe, hanem egy futballünnep lökte a rivaldafénybe. Francisco Gento López, vagy ahogy mindenki ismeri, Paco Gento, a "hőskorban" tette le névjegyét a Real Madridnál. Olyan csapattársak halványították csak el csillogását, mint Di Stéfano vagy Puskás. A kantábriai szélviharnak becézett Guarnizo-i születésű szélső októberben ünnepelte 81. születésnapját. A páratlan statisztikával rendelkező blancóval az AS.com munkatársa beszélgetett. Interjú.  

Csapjunk is egyből a közepébe: Micsoda formában a Madrid!
Bámulatosak! A Realnak mindig, minden körülmények között a győzelemre kell játszania, ez az élet rendje már hosszú évtizedek óta. Most remek szériában van a csapat, látványosan és jól teljesít. Remélem, sikerül még több Bajnokok Ligája-serleget és a bajnoki címet elhódítania. Jobban mondva, az összeset!

Mi az hogy, remek periódus! 11 forduló után már 42 gólnál járnak. A Madrid erre még az ön idejében sem volt képes!  
Ez valóban fantasztikus mérleg. Majd minden fordulóban öt gólt rúgnak, ami lássuk be, elkényezteti az embert... És még hol van a vége! Tény az is, a mostani Madridban ugyanannyi minőségi játékos szerepel, mint az én időmben.

Cristiano méltó utódja Di Stéfanónak?
Egyértelműen. Di Stéfano példakép volt. Nagyszerű játékos. 27 évesen érkezett a Madridhoz (1953-ban!) és egy bámulatos korszak meghatározó figurájává nőtte ki magát.    

Ronaldo is hasonló utat járhat be?
Cristiano egyedülálló, ahogy Di Stéfano is a maga idejében. Azt is mondhatnánk, a portugál a 21. század Di Stéfanója. Páratlan futballista mind a kettő, akik örökre beírták magukat a futball történetébe. Ronaldo csodálatos gólokat szerez! Én annak idején 12 vagy 13 találatig jutottam a bajnokságban, és vért izzadtam, hogy meg tudjam zörgetni a hálót, míg rajta azt látom, játszi könnyedséggel talál a kapuba.     


Gyakran összefutnak?
Utoljára a Bajnokok Ligája sorsoláson találkoztunk. Tisztában van a pályafutásommal. Már sokat hallott arról a legendás korszakról.  

Ugratja olykor azzal, hogy mikor fogja elérni az ön nemzetközi kupasikereit (Gento 6 BL-trófeát tudhat magáénak – természetesen a cím jogelődjéről van szó.)?
Igen, előfordul. (nevet) De nézze, én emellett 12 alkalommal hódítottam el a spanyol bajnoki címet és ezt Ronaldo már nem fogja tudni behozni. Az életkora miatt erre nem lesz lehetősége...  

Cristiano a Marca-gálán azt mondta, hogy ott akar lenni a történelem valaha volt legjobb játékosai között. Reális cél?  
Ronaldo neve már ott szerepel a futballtörténelem legjobbjai között. Nagyszerű játékos, rengeteg elhódított trófeával. Ugyanez természetesen Messire is igaz. Jelenleg róluk szól minden. Úgy gondolom, Cristiano valamelyest erősebb, így az ő pályafutása tovább fog tartani.    

Bale-ről mi a véleménye?
Fontos láncszem. Figyelemre méltó képességekkel.

Ő lenne a walesi szélvihar? (La Galerna del Cantábrico, azaz a kantábriai szélvihar volt Gento beceneve, innen jön a kérdés – szerk.)
Tény, a játékstílusa nagyon hasonlít az enyémre: a szélen való elfutások, játékhelyzetek jellemzik, ahogy egykor engem is. Ami kiemelendő még vele kapcsolatban, hogy majd' ugyan akkora erővel tudja rászúrni a labdát a kapura mint Ronaldo!  

Játszott ön akár csak egy mérkőzést is a jobb oldalon, ahogy most a walesi teszi?
Az én időmben ilyen nem fordulhatott elő! Akkoriban, aki ballábas volt, a bal oldalon kapott helyet és kész, nem volt apelláta. 18 évet húztam le a pálya ezen részén. Bale jól mozgott a bal szélen, de az a Madridban Cristiano Ronaldo területe, így átkerült jobbra. Nincs ezzel baj, ma már sok mindent máshogy gondolnak, mint régen. Annak idején mi öt csatárral rohamoztunk, most meg jó, ha kettő van a pályán...  


Ha anno a jobb oldalon kap lehetőséget, több gól szerez?
Biztosan. De én inkább az előkészítésben jeleskedtem, nem a befejezésben. Még azt sem hagyták, hogy a Bajnokok Ligája-döntőben kiharcolt tizenegyesemet én végezzem el az Eintracht ellen. A gólzsákok mindent maguknak akartak.... (nevet)

Ronaldo és Bale mellett kit emelne még ki a mostani keretből?
Benzema rengeteg lehetőséget rejt, de ott van még Ramos, Pepe és a kapus természetesen (mosoly az arcán). A német játékos, akit most szerződtetett a klub (ez Kroos lesz! - a szerk.), szintén remekül lát a pályán, jól passzol és lő.

Amint Bale felépült, Isco vagy James kikerül a kezdőből...
Milyen kár, hogy nem lehetnek ott mind egyszerre a pályán! A szezon azonban hosszú, és az edzőnek jó tudnia, hogy megvannak a megbízható emberei, akiknek ha lehetőséget ad, bizonyítanak.

Milyennek látja Casillas helyzetét, azok után, amin keresztül ment?
Iker csodálatos! Szobrot kellene állítani vagy egy oltárt emelni valamelyik templomban a tiszteletére. Nem értettem azokat, akik kifütyülték, és soha nem is fogom. Casillas a válogatott és a Madrid történetének egyik legnagyobb kapusa. Ezt csak azok nem látják és értik, akik egy másik galaxisból jöttek. Csodálatosan állta a sarat az elmúlt időben, és biztos vagyok benne, hogy még sok évet fog itt tölteni. Innen is azt üzenem neki, hogy maradjon, akkor is, ha ez olykor a padot jelenti, mert ha megkapja a lehetőséget, élni fog vele. Generációja utolsó saját nevelésű játékosa a klubnál. Meg kell becsülni.


Sajnálja, hogy nincsenek többen?    
Hát persze... De ne higgyék, hogy a Barcával nem fog ugyanez megesni. A La Masián sem teremnek minden évben olyan bámulatos játékosok, akikkel szárnyal a tiki-taka. Most éppen nincsenek jó passzban, de idővel ez változhat. A futballban korszakok váltják egymást.   

Akkor most a Real évei következnek...
Ez idényről idényre alakul, változik. Mondjuk azt, a Barcelona és a Real Madrid Spanyolország két meghatározó csapata.

A sikerben Ancelottinak komoly szerepe van.
Egyszerű és közvetlen ember, aki jól ismeri a futballistákat. Tapasztalt, már megannyi serleget elhódított és játékos pályafutás áll szakmai sikerei mögött. Nem az a színész típus, aki állandó tiltakozásával csinálja a fesztivált a pálya szélén. Ezeket a megnyilvánulásokat egyébként nem is értem, hiszen a játékosok sokszor rá se hederítenek, mi történik a padoknál, hiszen a labdával vannak elfoglalva.  


Úgy tűnik, mintha Ancelottit a Real Madrid értékei szerint nevelték volna...
Valóban van ilyen kisugárzása. Olyan karakter, mint Del Bosque vagy Molowny... Ez az iskola lenyűgöz. A legjobb útnak tartom. Minél szerényebb a fellépés, annál jobb.

Az olasz két győzelemre van, hogy beállítsa Miguel Muñoz és Mourinho 15 mérkőzésen át tartó győzelmi szériáját.
Minden adott hozzá, hogy sikerüljön. A rekordok meg azért vannak, hogy megdöntsék őket!

Azt mondják, az Unidécima elhódítása egy rekordbeállítással érne fel.
Ebben az évben nagyobb esélyt látok a BL-serleg megkaparintására, mint tavaly gondoltam, s lám, akkor mi lett belőle. De a futball sajátja, hogy a mérkőzéseket le kell játszani. Nem kell a melldöngetés, a sok hangzatos mondat, mert az hamar visszaüthet. A csapatot erősnek látom és elégedettséggel tölt el, hogy rengeteg gólt szereznek Ronaldóék, ráadásul meggyőző játékkal.   


Minek tudható be az elsöprő forma?
Közösséggé érett a társaság, és ez a játékban is visszaköszön. És ez, amellett, hogy remek játékosokból áll a keret, hatalmas előnyt jelent.
 
Már ott tartunk, hogy ezt a csapatot az ön Madridjával hasonlítják össze!
Összehasonlíthatatlan dolgokról van szó! Részben, a játékrendszerek közti különbség miatt. Nézze, a Quinta is bámulatos alakulatként marad fent, habár sosem tudta megnyerni a Bajnokok Ligáját, vagy itt van a Ye-Yés generáció, ahol minden játékos spanyol volt a csapatban, és megnyertük a la Sextát (a Madrid 6. BL-serlege – szerk.), ami szintén egyedülálló tett a maga nemében.

A mostani együttes is képes rá, hogy egy olyan korszakot határozzon meg, melyet önök építettek fel pályafutásuk során?
Nehéz megmondani. Egy csapatnak öt Bajnokok Ligája-serleget nyerni, ma már szinte lehetetlen. A játékstílust tekintve persze elképzelhető, hogy mély nyomot hagynak. A Madrid mindig fontos szerepet fog betölteni a labdarúgásban, és ez most még inkább hangsúlyt kap, hiszen a legjobb játékosok tartoznak a keretéhez.


Látni, hogy sok örömét leli a futballban.
Valóban, manapság jobban élvezem a játékot, mint korábban. Olykor elő kell vennem a könyveket, hogy felfogjam, mit is vittem véghez. 6  BL-serleg mellett 12 bajnoki cím...

Egyik családtagja, Marcos Llorente (testvérének az unokája – szerk.) már ott kopogtat az első csapat ajtaján, és a szakértők azt mondják, hamarosan bemutatkozhat....
Marcos jól teljesít és benne van a lehetőség, hogy kiharcolja a csatlakozást a felnőtt kerethez, de most még türelmesnek kell lenni. A többit meglátjuk.

Mindent elért a klubbal, már csak a tiszteletbeli elnök titulus hiányzik!
Nem. Jobbnak látom, ha ez a megtiszteltetés Alfredónál marad (Alfredo Di Stéfano, + 2014. július 7.). Ebben a korban már csak arra vágyom, hogy minél több időt töltsek az unokáimmal, megnézzek pár mérkőzést, elköltsek egy jó vacsorát egy pohár borral. 81 évesen nem kérhetek többet.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com