AJÁNLÓ
 
10:03
2014. 04. 20.
A Sevilla már megkoronázta a hetünket azzal, hogy megnyerte története harmadik Európa Ligáját...
A bejegyzés folyatódik
 
10:03
2014. 04. 20.
A válogatott szünet eseményeit jobb, ha még azelőtt elfelejtjük, hogy megemlékeznénk róluk,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:03
2014. 04. 20.
Pár évvel ezelőtt volt egy időszak, amikor mindenki a halál faszára kívánta a klasszikókat....
A bejegyzés folyatódik
 
10:03
2014. 04. 20.
A nemzetközi kupák sorsolása után jön az aktuális spanyol bajnoki forduló, amit ezúttal...
A bejegyzés folyatódik
 
10:03
2014. 04. 20.
2, azaz kettő, azaz KETTŐ pont választja el egymástól a tabellán az első és az ötödik...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Képeslap a századelőről – A magyar-baszk-katalán kapocs

0 komment

Ahogy egy ideje már megszokhattátok, ha valami baszk témával jövünk, akkor jó eséllyel fulbukkan állandó vendégszerzőnk, Galkó Máté neve, aki hajtás után a hétvégi Barcelona-Athletic kapcsán veti el a tudás magvait egy képeslap formájában, amiből kiderül, hogy játszhatott a kizárólag baszkokat szerepeltető Athleticben egy Lakatos, aki ráadásul a Barcelonában is megfordult...

Mint az athletic.club.hu rendszeres beharangozó-felelőse, nézegettem a Barca-Athletic statisztikákat, a meccsek történetét, amikor egy érdekes nevet fedeztem fel a mindkét klubban megfordult játékosok között: Lakatos.

Hogy a Barcában megfordultak magyarok (Plattkó, Kubala, Vincze…) az köztudott, még talán az is, hogy az Athleticnek volt magyar edzője. Na de hogy a fenébe kerül egy Lakatos a piros-fehérek közé?!

Nem, nem egy magyar miatt törte meg az Athletic Club az évszázados hagyományt. Az egyszerű történet a következő: a húszas években rendszeresen járt turnézni a már akkor világhírű Ferencváros. A világhírű csapatnak természetesen volt világhírű gólvágója is, méghozzá mindenidők legjobb magyar góllövője Slózi, akinek a teljes, hivatalos neve – sokszor megfeledkezünk róla – Schlosser-Lakatos Imre.

(fotók: huszadikszazad.hu)

A legenda szerint Schlossert külföldön leginkább úgy ismerték Slózi. Nem csoda, hogy a Schlossert nem nagyon akarták vagy merték kimondani, így akik nem ismerték a becenevet, a hivatalos összeállítás után csak Lakatosnak hívták. 

A világhírű csapat világhírű csatára eljutott Spanyolországba is. A turné negyedik meccsén, 1914. január negyedikén mintegy 5000 néző előtt rendkívül rossz körülmények között 3:1-es félidei állás után 5:2-re verte az akkori bajnok Athletic Bilbaót. Slózi egy gólt fejelt. Olyan hatással volt a baszk játékosokra, közönségre és zsurnalisztákra, hogy az Eibar hasonló felépítésű játékosát, José Landazabal Uriarté-t, elkeresztelték Lakatosnak.  A név annyira ráragadt, hogy az Atheltic statisztikáiban e becenéven szerepel még az összeállításokban is!

A baszk Lakatos az Eibar után megfordult az Athleticben, majd a Barcelona és az Espanyol voltak karrierjének fő állomásai.  A nagyobbik katalán csapatban 53 meccs alatt rúgott 33 gólja tette egyszeres katalán válogatottá, 1924-ben.


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com