AJÁNLÓ
 
11:35
2015. 11. 06.
Jön a 11. forduló! BL-ből, EL-ből lógó nyelvvel visszakullogó csapatokkal. Minden...
A bejegyzés folyatódik
 
11:35
2015. 11. 06.
A 27. forduló záró, csütörtöki játéknapján nyert a Barcelona, a Granada és a Real...
A bejegyzés folyatódik
 
11:35
2015. 11. 06.
Elnökként meddig mennél el a csapatod benntartásáért? A válasz, lássuk be, nem egyszerű....
A bejegyzés folyatódik
 
11:35
2015. 11. 06.
Pepe Mellel a galiciaiak sokáig veretlenek maradtak a La Ligában. A Mel-projekt szép ívet...
A bejegyzés folyatódik
 
11:35
2015. 11. 06.
Teljes a zűr Valenciában: harmadik edzőjét tapossa a klub, mely jelenleg a kiesés ellen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Westermann: Hazai pályán határozottabbnak kell lennünk!

0 komment

Nyáron érkezett a Betishez a német válogatott, aki megjárta korábban a Schalke és a Hamburg együttesét is. Mel csapatából kirobbanthatatlan, egyedül a sérülés tarotta távol a játéktól. A sevillai zöld-fehéreknek szükségük is van a harcedzett belső védő tapasztalatára, mert hazai pályán eddig csak szenvednek: öt Villamarínban lejátszott mérkőzésen csupán egy esetben diadamaskodott a Betis, háromszor kikapott, s egyszer döntetlent ért el. A bukdácsolás oka a túlzott akarás, állítja Westermann, aki hazai pályán is hideg profizmust vár el játékostársaitól az eredményes szerepléshez. Interjú!

 

Teljesen felépült térdsérüléséből?

Igen. Sőt, már túl vagyok a sérülés utáni első edzésen is. Jól ment a játék, remélem, pályára léphetek szombaton. 10 napig szinte semmit nem csináltam, de az utolsó háromban már együtt dolgoztam az erőnléti edzőkkel, a szervezetem jól reagált a tesztekre, rendben vagyok.  

Az okozta a bajt, hogy sérülten vállalta a játékot Granadában?

Egyszerűen rossz napot fogtam ki. Nem éreztem magam sérültnek, bár az igaz, fájdalommal a lábamban vállaltam a játékot. Ilyen sokszor előfordul egy profi labdarúgó életében, de később elkövettem egy hibát és a kellemetlen érzés fokozódott. Összegezve, azt a találkozót jobb minél előbb elfelejteni.   

A Betis jól rajtolt a bajnokságban, de aztán jött egy három mérkőzéses mélyrepülés (a kilenc megszerezhető pontból egyet zsebeltek be - szerk.). Minek tudható be a visszaesés?

Nem tudom pontosan megmondani. Egy biztos, sokkal jobb teljesítményt kell nyújtanunk hazai pályán. Idegenben a csapat megfelelően szerepel, a védekezést eredményesen oldjuk meg, de a Benito Villamarínban nem jönnek úgy össze a dolgok, ahogy kellene: nagy hangsúlyt fektetünk a támadásokra és közben sokszor megfeledkezünk a védekezésről. Felkínáljuk a lehetőséget az ellenfeleinknek, határozottabbnak, erősebbnek kell lennünk.  

Mit vár el Pepe Mel a játékosoktól, hogy ez a helyzet javuljon?

A legfontosabb, hogy szorosabban védekezzünk. Hogy előre tudjunk lépni, együtt, egymást segítve kell mozognunk, zárnunk a területeket, mert az nem vezet jóra, ha csak öt-hat játékos védekezik, míg a többiek pihennek…

Az lenne akkor az ideális, ha a Betis bezárkózna hátra és onnan törekedne a játék irányítására?

Nem. A kiegyensúlyozott teljesítmény titka a támadásépítés és a védekezés megfelelő keveréke. Nem lehet csak visszahúzódni, ahogy nincs értelme fejetlenül rohamozni sem. Azon dolgozunk egész héten, hogy egy olyan stabil együttes jöjjön létre, mely könnyen vált át támadásba, ha a helyzet úgy kínálja, de eközben nem feledkezik meg a védekezésről.

Mégis, eddig a Betis kapta a második legtöbb gólt hazai pályán a La Ligában!

Ez azért van, mert a Villamarínban mindig a győzelemre játszunk. A csapat nagyon kinyílik, amit az ellenfelek könnyen kihasználnak. Az akarással nincs hiba, de hogy ne fussunk bele kellemetlen pofonokba, olyan mentalitással kell pályára lépnünk saját közönségünk előtt, ahogy azt idegenben tesszük. Nem szaladhatunk ész nélkül előre, a bajnokság ebben a szakaszában arra kell törekednünk, hogy hátul egységesek legyünk.

 A védelem tengelyét együtt alkotja Brunóval. Korábban már látta őt játszani? Jól megértik egymást?

Csak itt ismertem meg, ez az első éve a Primerában. Könnyen megértjük egymást, amit segít, hogy beszél kicsit angolul és én is már kotyogok valamennyit spanyolul. Jó srác, erős, ambiciózus, mindig nyerni akar.

Ha jó az összhang, mivel magyarázza, hogy oly sok problémát okoz a belső védőknek a rögzített helyzetek kivédekezése?

Az utóbbi találkozókon már nem éreztem ezt, kivétel a Real Madrid ellen. Felesleges egy konkrét játékelemre koncentrálnunk, mindenben fejlődnünk kell, együtt, közösen. Legyen szó a védekezésről, a támadásról vagy speciálisan a rögzített helyzetekről…

Hogyan csábították el Németországból?

A Bundesliga két meghatározó csapatában játszottam (Schalke és Hamburg – szerk.) és nem éreztem magamat érzelmileg felkészülve, hogy egy újabb német klubnál bizonyítsak. A Bundesliga mellett a Premier League és a La Liga a kontinens legerősebb bajnoksága, így nem volt nehéz a váltás. Nagyon boldog vagyok, hogy így döntöttem. Új futballkultúrába csöppentem, itt nagyobb hangsúly van a technikán, emellett új nyelv, új környezet várt rám. Sok a pozitívum.

Hol nehezebb a belső védők dolga, Spanyolországban vagy Németországban?

Jó kérdés. Ha hibázol a Budesligában, góllal büntetik, ha hibázol a La Ligában, szintén. E tekintetben nincs különbség. Németországban a futball direktebb, itt, mint azt már mondtam, a technikán nagyobb a hangsúly, minden játékos roppant labdaügyes.

A Betisen kívül más csapat is megkereste?

Sok ajánlatom volt, de néhány beszélgetés után, amit Eduardo Maciával (Macia a spanyol futball egyik kiemelkedő háttéralakja – dolgozott Benítez mellett a Valenciánál és a Liverpoolnál, majd az Olympiakos technikai igazgatója lett, amit a Fiorentinánál betöltött játékosmegfigyelő pozíció követett. 2015 márciusa óta a Betis technikai igazgatója) folytattam, meghatározó benyomásokat szeretem a Betisről. Később beszéltem Van der Vaarttal, meg pár barátommal, akik megerősítettek abban, hogy jó döntést hozok, ha ide igazolok. A Betis történelmi klub, páratlan tradíciókkal, ami nagyon fontos számomra.   

Ha már szóba került Van der Vaart, mi a helyzet vele?

Nem könnyű időszak ez a számára. Megérkezett, megsérült, visszatért, majd újra megsérült. Nehezen éli meg, ami történt, de tudom, segíteni fog a csapatnak, akár már az előttünk álló hetekben is. Remek játékos, szükségünk van rá.

Mely játékosokat emelné ki a Betis keretéből?

Rengeteg jó labdarúgó alkotja az együttest. Joaquín igazi vezér, már játszottam korábban ellene a Bajnokok Ligájában, amikor még a Valenciát erősítette, kiemelkedő támadó. Egy baj van vele, hogy erős andalúz dialektust beszél, így alig értem… (nevet). Rubén Castro szintén lenyűgöző, született gólvágó.

Nem mehetünk el szó nélkül a Vallecasnak lőtt gólja mellett…

Hasonló találatokat Németországban is szereztem már. Az az igazság, ha az egyéni akció közben elveszítettem volna a labdát, Mel biztosan megöl… A mester azt kéri tőlem, midig az egyszerű megoldást válasszam, de a helyzet adta magát, így ha újra hasonló szituáció adódik, bevállalom.

Mióta nem beszél Joachim Löw-vel?

Már jó ideje. Egyelőre nem gondolok a válogatottságra. Ha jól megy a játék a Betisnél, úgyis felhív, s akkor örömmel megyek.

Forrás: Marca.com


comments powered by Disqus

laligaloca

blogavatar

"Mert a spanyol futball több mint a Barcelona és a Real Madrid!"

Facebook

Tabella

Widget powered by WhatstheScore.com